Nytt rentekutt i Sverige

1 week ago 6


Dette er det tredje rentekuttet hos vår nabo så langt i år.

Erik Thedéen er sentralbanksjef i Sverige. Foto: Claudio Bresciani/TT / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Riksbanken setter ned renten i Sverige med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent.

At det kom enda et kutt nå var ingen overraskelse.

På forhånd ventet alle analytikerne at renten skulle ned 0,25 prosentpoeng, ifølge en Bloomberg-undersøkelse. Enkelte så samtidig en viss sjanse for et dobbelt rentekuttdobbelt rentekuttDet mest vanlige er at sentralbanker setter renten opp eller ned med 0,25 prosentpoeng, og kalles enkle kutt eller hevinger. Endringer på 0,5 prosentpoeng kalles derfor doble. på 0,5 prosentpoeng.

Den svenske sentralbanken varslet ved forrige møte at renten kan settes ned ytterligere to til tre ganger i år, gitt at inflasjonsutsiktene står seg. Det er to rentemøter igjen i Sverige før jul etter dagens møte.

Lavere prisvekst

Mens Norges Bank ikke ser for seg noe første rentekutt før i 2025, er altså svenskene godt i gang med å sette den ned igjen etter oppgangen i kjølvannet av coronapandemien.

Prisveksten i Sverige falt videre til i 1,9 prosent i august. Riksbanken ser mest på KPIF-inflasjonen, som var nede i 1,2 prosent. Som i Norges styrer sentralbanken etter et mål om stabil prisvekst på to prosent.

Svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og laverer lønnsvekst i Sverige enn i Norge er andre grunner til at svenskene kutter får oss, har økonomer tidligere forklart.

Svenskekronen har, som den norske, vært på svake nivåer i lengre tiden. Valutaen har styrket seg noe siden Riksbanken begynte å kutte renten i mai.

Rentesjef Lars Kristian Feste i Lannebo Kapitalforvaltning sier rentebeslutningen er som ventet.

– Vi tror på ytterligere to kutt under høsten og at stryringsrenten er 2,75% ved årsskiftet. Riksbanken har nå kontroll på inflasjonen og konjunkturen viser enkelte tegn på avmatning, sier han til E24.

Han legger til at rentekutt i utlandet, ikke minst dobbeltkuttet i USA forrige uke, gjør det lettere for Riksbanken å kutte med tanke på kronekursen.

– Husholdningenes forbruk er fortsatt presset og det tar nok tid før Riskbankens senkninger får full effekt, sier Feste.

Svenskene kan få enda flere rentekutt før det første kommer i Norge. Foto: Erik Johansen / NTB
Read Entire Article