Resultatrush på Børsen: – Spent på om DNB har nådd toppen

2 months ago 20


Børsgiganter som DNB, Equinor, Hydro og Kongsberg står på menyen denne uken. Boligmarkedet kommer også i søkelyset.

 Spørsmålet er hvor mye mer penger norske banker kan tjene i perioden med høyere renter enn sine utenlandske konkurrenter. DNB-sjef Kjerstin Braathen legger frem resultater for tredje kvartal på tirsdag. Bildet er fra tilsvarende presentasjon i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det blir en veldig travel uke, sier bank- og finansanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier (se kalender nederst).

Han er mest spent på hvor mye DNB tjener på å låne ut penger, det vil si rentenettoenrentenettoenRentenetto er forskjellen mellom inntektene en bank får fra utlån og kostnadene banken har for å betale renter på innskudd og annen finansiering (som lån fra andre banker eller utstedelse av obligasjoner). Rentenettoen er viktig, fordi den viser hvor mye banken tjener på kjernevirksomheten sin, som er å låne ut penger til en høyere rente enn det de betaler for å få finansiering..

– Det er ventet at styringsrenten skal holde seg litt høyere litt lenger enn ellers i Norden, så det blir veldig spennende å se om DNB har nådd toppen for rentenettoen eller om den vil stige videre, sier han.

I motsetning til Sverige, Eurosonen og USA som allerede har kuttet rentene, holdt Norges Bank renten uendret på sitt siste møte. Samtidig ble første kutt skjøvet til mars neste år. Høyere rente er positivt for DNB, som da tjener mer på utlån.

Jan Erik Gjerland

Analytiker ABG Sundal Collier

– Siden landene rundt oss har begynt å kutte rentene, er det spennende å se hvor mye mer penger de norske bankene kan tjene i venteperioden med høyere renter enn sine utenlandske konkurrenter, sier Gjerland.

Krypende frykt

Gjerland tror fortsatt at rentenettoen kan toppe ut i tredje eller fjerde kvartal.

– Vi har en forventning om en økning på 2 prosent fra forrige kvartal, mens konsensuskonsensusSnittet blant alle analytikere som gjør beregninger og publiserer forventninger ligger på rundt 1 prosent, men etter Nordeas resultater i Norge, kom frykten krypende for at de ikke klarer å levere på de nivåene.

Ifølge DNB venter 16 analytikere i snitt en rentenetto på 15,9 milliarder, opp fra 15,7 milliarder på samme tid i fjor.

Les også

Økonomer tok feil om rentekutt: – Som å spå været om ett år

– Vi tror kostnadene kan komme inn litt bedre, men vi venter en kostnadsvekst på rundt 5 prosent på årsbasis, så det er fortsatt betydelig. Men vi tenker at den inflasjonsdrevne veksten vil kunne avta fremover, særlig når de skal redusere antallet ansatte.

DNBs resultatfremleggelse på samme tid i fjor førte til en av de verste børsdagene for DNB det året, med et fall på over 7 prosent.

– Da skuffet de på utlånsvekst og rentenetto. Nå er DNB litt høyere verdivurdert enn sine nordiske konkurrenter, så internasjonale investorer følger dette med argusøyne. Hvis de ikke leverer, skal det ikke så mye til før de blir straffet, sier analytikeren.

ABG Sundal Collier har en holdanbefalingholdanbefalingEn anbefaling fra finansanalytikere om å beholde en aksje, ikke kjøpe mer eller selge på DNB-aksjen.

– Det er fordi den er litt mer kostbar enn de andre nordiske bankene. Hvis man skal velge, fremstår de som litt billigere.

– Risikoen er litt på nedsiden

ABG Sundal Collier foretrekker forsikring fremfor bank i Norge. Denne uken kommer både Storebrand og Gjensidige med kvartalsrapporter.

Gjerland tror på bedring for Gjensidige fra samme tid i fjor, da ekstremværet Hans trakk ned.

– Det blir veldig spennende å se i hvilken grad de får gjennom økt prising. Sist gang var skadeinflasjonen høyere enn premieinntektenepremieinntekteneInntektene et forsikringsselskap får fra kundene sine for forsikringene de har kjøpt., men det er helt klart at Gjensidige er i en forbedringstakt.

– Aksjen har gått fint i det siste, og da er spørsmålet om tallene de kommer med er bra nok i forhold til den økningen. Vi tror risikoen er litt på nedsiden, sier han.

Når det gjelder Storebrand er han spent på om de sier noe mer om overskuddsdeling, som er ventet å komme i fjerde kvartal i Norge, og som vil bidra til høyere avkastning for aksjonærene.

– Det ser ut som vi er i en fase hvor vi det er litt mer stabilitet i inntjeningen. Samtidig som de har en skadeforsikringsvirksomhet som skal forbedre seg sakte med sikkert. Når finansmarkedene er litt hyggeligere kan det også gi mer penger i kassa, så vi venter en fin stigning både fra forrige kvartal og i fjor.

Uken byr i tillegg på resultater fra oljeselskapene Equinor og Vår Energi, våpenutvikleren Kongsberg Gruppen, gjødselselskapet Yara, aluminiumskjempen Hydro og flyselskapet Norwegian, for å nevne noen.

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor, der resultatfremleggelsene ofte har gitt store børssvingninger, kommer også.

Er du interessert i laks på land, kan du få med deg en oppdatering fra oppdrettsselskapet Gigante Salmon denne uken. Det arrangeres også to oppdrettskonferanser.

Utlån og boligmarked

Utenom børs kan det være verdt å få med seg statistikken for nyboligmarkedet i september, som presenteres av Boligprodusentenes Forening. Forrige måned viste den at igangsetting av nye boliger fremdeles ligger på et lavt nivå.

Samtidig har bruktboligmarkedet holdt seg overraskende sterkt denne høsten. Det er aldri blitt solgt så mange bruktboliger i noen august måned tidligere, ifølge Eiendom Norge.

Boligmarkedet henger tett sammen med bankenes utlån, og det får vi vite mer om i Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal. Samme dag taler sentralbanksjef Ida Wolden Bache i Washington DC (USA), og Finans Norge holder sin årlige boligkonferanse.

Fra EurosonenEurosonenSamlebetegnelse for landene som bruker euro. ventes innkjøpssjefsindeksen PMI, som særlig gir en pekepinn om industriutviklingen.

Det internasjonale pengefondets (IMF) rapport om utsiktene for den globale økonomien, vil trolig også få oppmerksomhet når den kommer på tirsdag.

I løpet av uken holder flere sentralbankmedlemmer både fra EU og USA taler, som kan by på signaler om rentepolitikken fremover.

Read Entire Article