Resultatvekst for Fredriksen-rederi - har falt på børs: – Kina-frykt

4 months ago 61


Investorer frykter at Kina-svekkelse vil tynge tørrlastrederiet Golden Ocean fremover. Analytiker synes det underliggende fraktmarkedet «viser styrke».

John Fredriksen er dominerende Golden Ocean-aksjonær og sitter også i styret til rederiet. Foto: Ints Kalnins / X02120

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

TørrastrederietTørrastrederietFrakt av råvarer som jernmalm, kull og korn til havs. Blant rederiene på Oslo Børs som driver med det er Golden Ocean, 2020 Bulkers og Belships. Golden Ocean legger onsdag frem tallene for andre kvartal, som viser oppgang fra samme periode i fjor.

  • Driftsinntektene endte på 250 millioner dollar, mot 213 millioner dollar.
  • Resultatet før skatt endte på 63 millioner dollar, mot 35 millioner dollar.

Selskapet betaler et utbytte på 0,30 dollar per aksje for andre kvartal.

– Til tross for et ustabilt makro- og geopolitisk bakteppe, forblir tørrlastmarkedet sunt, og Golden Ocean fortsetter å levere prestasjoner som er bedre enn markedet, uttaler midlertidig toppsjef Peder Simonsen.

– Mens vi fortsetter å sikre charterdekning når muligheten byr seg, beholder vi betydelig eksponering mot et marked vi tror vil styrke seg etter hvert som året skrider frem, fortsetter han.

Les på E24+

Rekordkvartal for bilfrakt-rederi: – Superoverskudd

– Bør gi en viss lettelse

Golden Ocean-aksjen har siden mai har falt noe tilbake på Oslo Børs. Aksjekursen er nå på 131,6 kroner, ned fra 160 kroner i vår. Kina-usikkerhetKina-usikkerhetHavneaktiviteten i Kina står for rundt 40 prosent av all tørrlastimport, og er derfor sentralt for utviklingen i markedet for frakt. trekkes av flere eksperter frem som årsaken til kursfallet.

Analysesjef Eirik Haavaldsen mener «aksjemarkedene har gått inn i full Kina-frykt-modus», ifølge et notat.

– Selv om høye kinesiske jernmalmlagre og svake stålmarginer med rette bør forårsake noen bekymringer, bør den nær null veksten i ny kapasitet over de neste to årene gi en viss lettelse, skriver Haavaldsen.

Han mener «det underliggende tørrbulkmarkedet viser ingenting annet enn styrke inn i det som vanligvis er høysesong».

FFAsFFAsFreight Forward Agreement. Fremtidskontrakter for frakt. er opp rundt 100 prosent år over år, og gjennomsnittet for capesizecapesizeDen største typen tørrlastskip. så langt i år er faktisk det høyeste vi har sett siden 2010.

Les på E24+

Øyner mer børsbyks for rederi: – Tror ratene vil stige igjen

– Kan bli vedvarende

Fraktmarkedet i tørrlast svinger mye og har mange ulike drivere, og det er derfor ofte forskjellige meninger om utsiktene.

Hos analytikerkorpset finnes det også Kina-skepsis som er drivende for det overordnede synet, der spesielt DNB Markets’ analytikere er svært negative til tørrlast. Meglerhuset mener blant annet frem at en forlenget nedtur i eiendomsmarkedet bør dempe etterspørselen etter stålstålJernmalm, som fraktes med tørrlastskip, er det råmaterialet som hovedsaklig brukes til å lage stål..

– Vi ser potensial for at nedgangen kan bli vedvarende på grunn av den allment forventede nedgangen i Kinas eiendomssektor, med de siste dataene som viser at boligbyggestartene hittil i år er 55 prosent under gjennomsnittet for de siste fem årene, forklarer DNB Markets-analytiker Jørgen Lian i et notat.

– Vi ser også muligheter for redusert kullimport som følge av at Kina slutter å bygge lager og økt vannkraftproduksjon, noe som vil legge press på termisk elektrisitetsproduksjon, fortsetter han.

Ingeborg Almås, som dekker tørrlastmarkedet for Clarksons Platou, tror det er kan være sesongmessig oppside på ratene fremover.

– Særlig fra slutten av tredje kvartal inn i fjerde kvartal. Det vil være færre leveringer, samtidig som tonn-mil på jernmalm og bauksitt burde øke. Usikkerhetsmomentene knytter seg til høye jernmalmlagre i Kina og noe usikre utsikter for kinesisk kullimport. Vi tror at selv om volumøkningen på jernmalm kanskje ikke blir all verden i fjerde kvartal, så vil lange distanser bidra til å stramme balansen.

Read Entire Article