Ny verdikollaps for Oda: Ansatte går på aksjesmell

1 month ago 12


Oda gikk fra 7,5 milliarder til nærmest null i verdi på tre år. Med et nødskrik sikret selskapet seg nylig friske penger for å overleve. Det rammer ansatte som har aksjer i matleverandøren.

En rekke ansatte har investert i Oda-aksjer, og går på en ordentlig smell nå. Her konsernsjef i Oda, Chris Poad ved en tidligere anledning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Før sommeren var situasjonen for Oda kritisk og matvareleverandøren trengte penger raskt for å overleve.

Oda ville opprinnelig hente 1 milliard svenske kroner, men interessen blant investorer var laber.

Isteden endte selskapet i sommer opp med å hente et mindre beløp på drøye 750 millioner svenske kroner.

I kapitalinnhentingen måtte Oda sette prisen per aksje ekstremt lavt, nær null, for at investorer skulle være interessert i å skyte inn penger. Det rammer blant andre ansatte som tidligere har investert egne penger i selskapet.

Det fortalte toppsjef Chris Poad på et allmøte fredag forrige uke, ifølge E24s opplysninger.

Les på E24+

Prisjeger-kontroversen: – Ikke nok å rive opp avtalen

Etter den nye og sårt tiltrengte finansieringsrunden er Oda nå verdt drøye 750 millioner svenske kroner.

Til sammenligning var Oda for litt over tre år siden verdt 7,5 milliarder kroner. Verdien har falt i flere runder.

Oda-sjefen mener det er positivt at selskapet sikret friske penger, men:

– Nyhetene kommer med en bitter ettersmak på grunn av verdsettelsen, sa Poad på møtet.

Oppkjøpsfond var med

Selskapet hentet de friske pengene fra Verdane, Kinnevik og Summa Capital, som allerede var de største eierne, samt et antall mindre nye og eksisterende aksjonærer.

TegningskursenTegningskursenkursen per aksje i kapitalinnhentingen i finansieringsrunden var 0,01 svenske kroner.

MathemMathemsvensk selskap som nå er en del av Oda-konsernet og Oda har vært en enorm skuffelse siden den første investeringen, uttalte Kinnevik-sjef Georgi Ganev i juli, ifølge SvD.

En tidligere plan før sommerferien fikk ikke nok støtte av investorer til at finansieringsrunden ble gjennomført, bekrefter selskapet til E24.

I ukene etter jobbet et team, som inkluderte toppsjef Poad sammen med de største aksjonærene, for å lage en plan som investorene kunne støtte, og som potensielt kunne tiltrekke nye eksterne investorer.

Rett før ferien klarte Oda å sluttføre planen og sikre finansieringen, opplyste Poad på møtet.

Oda jobber nå med styret for å finne en løsning for de ansatte som eier aksjer, opplyser selskapet til E24.

– Kommer til å overleve

I allmøtet viste toppsjefen til svakere kapitalmarkeder for å forklare verdiraset, og han pekte på at også andre selskaper har måttet hente penger til lavere verdsettelse enn for noen år siden.

– Vi har bygget en plattform med reell verdi. Vi er imidlertid ikke lønnsomme ennå, selv om vi har en plan for å komme dit. Vi har ikke høy tosifret vekst lenger, og vi har betydelig langsiktig gjeld. Alt dette er sett på som risiko av investorer, sa Poad under møtet.

På møtet opplyste Poad at aksjonærene, styret og ledelsen har tillit til at selskapet kan levere på en plan for å bli lønnsom.

– Det kommer til å bli utfordrende, men jeg tror vi vil klare det. Vi kommer til å overleve, og vi skal bygge selskapet til å bli suksessen vi vet det kan bli, og vi har nå investeringen som trengs for at det kan skje, sa Poad.

Samtidig utelukker Poad ikke at selskapet kan komme til å trenge mer ekstern finansiering, påpekte han på møtet.

Tror de har nok penger nå

– Dere ønsket i utgangspunktet å hente én milliard svenske kroner, med 800 millioner svenske kroner som minstekrav for gjennomføring. Er 750 millioner svenske kroner tilstrekkelig nå?

– I tillegg til de 500 millioner svenske kroner vi hentet i forbindelse med sammenslåingen med Mathem tidligere i år, mener vi at dette skal være tilstrekkelig for å oppnå lønnsomhet, sier Poad til E24 gjennom kommunikasjonsdirektøren.

– Hva vil du i denne forbindelse si til de som har jobbet for å bygge opp Oda og Mathem?

– Vi har snakket mye om dette, og jeg forstår veldig godt at de ansatte er skuffet. Det er aldri lett å se at verdien av en investering blir redusert, særlig ikke når man har lagt ned mye arbeid og energi i at selskapet skal lykkes.

På møtet sa også Poad at han anerkjenner at det føles som en skuffelse for alle som har jobbet hardt gjennom årene for å skape produktene Oda og Mathem er i dag.

Read Entire Article