Ny melding om Oljefondet: – Sett hvordan fondet kan svinge

1 week ago 13


Regjeringen legger frem meldingen om Oljefondet etter en periode med børsuro. – Beholder roen, sier finansministeren.

Torsdag legger finansminister Jens Stoltenberg frem den årlige stortingsmeldingen om Oljefondet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres.

Hver vår legger regjeringen frem en stortingsmelding om Oljefondet og Folketrygdfondet, hvor man vurderer retningen videre for de to fondene.

De siste ukene har Oljefondet vært preget av uroen i globale markeder. På det verste var fondet ned mer enn 2.000 milliarder fra toppnivået tidligere i år.

Det siste døgnet har fondet hentet inn noe av fallet, i takt med oppgang på børsene i USA, Asia og Europa.

– I 2024 økte verdien av pensjonsfondet betraktelig. De siste ukene har vi derimot sett hvordan fondet kan svinge mye i løpet av kort tid, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Høy usikkerhet om tollsatser har ført til betydelig uro i de internasjonale finansmarkedene. Siden årsskiftet er verdien av Statens pensjonsfond utland redusert med om lag 1.100 milliarder kroner. Vi har en langsiktig investeringsstrategi som det er bred enighet om, og beholder roen i møte med urolige tider, sier han.

Regjeringen jobber blant annet med å opprette et ekspertråd som skal ta opp ulike problemstillinger rundt hvordan fondet forvaltes, noe som ble kjent i fjor.

«Rådets sammensetning og første oppdrag vil offentliggjøres så snart det er opprettet», skriver Finansdepartementet.

Sterk verdivekst kan være over

Finansdepartementet har gjort simuleringer for å belyse usikkerheten om fremtidig vekst i Oljefondet.

«Simuleringsresultatene viser at utviklingen fremover er usikker, men trekker likevel i retning av at perioden med sterk vekst i fondskapitalen nå kan ligge bak oss, og at en fremover må være forberedt på at fondskapitalen også kan falle i verdi», skriver departementet.

Departementet erkjenner også at den uvanlig svake kronen de siste årene bidrar til å blåse opp fondets verdi målt i kroner.

«Når fondskapitalen måles i norske kroner, vil også svingninger i kronekursen bidra til økt usikkerhet», skriver Finansdepartementet.

Dette betyr ingenting for fondets internasjonale kjøpekraft, påpeker regjeringen. Men svingninger i kronen kan påvirke hvor mye penger fremtidige regjeringer har å bruke hvert år.

«Inntektene fra Statens pensjonsfond utland anvendes imidlertid ikke direkte til import, men fases inn i norsk økonomi gjennom statsbudsjettet. Svingninger i kronekursen vil isolert sett kunne gi en mer usikker ramme for finanspolitikken», skriver departementet.

Denne uken har kronen svekket seg mye. Euroen handles til 12 kroner, som er på historiske bunnivåer.

Kan få 1.600 færre aksjer

E24 skrev tidligere i år at Oljefondet ikke har klart å redusere antallet aksjer, slik det fikk beskjed om i 2020.

Årsaken er at det har blitt flere aksjer på referanseindeksen som fondet følger som et slags veikart.

Nå tar regjeringen grep for å sikre at målet nås. Departementet tar små selskaper ut av referanseindeksen, noe som gir 1.600 færre aksjer i fondets univers.

«Endringen innebærer at antall selskaper i aksjeindeksen reduseres med om lag 22 prosent, fra om lag 7.300 til om lag 5.700. Dette utgjør mindre enn én prosent av aksjeindeksens markedsverdi», skriver regjeringen.

Noen temaer som har vært tatt opp i tidligere oljefondsmeldinger:

Dette er Oljefondets største landeksponeringer i referanseindeksen for obligasjoner, i milliarder kroner. Foto: Skjermdump fra stortingsmeldingen om Oljefondet

Les også

Frykter Trump beslaglegger norske oljefondmilliarder

Read Entire Article