Bare 4 prosent av nordmenn har fastrente. Rolv Marius Faleide (40) er én av dem, og tjener godt på det.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg tenkte av vi vet aldri hvor renten går, og det er ingen grenser for hva den kan bli.
Det sier Rolv Marius Faleide. Tobarnsfaren bandt renten for et år siden til 4,2 prosent.
Ved å binde renten til 4,2 prosent, betyr det at boliglånet hans er langt billigere enn de aller fleste nordmenn, som har flytende rente.
I skrivende stund ligger de billigste lånene med flytende rente på rundt 5,5 nominelt, ifølge Finansportalen. Bare 4 prosent av norske husholdninger har fastrente, ifølge SSB.
Det er en gåte at så få nordmenn binder renten sin, har Hallgeir Kvadsheim tidligere uttalt til E24:
– Av en eller annen grunn blir fastrente sett på som spekulering. Det er litt underlig, for du blir ikke lei deg om du har kjøpt en forsikring og huset ikke brente ned. Det er mange som binder renten som blir skuffet fordi de kunne tjent mer på å ha flytende rente, men det er ikke slik man bør tenke, sier Kvadsheim.
– Kult å få en premie
Faleide bor i Hamar, men pendler til Oslo der han jobber i Statnett. Da han og familien nylig skulle bytte bolig, tilbød banken han 30.000 kroner for å gå ut av fastrenteavtalen og bytte den med flytende rente.
– Har man en avtale der banken tjener på å gå ut av den, får man betalt for det. Det er kult å få en premie for å ha tatt sjansen på et fastrentelån, sier Faleide.
– Jeg konkluderte med at så lenge renten går opp, så har man egentlig en gevinst man kan velge å ta, og man rekker alltid å komme seg ut før fastrenten er tilbake til der du bandt den. Det er nesten umulig å tape.
Faleide snakker om underkurs. Det går ut på at dersom du har bundet renten til et lavere nivå enn der markedet for fastrenter befinner seg, vil banken tjene på at du forlater avtalen. Derfor er bankene villige til å betale kundene sine for å gå fra avtalen.
Les på E24+
Gi deg selv rentekutt: Dette må du tenke på før du binder renten
Faleide har i dag fastrente på halvparten av boliglånet, og flytende på resten.
– Det gir en veldig god balanse mellom risiko og forutsigbarhet, sier han.
Spurte seks banker
Da Faleide skulle skaffe seg fastrente, sendte han samme forespørsel til seks banker og ba dem sette opp et regnestykke for hva det ville koste med fastrente og flytende rente.
Han fikk svar av fire av bankene, og han valgte den som hadde lavest pris.
– Jeg ble invitert på mange samtaler med veiledere i bankene, og det var mange som var litt uforstående til at jeg kunne tenke det var en god avtale. Det var flere som spurte om jeg trodde jeg kunne gjette bedre enn banken, og som sa at en forsikring kostet mer over tid.
– De ville ikke at du skulle ha fastrente?
– Det virket ikke sånn altså. Jeg tror det er en godt bevart hemmelighet at dette er et godt kjøp.