SAS: Tilbud på bordet om lønnsvekst over 5,2 prosent

1 month ago 12


Flyselskapet vil gi kabinansatte reallønnsvekst, men sliter med å kutte i helgearbeid.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Streiken blant kabinansatte i SAS er på dag fire, og partene er mandag ettermiddag i et møte hos riksmegler Mats Ruland.

Fra før har SAS tilbudt å øke lønnen til kabinansatte over frontfagsrammen, opplyser pressesjef Øystein Schmidt til E24.

Frontfaget landet i år på 5,2 prosent.

SAS og de to aktuelle fagforeningene var i lønnsforhandlinger i vår, i tvungen mekling etter sommeren, før det ble brudd fredag i forrige uke.

Selskapet har vedgått at de kabinansatte er en lavt lønnet gruppe. De kabinansatte i SAS har pekt på at de har lavere lønn enn konkurrenter.

– Vi tilbyr denne gruppen en høyere lønnsøkning enn noen annen gruppe i SAS, og dette tilsvarer en reallønnsøkning, sier Kjetil Håbjørg, Norgessjef i SAS.

For SAS er kostnadene knyttet til streiken økende. Konflikten kommer samtidig som det tapstyngede selskapet er på vei ut av en dyr rettsprosess i USA – og nye eiere står på trappene.

Dette fikk de i Norwegian

Martinus Røkkum, leder for SAS Norge kabinforening, sier til E24 at de krever lønnsøkning på nivå med andre flyselskaper.

Norwegians kabinansatte fikk en lønnsøkning på syv prosent i år, og de ble også enig med selskapet om en lønnsøkning på 4,5 prosent for neste år, opplyser kilder til E24.

Nøyaktig hva SAS har tilbudt, og de kabinansatte krevd er ukjent. Det er taushetsplikt i forhandlinger hos Riksmekleren.

Det er heller ikke kjent om også neste år er med i forhandlingene. Tilbudene og kravene kan endre seg i løpet av streiken.

– Ikke ryggrad til å bære det

I tillegg til lønn, handler streiken om arbeidsvilkår.

– Det som er utfordrende for oss er at denne lønnsøkningen foreslås kombinert med svært kostbare endringer i arbeidstidsordningen. Slik situasjonen er nå, har ikke SAS ryggrad til å bære det, sa Håbjørg til E24 i helgen.

Et stridstema blant partene er helgearbeid, har han opplyst.

Kabinansatte i SAS har ingen tillegg for natt-, kvelds- eller helgearbeid. De har rett til en frihelg i måneden. Den totale kompensasjonen fra SAS inkluderer ifølge selskapet ulike tillegg som for eksempel helligdagstillegg, samt overtidsbetaling når man er på jobb utover total arbeidstid. Dette ble fremforhandlet mellom partene i 2022.

LO og Parat har varslet kraftig opptrapping fra onsdag.

I møtet mandag ettermiddag blir partene informert om hvordan de fremover skal holde kontakten.

Read Entire Article