Regjeringen presenterer forslag til ny turistskatt.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres...
I fjor ble det klart at regjeringen vil innføre en ny ordning for turistskatt.
Nå er forslaget ferdigbehandlet. Regjeringen åpner der for en turistskatt på 3 prosent for overnattingsbransjen.
– Norge er et populært reisemål, og det er kjempebra. Samtidig er det rimelig at de besøkende i større grad bidrar til kommunenes arbeid med å legge til rette for nødvendig infrastruktur i områder med høyt press, noe som har vært utfordringer noen steder, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.
Les på E24+
Forvalter: – Utmerket anledning til å kjøpe aksjer
Frivillig
Turistskatten vil gjelde for alle former for overnatting, som hoteller, camping og Airbnb.
Besøksbidraget, som regjeringen kaller det, vil være frivillig å innføre for kommuner som mener de har et slikt behov.
– Skal reiselivsnæringen fortsette å vokse, må dette skje innenfor bærekraftige rammer. Vi må ta tak i utfordringene. Besøksbidrag er innført i mange land i Europa. Betaling i forbindelse med overnatting er den vanligste formen for besøksbidrag i de landene som har valgt å innføre dette, sier Myrseth.
Pengene kan ikke brukes til å saldere kommunale budsjetter. De skal kun brukes til å finansiere reiselivsrelaterte fellesgoder, som for eksempel tilrettelegging av stier, toaletter, søppeltømming og informasjonsvirksomhet.
Møtte motbør
E24 omtalte i fjor sommer at Lofoten-innbyggere har tatt til orde for mer statlig styring av turismen. De er lei av bobiler som parkerer overalt, lange fergekøer og menneskelig avfall.
I november i fjor kom Myrseth med et forslag: At alle kommuner kan innføre fem prosent skatt på overnatting.
Forslaget møtte kraftig motbør, blant annet av Frp og NHO Reiseliv. Sistnevnte mente at ordningen vil gjøre det dyrere å feriere i Norge – også for nordmenn.
Nå er satsen altså redusert til tre prosent.
– Det var bred enighet om at utfordringene må tas tak i i form av en bidragsordning. Det er likevel ulike synspunkter på hvordan et besøksbidrag bør utformes. Vi har hele tiden sagt at vi ville lytte til høringsinnspillene, og vi har gjort en rekke endringer i forslaget som vi i dag oversender til Stortinget, sier næringsministeren.
Regjeringen vil fortsette å jobbe for et verktøy rettet mot cruisenæringen. Forslaget har nemlig også fått kritikk for kun å ramme hotellgjester, og ikke cruiseturistene.