Oslo Børs snur i pluss

1 month ago 8


Oslo Børs snur og går svakt i pluss, blant annet drevet av oppgang i sjømat-aksjer.

Illustrasjonsbilde av Oslo Børs. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Saken oppdateres.

Hovedindeksen falt rundt 0,14 prosent fra start, men etter et kvarters handel snur den til en oppgang på rundt 0,12 prosent.

På morgenen falt asiatiske børser, etter at forrige uke også var tung for Wall Street. Fredag endte den brede S&P 500-indeksen ned 4,25 prosent fra fredagen før, noe som var den dårligste uken siden mars 2023.

Natt til mandag falt flere asiatiske børser. Blant annet var Tokyo-børsen Nikkei ned 0,48 prosent.

– Asiatiske aksjemarkeder, spesielt teknologidrevne regioner som Japan, Taiwan og Sør-Korea, må forberede seg på en storm med økonomier som er svært følsomme for den bryggende globale nedgangen, sier Hebe Chen, analytiker ved IG Markets ifølge Bloomberg.

Les også

Børsene faller i Asia: – Må forberede seg på en storm

Oppdrettsaksjer stiger

Dette er noen av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs fra start mandag:

  • Mowi: opp 2,58 prosent
  • Salmar: opp 3,52 prosent
  • Kongsberg Gruppen: ned 0,76 prosent
  • Wallenius Wilhelmsen: ned 1,68 prosent
  • Equinor: ned 0,35 prosent

Flere andre oppdrettsaksjer stiger også. Lerøy Seafood er opp 3,52 prosent fra start, Austevoll Seafood er opp 2,27 prosent, Grieg Seafood er opp 3,8 prosent og Bakkafrost er opp 1,03 prosent.

Oljeprisen holder seg dempet. Mandag handles nordsjøoljen Brent til 71 dollar fatet. Det er svakt opp fra fredag, men fortsatt rundt årets svakeste nivåer. Brent startet året på 77 dollar fatet og var på det meste oppe i rundt 90 dollar fatet.

Les også

Høyre vil senke lakseskatten og gjøre den enklere

Salg av skip

Höegh Autoliners melder mandag om salg av skipet «Höegh New York» for 60,6 millioner dollar (650 millioner kroner).

– Salget av «Höegh New York» gir nok en god mulighet til å optimalisere flåten ytterligere, da vi får levert flere nybygde fartøyer, sier Andreas Enger, toppsjef i Höegh Autoliners i en melding.

Aksjen faller med 1,1 prosent fra start.

Salget er del av en pågående flåtefornyelse, ifølge et notat fra Fredrik Dybwad i Fearnley Securities. Tidligere har selskapet også solgt skipene Chiba og Kobe.

«Vi tror gevinsten fra salget av fartøyene kan bli betalt ut som utbytte (i tråd med utbyttepolitikken deres) , med 120 millioner dollar i gevinst i tredje kvartal (Chiba og Kobe) og 61 millioner dollar i første kvartan 2025 (New York)», skriver Dybwad.

Höegh Autoliners har en utbyttepolitikk der målet er et kvartalsvis utbytte på rundt 100 prosent av kontantstrømmen etter amortisering av gjeld, investeringer og skatt.

Fearnley Securities-analytikeren peker på at flere skip også kan dukke opp for salg i kommende kvartaler, etter hvert som selskapet mottar flere nybygde skip.

Höegh Autoliners har flere Aurora-skip under bygging. Disse kan gå på marin gassolje eller flytende naturgass (LNG), og skal også kunne gå på ammoniakk i fremtiden. Selskapet får betydelig støtte fra statlige Enova.

Les også

Verste uke siden mars 2023: S&P ned over 4 prosent

Hurtigruten låner penger

Denne morgenen har det også kommet meldinger om at Hurtigruten har inngått to låneavtaler på til sammen 50 millioner euro (rundt 594,4 millioner kroner).

Låneavtalene er inngått med Opco Facility Lenders og Super Senior Opco Facility Lenders. De gis på samme vilkår som eksisterende lån og skal brukes til å støtte drift av konsernet.

Hurtigruten venter fortsatt vekst, og sier at første halvår endte med en omsetning som var tre prosent høyere enn i 2023. Selskapet beveger seg nå over i andre fase av sin omorganiseringsplan, der rutetrafikk og ekspedisjonscruise skal deles i to nye enheter.

Les også

Norges Bank vil samarbeide med den kinesiske sentralbanken

Slutter som sjef i Eidesvik Offshore

Eidesvik Offshore-sjef Gitte Gard Talmo går av som konsernsjef til fordel for en ny stilling i et internasjonalt selskap i utlandet.

Talmo har vært 22 år i selskapet og har vært toppsjef siden begynnelsen av 2022.

Hun vil fortsette som sjef inntil videre, mens styret leter etter en erstatter.

Eidesvik Offshore-aksjen er opp 7,14 prosent mandag, men handelen i aksjen er begrenset.

Eidesvik Offshore-sjef Gitte Gard Talmo. Foto: Geir Martin Strande / Bergens Tidende
Read Entire Article