Norsk vinner i rekordstor britisk fornybar-auksjon

1 month ago 8


Storbritannia skal finansiere rekordmange fornybarprosjekter etter en fersk auksjon. Blant vinnerne er norske Vårgrønn og danske Ørsted.

Norske Vårgrønn planlegger en rekke flytende havvindturbiner i britiske farvann, etter å ha vunnet frem og sikret seg statsstøtte i den seneste britiske fornybarauksjonen. Foto: Vårgrønn

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter en skuffende auksjon i fjor høst der ingen havvindprosjekter ga inn bud, tok britene grep og hevet taket kraftig på sine prisgarantier.

Nå har en ny auksjonsrunde for fornybar energi gitt rekordresultater, ifølge den britiske regjeringen. Runden sikrer finansiering av hele 131 prosjekter.

Det betyr at landet skal bygge ut mer av både vindkraft på land, solkraft, tidevannsenergi og havvind.

Blant vinnerne i auksjonen er norske Vårgrønn og danske Ørsted.

Vårgrønn skal bygge verdens største flytende havvindanlegg, mens Ørsted skal bygge ut Europas største og nest største havvindanlegg, Hornsea 3 og 4.

– Vi arvet en ødelagt energipolitikk, inkludert fjorårets katastrofale auksjonsrunde som ikke ga oss noen suksess innen havvind, sier energiminister Ed Miliband i en melding.

– Denne auksjonen har sikret et rekordhøyt antall solprosjekter som bidrar til vår misjon om en solrevolusjon, vi har fortsatt med landbasert vind, sikret det største kommersielle flytende havvindprosjektet i verden, og fått offshoreindustrien tilbake på bena, sier han.

Dette er den tildelte kapasiteten i auksjonen:

  • Solcelleanlegg over fem MW: 3.288 megawatt (MW)
  • Vindkraft på land: 990 MW
  • Tidevannskraft: 228 MW
  • Flytende havvind: 400 MW
  • Bunnfast havvind: 3.363 MW
  • Tidligere havvindprosjekter med redusert kapasitet: 1.579 MW

Les også

Venter bedring innen havvind: – Kostnadene har stabilisert seg

Vårgrønn vant med flytende havvind

Norske Vårgrønn vant frem i den britiske auksjonen med det flytende havvindprosjektet Green Volt, sammen med Flotation Energy.

Prosjektet på 400 megawatt får nå statsstøtte i form av en såkalt differansekontrakt. Det betyr at staten garanterer en viss strømpris i et antall år.

Vårgrønn-sjef Stephen Bull. Foto: Harald Pettersen

– Denne tildelingen er en klar tillitserklæring fra den britiske regjeringen til våre planer om å bygge Europas første flytende havvindanlegg i kommersiell skala, sier Vårgrønn-sjef Stephen Bull i en melding.

– Green Volt er et stort prosjekt til 2.5 milliarder pund (34,8 milliarder kroner, journ.anm.). Det vil skape over 2.800 jobber i byggefasen, sier konsernsjef Nicol Stephen i Flotation Energy.

Prosjektet vant frem med et bud på 139,93 pund per megawattime. Dette er målt i 2012-priser, og tilsvarer om lag 194,5 pund i dagens verdi. Det tilsvarer om lag 2,70 kroner per kilowattime.

Vårgrønn eies av energiselskapet Plenitude (Eni) og energiinvestoren Hitecvision.

Storbritannia har som mål å bygge ut fem gigawatt flytende havvind innen 2030.

Norge skal satse på flytende havvind etter hvert. Så langt har Norge ett flytende havvindanlegg, Hywind Tampen på 94 megawatt.

Ørsted fornøyd

Ørsted melder at de har fått støttekontrakter for 1.080 megawatt av havvindanlegget Hornsea 3 og 2.400 megawatt på Hornsea 4.

Selskapets bud for å produsere kraft fra Hornsea 3 var på 54,23 pund per megawattime, eller om lag 75 pund i dagens verdi.

Dette tilsvarer igjen litt over én krone kilowattimen, og er omtrent på nivå med andre havvindauksjoner i det siste.

– Vi er fornøyde med utfallet av den sjette tildelingsrunden, som er en viktig milepæl for to av verdens største havvindanlegg, sier visekonsernsjef og kommersiell direktør Rasmus Errboe i Ørsted i en melding.

Visekonsernsjef og kommersiell direktør Rasmus Errboe i den danske havvindutbyggeren Ørsted. Foto: Ørsted

Storbritannias regjering har et svært ambisiøst mål om å øke landets havvindkapasitet til 60 gigawatt (GW) innen 2030. Til sammenligning har Norge planer om 30 GW havvind innen 2040.

Hornsea 3 vil ha en samlet kapasitet på 2.955 MW. Ørsted planlegger å ta investeringsbeslutning på Hornsea 4 innen 18 måneder, og venter å ha prosjektet ferdig før utgangen av 2030.

Differansekontraktene som sikrer en garantert strømpris skal ifølge Ørsted løpe i 15 år fra oppstarten av anlegget. Budprisen er inflasjonsjustert frem til oppstart og gjennom hele perioden.

Mener tempoet må opp

Tyske RWE fikk tildelinger både innen vindkraft på land og solkraft i auksjonen, til sammen 2018 megawatt.

Selskapets bud for begge teonologier var på rundt 50 pund per megawattime, eller 69,5 pund i dagens verdi. Det tilsvarer om lag 97 øre kilowattimen.

RWE planlegger å investere inntil åtte milliarder euro i britisk fornybar energi fra 2024 til 2030.

– Sammen med våre 32 landbaserte vindkraftverk som er i drift, fortsetter vi med byggingen av syv nye solkraftverk og tre vindkraftprosjekt på land, sier RWEs Storbritannia-sjef Tom Glover i en melding.

Han noterer seg at de 3,4 gigawattene med havvind som tildeles nå, bare er 35 prosent av de tilgjengelige nye havvindprosjektene.

– Hvis regjeringen vil levere på sitt mål om å firedoble havvinden til 60 gigawatt innen 2030 vil den måtte øke anskaffelsene sine betydelig, sier Glover.

Etablerte statlig energiselskap

Nylig etablerte Storbritannia også det statlige selskapet Great British Energy, i samarbeid med Crown Estate som sitter på store landrettigheter.

Målet er å «sette turboen på for energiuavhengighet».

Selskapet skal ha 8,3 milliarder pund i ryggen og investere i og eie britiske fornybarprosjekter. På sikt håper regjeringen at selskapet skal kunne bidra til 20–30 gigawatt ny havvind.

Read Entire Article