Oljefondet har milliarder investert i oljeselskap som ekspanderer i Russland

4 months ago 52


Det amerikanske oljeselskapet SLB har utlyst 1.000 stillinger i Russland siden desember. Oljefondet eide 1,42 prosent av selskapet ved utgangen av juni.

Det amerikanske oljeserviceselskapet SLB har sagt at de trekker seg ut av Russland. Lite tyder på det, ifølge undersøkelser gjort av Financial Times og organisasjonen Global Witness. Oljefondet har 10,2 milliarder kroner i aksjer i selskapet. Foto: Jessica Lutz / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det amerikanske oljeserviceselskapet SLB utvider virksomheten sin i Russland, skriver Financial Times.

Dette til tross for at konkurrenter har trukket seg ut etter invasjonen av Ukraina.

Selskapet, tidligere kjent som Schlumberger, lovet i juli 2023 å stanse leveranser til Russland. De har ikke besvart Financial Times’ eller E24s henvendelser om denne saken.

Ved fremleggingen av regnskapet for tredje kvartal i fjor sa toppsjefen i selskapet, Olivier Le Peuch, at de stadig jobber med å nedskalere sin russiske virksomhet.

– Vi fortsetter å sikre at vår gjenværende tilstedeværelse oppfyller og overgår alle internasjonale sanksjoner, sa han.

Les på E24+

SLB stemplet som Putins krigssponsor. Nå åpner oljeselskap etterforskning: – Alvorlig

Men ifølge russiske tolldokumenter har SLB fortsatt å importere materiell for milliarder til Russland, skriver Financial Times. De skal også ha sikret seg kontrakter med store russiske oljeselskaper.

Organisasjonen Global Witness skriver også at russiske myndigheter leide inn SLB for å bygge modeller av olje- og gassforekomster gjennom det føderalt finansierte forskningsinstituttet Vnigni i desember i fjor.

Financial Times har også funnet over 1.000 stillingsannonser lagt ut av selskapet siden desember.

Les også

Oljefondet med avkastning på 1.478 milliarder i første halvår

Har økt eierandelen

I slutten av juni eide Oljefondet aksjer i Schlumberger NV for 10,2 milliarder kroner. Det utgjør en eierandel på 1,42 prosent i selskapet.

Ved utgangen av 2023 var eierandelen på 1,33 prosent, mens den var på 1,31 prosent året før der igjen.

Oljefondet har begynt å rapportere om sine aksjeposisjoner to ganger i året.

De opplyser om hva de eier på nyåret, og hva de eier ved utgangen av juni. Dette er nytt av året; tidligere har de kun rapportert hva de eier ved utgangen av desember.

Oljefondet kan riktignok ha gjort endringer i sine eierposter siden slutten av juni frem til i dag.

 For å være bedre på åpenhet, annonserte oljefondssjef Nicolai Tangen under Arendalsuka at man nå skal kunne finne en oppdatert oversikt over alle investeringene til Oljefondet på halvårlig basis. Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi støtter selskapenes styrer

E24 spurte Oljefondet om de visste om at SLB ekspanderer i Russland og om hvordan de forholder seg til det.

– Vi kommenterer dessverre ikke enkeltselskaper, svarer kommunikasjonssjef i Oljefondet, Line Aaltvedt.

Men hun legger også til at den norske regjeringen vedtok i slutten av februar 2022 å fryse fondets investeringer i Russland.

Oljefondet hadde investeringer verdt 25 milliarder kroner i Russland ved inngangen til 2022.

EtikkrådetEtikkrådetEtikkrådet har ansvar for å gi råd til Norges Bank om hvilke selskaper som bør ekskluderes fra Oljefondet av etiske grunner. Ansvaret for Oljefondets eierskap er fordelt mellom ledelsen i fondet, hovedstyret i Norges Bank, Etikkrådet og Finansdepartementet. har tidligere også utelukket selskaper av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus.

– Vi forholder oss til Finansdepartementets beslutning og det til enhver tid gjeldende sanksjonsregimet. Når det gjelder andre internasjonale selskaper, er utgangspunktet vårt at vi støtter selskapenes styrer i å ta de beste beslutningene for sine selskaper, skriver Aaltvedt.

I oversikten over hvordan Oljefondet har stemt på SLB sine generalforsamlinger, fremgår det at Oljefondet har stemt «for» alle forslag de siste tre årene. Dette i tråd med ledelsens anbefalinger. De aller fleste avstemmingene har riktignok omhandlet valg av styremedlemmer.

Amerikanske myndigheter har tidligere sagt at selskapet beveger seg innenfor sanksjonene innført av USA for å sverte den russiske økonomien.

Selskapet er likevel på Ukrainas svarteliste over «internasjonale krigssponsorer».

Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité Foto: Harald Henden / VG / NTB

– Avhengig av dette

– Dette er nok Putin veldig glad for, sier Aage Borchgrevink.

Han er seniorrådgiver i menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité.

Han sier videre det er i Oljefondets eierinteresse ikke å investere i Russland.

– Det kan det se ut som at SLB gjør når de trekker seg inn, mens andre trekker seg tilbake. Hele den russiske krigsøkonomien er avhengig av oljeinntektene.

– Det er det som så vidt holder hjulene i gang og de er avhengig av dette for å fortsette den ulovlige krigen mot Ukraina.

Read Entire Article