Ny bankfusjon: – Sjelden sett positive utslag for kundene

1 month ago 24


Forbrukerne kan i liten grad tjene på sammenslåingen, mener økonom Hallgeir Kvadsheim.

Økonom Hallgeir Kvadsheim har sine tvil om de påståtte fordelene ved sparebankfusjonene. Foto: Janne Møller-Hansen / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Denne uken ble det kjent at Bank-Norge får nok en ny fusjon når Sparebanken Vest og Sparebanken Sør slår seg sammen. Dermed kan storbanken «Sparebanken Norge» bli en realitet.

Den nye banken i vest og sør blir Norges nest største, med 429 milliarder kroner i utlån. Fusjonen frigjør omtrent fire milliarder kroner i kapital.

– Generelt har man sjelden sett at store bankfusjoner har direkte positive utslag for kundene, sier Kvadsheim, sier økonom og programleder i «Luksusfellen» Hallgeir Kvadsheim om tendensen.

Han er samtidig ikke «veldig negativ» til akkurat denne sammenslåingen.

Les på E24+

Det grønne skiftet: Hedgefond-direktør har tro på to sektorer

Kvadsheim påpeker at de to ikke-overlappende bankene i liten grad konkurrerer om de samme privatkundene.

– Fra et kundeperspektiv er det nok lettere å svelge en fusjon som denne, sier han.

Likevel er han bekymret for at den økte sammenslåingen av banker kan svekke konkurransen i privatkundemarkedet.

– Disse fusjonene kunne økt konkurransen fordi de gir bankene mer kapital, men det gjør de sjelden. Det er synd, sier Kvadsheim.

Privatøkonomen forstår samtidig hvorfor bankene går sammen, og viser til at konkurrenten Sparebank 1 SR-Bank har blitt stor i Vestland. Tidligere i år fusjonerte Stavanger-banken SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge, og ble landets tredje største bank.

Eierne tjener på fusjonen

– Jeg tror ikke kundene kommer til å merke så mye i første omgang, sier Gøril Bjerkan, siviløkonom, jurist og rådgiver i LO.

Hun sitter i styrene i Sparebanken Narvik og Nordic Corporate Bank.

Gøril Bjerkan

Hun mener fusjonen kommer av at de større bankene ikke har samme kapitalkrav som de mindre, og at eierne først og fremst er dem som vil tjene på den varslede fusjonen i sparebankmarkedet.

– Som så mange andre transaksjoner i bankmarkedet, er fusjonen drevet av at kapitalkravsregelverket favoriserer IRB-bankerIRB-bankerBanker som bruker den interne ratingbaserte tilnærmingen for å beregne risikovektede aktiva, som er en del av kapitalkravene, sier hun.

– Det er investorene som vil tjene på fusjonen, noe vel kursutviklingen i etterkant av annonseringen har vist, legger hun til.

Dagens aksjonærer i Sparebanken Vest vil sitte med størst andel aksjer i den nye banken. Sparebanken Sør-aksjen endte opp nær 17 prosent denne uken, mens Sparebanken Vest falt 2,3 prosent.

For bedriftskundene kan det på sikt få negative konsekvenser, mener Bjerkan.

– Muligheten til å utøve lokalt skjønn i kredittgivningen reduseres ofte, som nødvendig ledd i å effektivisere og styre kredittgivningen i større enheter, sier hun.

Fusjonsbølge

Det har vært mange sammenslåinger i innen bank og finans de siste årene. Blant annet har DNB slukt Sbanken og Fremtind tar over Eika forsikring. I tillegg har det vært flere fusjoner mellom mindre sparebanker.

– Det er ikke gitt at dette hadde skjedd hvis ikke det hadde skjedd så mye rundt oss. Det er klart at dette er et svar på mye av det som skjer, sa konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, til E24 da nyheten ble kjent onsdag.

Sparebank-sjefen anslår årlige synergier på 350–400 millioner kroner gjennom sammenslåingen. Kjerpeseth tror ikke fusjonsbølgen i banksektoren stanser med dette.

– Vi føler med dette at vi er veldig godt posisjonert, og får en enorm overkapitalisering som vi kan bruke til å vokse, og sette i arbeid for å utvikle banken, sa Kjerpeseth.

Read Entire Article