Oljetopper uenige med Thunberg

1 month ago 42


STAVANGER (E24): Oljetopper avviser å trappe ned norsk olje og gass. – Bedre enn å produsere andre steder, sier Equinor-topp.

Extinction Rebellion og Gretha Thunberg demonstrerer utenfor ONS-konferansen i Stavanger mandag. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mandag blokkerte klimaaktivisten Greta Thunberg og Extinction Rebellion oljemessen ONS.

– Vi lar dem ikke slippe unna med sin grønnvasking, vi ser gjennom deres løgner, sa Thunberg til E24.

Det var ventet at aktivister ville markere seg under messen, slik de også gjorde under forrige ONS for to år siden. I helgen var det også demonstrasjoner utenfor gassanlegget Kårstø.

Demonstrantene krever en konkret plan for utfasing av olje og gass fra politikerne, opplyser de til E24.

Les også

Equinor-ansatt fronter oljeaksjon: – Bekymret for barna mine

– Legitimt

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik er naturlig nok ikke enig med aktivistene.

– Hva er ditt budskap til Greta Thunberg og andre aktivister som vil stanse letingen og utviklingen?

– For det første mener jeg at det er legitimt at de mener det. Jeg syns det er farlig for debatten å demonisere hverandre. Snarere tvert imot syns jeg det er en konstruktiv måte å gjøre det på, å lytte til hverandres budskap, sier Hersvik.

– Problemet er at jeg ikke klarer å få motpartens budskap, og i dette tilfellet ønsket om å redusere tilbudet, til å henge sammen med de dataene jeg ser i markedet jeg ser i markedet hver dag, ei heller de analysene som våre analysemiljøer peker på, sier han.

Under oljemessen ONS mandag etterlyste Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik grep fra myndighetene for å sikre jobber til verft og andre leverandører når dagens prosjektboom på norsk sokkel stilner fra rundt 2026. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Oljemessen ONS venter over 60.000 besøkende. Det er over 1.000 utstillere i de ulike utstillingshallene, og over 1.000 talere er til stede på debatter og foredrag.

Blant deltagerne er både kronprins Haakon Magnus, statsminister Jonas Gahr Støre og toppsjefer som Patrick Poyanné i franske TotalEnergies, Anders Opedal i Equinor og Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Mener andre har høyere utslipp

Aker BP-sjefen sier at Norge produserer olje og gass med lave kostnader og lavt CO₂-utslipp, og at Europa kommer til å importere fossil energi selv i et scenario der verden når 1,5-gradersmålet.

– De mulige importkandidatene har høyere CO₂-utslipp enn det vi har. Så nesten uansett hvordan du snur og vender på dette, så er det slik at hvis vi reduserer produksjonen i Norge, da går CO₂-utslippene på planeten opp og ikke ned, selv med 1,5-gradersmålet, sier Hersvik.

– Og så er det slik at jo lavere etterspørselen blir, jo mindre blir da problemet, men da kommer industrien selv til å redusere aktiviteten, sier han.

Aker BP har initiert en studie fra analyseselskapet Wood Mackenzie som viser at Europas CO₂-utslipp ville være 230 millioner tonn høyere fra 2024 til 2040 hvis Norge avviklet sin oljeindustri.

Det er ikke bare Thunberg og Extinction Rebellion som ønsker en utfasing på sokkelen. Klimautvalget 2050 har anbefalt å sette letingen på vent og lage en slik plan. Men regjeringen har avvist å lage en slik plan.

Oljeselskapene advarer mot at produksjonen på sokkelen vil falle raskt uten nye funn og investeringer, og ønsker derfor å fortsette med sine letebrønner.

– Det overrasker meg dessverre ikke. Vi har jo sett hvordan oljeselskapene har oppført seg frem til nå, og de har ikke vist noen som helst vilje til å forandre seg. De bare fortsetter å grave seg ned i hullet som kommer til å sluke oss alle, sier Thunberg.

Les også

Støre vil ikke ha oljeslutt-plan

– Mye bedre

Direktør for norsk sokkel Kjetil Hove i Equinor mener norsk olje og gass er bedre enn alternativene.

– Verden vil trenge olje og gass i mange, mange år. Det å produsere olje og gass på norsk sokkel med lave utslipp, det er mye bedre enn å produsere andre steder hvor det er betydelig mer utslipp, sier Hove.

Direktør for norsk sokkel Kjetil Hove i Equinor. Foto: Bjørn Haugan, VG

Equinor har planer om å investere 60–70 milliarder i året frem mot 2035 og opprettholde produksjonen på rundt 1,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

– Hvis du stopper med leting på norsk sokkel, så vil du falle veldig fort etter 2030. Vi snakker om et fall etter 2030 på 10–15 prosent i året hvis du ikke satser på økt utvinning og leting, sier Hove.

– Det å utnytte den infrastrukturen vi har i Norge med å finne de siste dråpene med olje og molekylene med gass er viktig og fornuftig for Norge som nasjon, sier han.

Han peker også på leveringssikkerheten til Europa.

– Det er ikke noen tvil om at en del av de landene som historisk sett har vært olje- og gassleverandører, ikke er like sikre som Norge som nasjon, sier han.

Read Entire Article