Selv hvis inflasjonen i USA stiger mer enn ventet, kan et tråere arbeidsmarked likevel gi rentekutt, tror sjeføkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Inflasjonsbildet er nå gunstig med tanke på å få rentene ned. Hvis tallene kommer inn som ventet, vil det forsterke forventningene om et rentekutt i september, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.
Analytikere venter ifølge Bloomberg-estimater følgende KPI-inflasjon når tallene publiseres onsdag ettermiddag norsk tid:
- Total-inflasjonen kommer inn på 3 prosent, det samme som i juni.
- Kjerneinflasjonen lander på 3,2 prosent, et lite knepp ned fra 3,3 prosent i juni.
KPI-inflasjonen er én av de to vanlige måtene å måle prisveksten på i USA. Den andre er den såkalte PCE-inflasjonen, som er den amerikanske sentralbankens foretrukne metode.
Les på E24+
Eksperter: Dette må til for at euroen skal koste åtte kroner
Den amerikanske sentralbanken kommer med neste rentebeslutning 18. september. Markedet er delt i forventningene om det blir et enkelt eller et dobbeltenkelt eller et dobbeltDet er mest vanlig at sentralbanker setter opp eller ned renten med 0,25 prosentpoeng av gangen. Dette kalles derfor enkelt. Dobbelt er når renten settes opp eller ned med 0,5 prosentpoeng. rentekutt, ifølge CME Groups FedWatch-verktøy.
– Ikke gitt tydelige signaler
Den internasjonale økonomien har lagt en svært turbulent uke bak seg, noe som startet med de amerikanske jobbtall som kom mot slutten av uken før det igjen.
Det ble skapt 114.000 nye jobber utenfor landbruket i juli, et godt stykke under hva analytikerne ventet seg på forhånd. I tillegg skuffet den såkalte ISM-aktivitetsindeksen.
I kjølvannet av tall-slippene falt verdens børser kraftig, noe som ble knyttet til frykt blant investorer for resesjon i USA.
Som Norges Bank her hjemme har den amerikanske sentralbanken et todelt mandat: En inflasjon over tid på 2 prosent og lav arbeidsledighet.
– Selv om inflasjonen overrasker på oppsiden, kan man godt se for seg rentekutt likevel, siden arbeidsmarkedet ser ut til å bremse opp, sier Magnussen.
– Har arbeidsmarkedet nå blitt viktigere for Fed enn inflasjonen?
– De har ikke gitt tydelige signaler om at de har vridd søkelyset mer mot arbeidsmarkedet. Men hvis prisveksten fortsetter å utvikle seg som det har gjort i det siste, med et moderat inflasjonsbilde, vil det bli mer og mer vekt på arbeidsmarkedet, sier Magnussen.
– Begynner å komme godt ned
Inflasjonen i USA falt jevnt fra toppene forsommeren i 2022 og frem til i fjor sommer. Det siste året har utviklingen gått saktere, men det er nå tegn til at prisene beveger seg ned mot inflasjonsmålet.
– Prispresset er stadig avtagende. Hvis vi ser på kjerneinflasjonen, er årsveksten der ventet å ta seg et lite knepp ned. Månedsveksten er ventet uendret på 0,2 prosent, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
– Det er en takt som da begynner å komme godt ned mot inflasjonsmålet.
Han sier det blir viktig å følge med på om vi får en bekreftelse på denne utviklingen, men understreker at Fed følger nøyest med på PCE-inflasjonen.
Den siste distansen ned mot inflasjonsmålet har blant annet vært tung på grunn av en prisvekst i tjenestesektoren det har vist seg vanskelig å få under kontroll.
– Det positive nå er at tjenesteinflasjonen demper seg, og at husleieveksten har begynt å avta. Etterhvert har alle deler av inflasjonen gått ned. Lenge var det et problem at tjenesteinflasjonen var høy. Det er nok noe Fed vil legge vekt på, sier Magnussen.
Venter flere kutt
På forrige rentemøte valgte Fed igjen å holde styringsrenten uendret på intervallet 5,25 til 5,50 prosent, det samme nivået den har vært på siden juli i fjor.
Sentralbanken ventet at det kun blir ett rentekutt i år, gikk det frem av medianprognosen for Fed-medlemmene.
– Nå har det endret seg til en forventning i markedet om totalt fire kutt fra den amerikanske sentralbanken i år, sier Hov.
Han viser til det er under hva man så var priset inn rett etter at arbeidmarkedsstallene kom inn for halvannen uke siden. Markedet priset inn opp mot fem kutt, et dobbelt rentekutt fullt priset inn, og det var spekulasjoner om et nødkutt fra Fed.
– Jeg tror de fleste nå tenker at det blir en raskere rentenedgang nå i front. Det er fordi vi er i situasjon der arbeidsledigheten stiger raskere, sier Hov.