Norli kjøper Platekompaniet

4 months ago 58


Gründeren har solgt livsverket. Norli-sjefen tror på en fremtid med LP-plater, DVD-er og fysiske butikker.

 Av fysiske Platekompaniet-butikker er kun den i Storgata i Oslo igjen. Foto: Platekompaniet

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Etter mer enn 30 år har Rolf Kristian Presthus, mannen som startet det hele, solgt Platekompaniet.

– Vi har vært i dialog med dem i en lengre periode. De har imponert oss med omstillingen fra fysiske butikker til digitalt salg, sier Norli-sjef Johan Baklund til E24.

I juli ga Konkurransetilsynet tommel opp – Norli får lov til å overta samtlige aksjer i Platekompaniet.

Baklund mener det vil gi positive effekter for dem begge.

– Jeg tenker at dette er en bra match, med en del spennende synergiersynergierNår to eller flere selskaper samarbeider og resultatet blir bedre enn om de hadde operert hver for seg..

Les på E24+

De unge trives stadig dårligere på jobben

Omstilling

Platekompaniet ble stiftet i 1992 av Presthus med to partnere. De siste femten årene har han eid og drevet selskapet alene.

På det meste hadde Platekompaniet 27 butikker i Norge. Det var i 2014. Da hadde omsetningen vært på en jevn nedadgående kurve siden toppen i 2009, med inntekter på 657 millioner kroner.

Årene som fulgte var tunge. Med flere og bedre strømmetjenester for både musikk og film, ble Platekompaniet mindre relevante. Fra å ha vært et sunt og lønnsomt selskap, kom seks år på rad med underskudd. Tapene beløp seg til over 60 millioner i perioden 2014 til 2019.

Én etter én ble butikkene lagt ned.

– Vi må tilpasse vårt konsept til noe som er bærekraftig fremover. Da mener vi at å ta bort de fysiske butikkene er veien å gå, sa Presthus til DN i 2019.

Han har ikke besvart E24s henvendelser den siste uken. Baklund opplyser at gründeren ikke vil bli med videre etter salget.

Les på E24+

Kjøpe utleiebolig: – Ville ikke ventet mye lenger

Én butikk

Det er nå kun én Platekompaniet-butikk igjen. Den ligger i Storgata i Oslo etter at den flyttet ut fra kjøpesenteret Oslo City tidligere i år.

Samtidig har selskapet igjen blitt lønnsomt. De siste fire årene har alle gitt overskudd, om enn på et betydelig lavere nivå enn før Spotify og Netflix.

Det aller meste av salget skjer over nett, forteller Baklund.

Norli-sjef Johan Baklund er fornøyd med å ha kjøpt Platekompaniet. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Der går det i LP-plater, CD-er, videospill, DVD-er og Blu-ray.

– Har du tro på at det vil være interesse for disse produktene også i fremtiden?

– Vi ser at flere av kategoriene har en stabil og fin utvikling og vil være interessante i et overskuelig perspektiv. Det er litt det samme som i bokmarkedet. Lyd vokser, lesebrett ligger flatt, mens boken fremdeles regjerer.

Satser på nett

Platekompaniet som merkevare og organisasjon vil bestå, forteller Norli-sjefen.

– Det blir gøy å lære av hverandre. Vi skal fortsette med å bli enda sterkere på nett, som for oss er en mindre del av virksomheten enn fysisk salg. Mens det er motsatt for Platekompaniet.

– Hva tenker du om fysiske Platekompaniet-butikker?

– Om vi skal ha flere fysiske butikker, må eventuelt bli en vurdering frem i tid. Det aller viktigste er å være på topp på nett, så der sikrer vi fokus og utvikling først og fremst.

Read Entire Article