Norsk bank får ny storeier: – Hadde ikke skjedd hvis ikke vi var på vei til Sverige

2 months ago 16


At en internasjonal aktør tar et saftig jafs av Lea bank underbygger hvorfor hovedkontoret flyttes ut av Norge, mener banktopp Oddbjørn Berentsen.

Administrerende direktør Oddbjørn Berentsen i den digitale nisjebanken Lea bank, mener Sverige blir et viktig marked for banken fremover. Foto: Lea bank

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I forrige uke ble det kjent at det Malta-registrerte selskapet Multitude Bank kjøper seg opp til nær 18,6 prosent i den digitale nisjebanken Lea bank.

Lea bank, en sammenslåing av Easybank, Monobank og BRAbank, er i ferd med å flytte hovedkontoret til Sverige, etter å ha fått svensk bankkonsesjon i juni.

Det tror Lea-sjef Oddbjørn Berentsen at den nye storaksjonæren har fått med seg.

– Dette hadde ikke skjedd hvis ikke vi var på vei over til Sverige. Det viser at rasjonalet funker, og at interessen ved å være notert i Sverige gjør at attraktiviteten øker, sier han til E24.

Les på E24+

Resultatsesongen: Dette venter forvaltere

– En fordel

Multitude Bank er opprinnelig et finsk fintech-selskap notert på Frankfurt-børsen, som er i ferd med bli relokalisert til Sveits fra Malta.

Lea bank er på sin side i ferd med å flytte hovedkontoret til Göteborg, og selskapets notering på Euronext Growth i Oslo til Nasdaq-børsen i Stockholm, ventes på nyåret.

Bakgrunnen er blant annet at Leas norske utlån utgjør en stadig mindre andel, der 65 prosent er i EU-land. Samtidig er det langt større investorinteresse for fintech-selskaper og nisjebanker i Sverige, ifølge Berentsen.

– I Norge er det olje- og gass og sjømatsektoren i fokus. I Sverige er det større bredde på børsen med teknologi og fintech, og Sverige har som kjent lokomotiver som Klarna og Spotify, samt større innslag av private equity, sier Lea-sjefen.

Han mener også at interessen rundt norsk fintech og nisjebanker har falt etter at den største aktøren, Bank Norwegian, ble kjøpt opp av svenske Nordax Bank (Noba i dag) i 2021.

– Det er litt sånn med klyngeteori, at det er en fordel å være lokalisert sammen, sier Berentsen.

– Mindre forståelse

Det er usikkerhet rundt Norges tilknytning til EU og implementering av reguleringer blant internasjonale investorer, mener Lea-sjefen.

Nær 25 prosent av bankens aksjonærer er i dag svenske, og med Multitude på vei inn, får også Lea en ny internasjonal storeier på nær 19 prosent.

– Da er det mindre forståelse for at vi skal være i Norge, og ikke være lokalisert i et EU-land, sier Berentsen.

– Er bedre

Som E24 har skrevet, bidrar norske konkurranseulemper til at både norske fond og norske nisjebanker flytter ut til fordel for Sverige.

Det er blant annet høyere kapitalkrav til nisjebankene i Norge enn i Sverige. Dette fører til økte kostnader for bankene, lavere avkastning for investorene og dyrere tjenester.

Lea-sjefen mener også den politiske usikkerheten i Norge har økt, og viser til lakseskatten, som han sier ble innført «over natten».

– Det skaper uforutsigbarhet, og kapitalen blir dyrere på grunn av endret risikobilde. Vi tror kapitalmarkedet er bedre i Sverige, rett og slett, og at kapitalkostnaden over tid vil lavere enn å være i Norge, sier Berentsen, og fortsetter;

– Dette tror jeg generelt kan bli en utfordring for norske selskaper fremover.

Les også

Bank vurderer utflagging: – Kan ikke sitte og se på at forskjellene er så store

Kroneutsatt

Han legger til at kronekursen også er en utfordring for selskapet.

– For oss som internasjonal bank er det krevende å ha norske kroner som basisvaluta da det er store svingninger. Vi låner ut i euro i Finland og Spania, og i svenske kroner i Sverige, som er sterkere enn den norske kronen, og svenskene har til og med satt ned styringsrenten tre ganger, sier Berentsen.

Lea bank inngikk i fjor et samarbeid med svenske Stena, der Stena-konsernet kom inn på eiersiden, mens Lea overtok kredittselskapet Captum.

Det ga også Lea fotfeste i Göteborg, som nå blir sete for bankens hovedkontor. Ni personer er allerede på plass.

– Vi ansetter der nå, og noen kommer til å flytte over, sier Berentsen, som selv kommer til å pendle i oppstartsfasen.

Banken vil ha i overkant av 50 ansatte fordelt på Sverige og Norge etter hvert, ifølge Berentsen.

Lea er en digital nisjebank med rundt 100 000 kunder innenfor spareprodukter, innskuddsprodukter, refinansiering og usikrede lån.

Les også

Finanstilsynet om fonds- og bankflukten: – Nyttig med innspill

Les også

Les også E24- kommentaren: Fondsflukten

Les også

Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring

Les også

Flytter fondene ut av landet: – Vil komme kundene til gode

Les også

Finansdepartementet om fondsmøte: – Nyttig

Read Entire Article