Over 15.000 studenter i boligkø: – Jeg er redd for å gå glipp av det sosiale

3 months ago 29


En NTNU-professor foreslår at studenter i byer burde få økt støtte på grunn av ekstreme leiepriser: – Politikerne sitter med hendene i lommene.

 Simen Andersen gleder seg til å starte lektorløpet på Universitetet i Oslo. Nå trenger han bare bolig i Oslo. Foto: Jonatan Ree Nolet, E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

I midten av august skal Simen Andersen (21) begynne lektorutdanningen på Universitetet i Oslo. Han er én av 15.675 studenter i boligkø.

– Det er en del stress og press, sier han til E24 fra hagen sin i Manstad.

Nå er det under to uker til skolestart og fadderuken. Under fadderuken er det flere sosiale arrangementer som varer hele døgnet med formål om å bli kjent med andre studenter.

– Jeg er redd for å gå glipp av mye i fadderuken og det sosiale som skjer. Å være i Oslo hele dagen uten et sted å være er ikke optimalt. Reisingen kommer til å bli slitsom, sier han.

 Andersen tror at det kommer til å ordne seg på sikt. Han sier at det trolig er mange i vanskeligere situasjoner enn han selv. Foto: Jonatan Ree Nolet, E24

Den estimerte reiseveien fra der han bor og til universitetet er opptil halvannen time med kollektivtransport.

– Det kommer til å gå bort mye tid og det blir nok stressende. Jeg skal nok klare det i mellomtiden, men det hadde vært utrolig deilig å bo i nærheten av skolen.

Han har sendt ut flere meldinger til folk som leier ut, og har i tillegg lagt ut annonse om seg selv på Finn.

Les på E24+

Hva bør du ha i lommeboken? Disse kredittkortene er best på ferie.

– Ute av kontroll

– Jeg er veldig bekymret fordi boligsituasjonen for studenter er kritisk. Boligmarkedet er ute av kontroll. Boligprisene løper løpsk og studentboligbyggingen går for sakte.

Det sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder for norsk studentorganisasjon (NSO) til E24.

– En rapport fra akademikerne viser at studentene har fått svekket kjøpekraft med rundt 20 prosent på 20 år.

 I juli ble Kaja Ingdal Hovdenak ny sjef for Norsk Studentforening. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Mye av dette skyldes økte boligpriser, forklarer hun. Rapporten viser at studiestøtten har økt med omtrent 58 000 kroner imellom 2002 og 2023. På samme tid har bokostnadene økt med nesten 89.000 kroner i Oslo.

– I 2002 måtte man jobbe 478 timer for å ha råd til et rom i Oslo. I fjor måtte man jobbe 956 timer. Studiestøtten dekker ikke det samme lenger, sier NSO-lederen.

Økt forbrukslån

– Mange unge tar opp forbrukslån, og for første gang på ti år fullfører færre studenter studiene på normert tid. Det er ikke samfunnsøkonomisk bærekraftig, sier Hovdenak.

Hun forklarer at en vanskelig studentøkonomi ikke er noe nytt, men at det har blitt mye verre i de senere årene.

– Hva burde man gjøre nå?

– Øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet grunnbeløpet Grunnbeløpet (G) i folketrygden er et beløp som brukes til å beregne ulike trygdeytelser i Norge, som pensjoner og sykepenger. Det justeres årlig. Grunnbeløpet er per 1. mai 2024 fastsatt til 124 028 kroner. i folketrygden. Det vil sikre en fast prisjustering. I tillegg burde man bygge flere studentboliger, sånn at en av fem studenter har mulighet til å bo i en studentbolig.

«Bystøtte» for studenter

– Det er mange som skal skaffe seg bolig på kort tid. Det er kø hvert år, men det er tøffere i år enn i fjor og det henger sammen med veksten i leieprisene, sier Are Oust, boligekspert og professor ved NTNU.

Han kommer med et forlag om «bystøtte» for å hjelpe studenter som sliter økonomisk.

– Man kunne differensiere studiestøtten basert på hvor i landet man studerer. Det er store forskjeller på bokostnadene for en student i Oslo kontra mindre steder som Volda eller Sogndal.

 NTNU-professor Are Oust har skrevet doktorgrad om boligbobler. Han mener at bystøtte er lurt. Foto: NTNU

Han tviler imidlertid på at forslaget om «bystøtte» vil være populært med den nåværende regjeringen.

Det kunne vært en løsning med bystøtte i stedet for distriktsstøtte. Sånn som ting er nå, er det noe man burde tenke på, sier professoren.

– Politikerne sitter med hendene i lommene, og hvis de gjør noe, så forverrer de situasjonen mer enn å forbedre den. Vi har ekstremt lav boligbygging samtidig som reguleringer rammer utleie. Da blir det lite tilbud av leieboliger og høy leieprisvekst.

Stort trykk

For bare en uke siden var rommet fylt opp av skrivebord, kontorstoler og lamper. Nå er det omgitt av senger, puter og dyner.

– Dette er et tiltak fram til 1. september, slik at studenter som ikke har funnet bolig kan delta på studiestart og gå på visninger fysisk, sier Henrik Graarud, boligdirektør i studentsamskipnaden i Oslo (SiO) til E24.

 Inne på denne lesesalen skal flere studenter sove sammen. Foto: Jonatan Ree Nolet, E24

En seng koster 180 kroner døgnet, inkludert en dusj og bad som deles med de andre midlertidige studentene. De har foreløpig 16 sengeplasser.

– Vi ønsker å tilby en løsning for studentene. Det er viktig for nye studenter å kunne delta på semesterstart.

Det er fremdeles 6.860 studenter som for øyeblikket står i kø for å få faste studentboliger, forklarer Graarud.

– Det er et stort trykk nå før studiestart, og vi ser at vi trenger enda flere studentboliger, sier kommunikasjonsdirektør i SiO Nina Langeland.

I tillegg har SiO inngått en hotellavtale med Strawberry for augustmåned, slik at studentene får billigere midlertidige hotellrom.

 Henrik Graarud, boligdirektør i SiO og kommunikasjonsdirektør i SiO Nina Langeland er med å rigge klart for nye studenter. Foto: Jonatan Ree Nolet, E24

Langeland har også et råd til fortvilte studenter som ikke får bolig.

– Ha is i magen og fortsett å være aktiv i boligjakten. Det blir ofte lettere utover høsten. Utvid søket utenfor bykjernen og ved kollektivknutepunkter for å finne flere alternativer.

Read Entire Article