Oda-storeier får kritikk: – Trojansk hest

2 months ago 15


Investor Anders Storeng mener oppkjøpsfondet Verdane prøver å fremstille seg som redningsmenn, men peker på interessekonflikter.

Advokat Anders Storeng har vært en betydelig Oda-aksjonær inntil alle daværende eiere ble vasket fullstendig ut i forbindelse med en pengeinnhenting før sommeren. Foto: Advokatfirmaet Berngaard

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I en rekke innlegg på Linkedin skriver Oda-aksjonær Anders Storeng hva han mener om Verdane, som er blant de største eierne av nettmatbutikken.

Innleggene kommer som en reaksjon på Verdane-sjef Bjarne Lies uttalelser i Dagens Næringsliv om at oppkjøpsfondet har reddet det kriserammede selskapet flere ganger.

Storeng mener Lie prøver å fremstille seg selv som en redningsmann. Han mener grunnlaget for dette er dårlig og foreslår en annen beskrivelse av oppkjøpsfondets rolle i Oda.

Ansatte, kunder og investorer som er misfornøyd med å ha tapt penger, «(...) kan mene at trojansk hest er en mer treffende betegnelse», skriver Storeng på Linkedin.

Trojansk hest er et uttrykk som brukes om strategisk lureri for å komme seg bak motstanderens linjer.

Verdane satt på begge sider av bordet under fusjonen med det tapstyngede svenske selskapet Mathem. Oppkjøpsfondet hadde store eierandeler i begge selskaper og var representert i begge selskapenes styrer.

Lie har sagt at Verdane tok ulike grep for å unngå rolleblanding i opptakten til fusjonen, deriblant å holde seg i bakgrunnen under forhandlingene.

Les på E24+

Millionlønn uten utdanning: – Ingen bryr seg om hvor og hva du har studert

– Langt mer alvorlig

Kun ti måneder etter annonseringen av sammenslåingen med Mathem, har nå selskapet gått til Stockholms tingsrätt for å rydde opp i gjeld, en slags nødløsning for å unngå konkurs.

Det er det foreløpig siste tilbakeslaget for Oda, som har rast spektakulært i verdi fra en topp på 10 milliarder kroner til null i en nylig kapitalinnhenting.

«Når det nå er åpnet rekonstruksjon i Mathem, samtidig som Oda og Mathem samlet prises til summen av friske kontanter, fremstår Lies forsøk på å portrettere selskapet sitt som redningsmann svakt fundert», skriver Storeng.

Da Verdane investerte i selskapet i 2022, var verdien to milliarder kroner.

Verdane, her ved partner Staffan Mjörndal (til høyre for Oda-gründer Karl Munthe-Kaas), kom inn som storeier i Oda høsten 2022. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Storeng mener storeieren må ta en del av ansvaret for situasjonen Oda står i.

«Selskapets situasjon fremstår imidlertid langt mer alvorlig nå enn da Verdane kom inn som ny eier i kjølvannet av selskapets vanskeligheter», skriver han.

Storeng har i flere år vært en mellomstor aksjonær i Oda og er blant dem som har tapt penger på investeringen. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor E24.

– Jobber knallhardt for å redde Oda

E24 har lagt frem kritikken for Verdane og toppsjef Bjarne Lie. Han skriver at de deler det sterke engasjementet for Oda.

Verdane arbeider nå for fullt med å oppnå vekst og lønnsomhet for selskapet, ifølge Lie.

«Da vi gikk inn i Oda i 2022 var det svært få som ønsket å investere penger i selskapet. Oda var i en kritisk situasjon, men vi så et potensial for at selskapet kunne lykkes dersom det ble tatt omfattende grep. Siden den gang har vi støttet Oda finansielt og gjennom vår kunnskap og erfaring i å utvikle nordiske netthandelsselskaper», sier Lie i en e-post via presseapparatet.

Bjarne Lie

Verdane-sjef

«Vi har forståelse for at mange er frustrert og skuffet over Odas situasjon slik den er nå. Det er vi også. Mange vil selskapet vel, og det vil vi også. Nå jobber Verdane knallhardt for å redde Oda sammen med ledelsen og de andre eierne», sier Lie.

Les mer om Oda:

Les også

Oda-ansatte satset 42 mill. et halvår før verdikollaps

Les også

Brenner penger i Sverige: Oda-gründer anklager storeier

Les også

Storaksjonærer vil kaste Oda-gründeren ut av styret

Les også

Oda-selskap søker rekonstruksjon i Sverige

Les også

Oda-nedbemanningen: – De fleste føler seg usikre

Read Entire Article