Sentralbanken holder renten på stedet hvil, til tross for fallende prisvekst.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres.
Norges Bank holder renten i ro på 4,5 prosent. Renten har nå vært uendret siden desember i fjor. Det var lite usikkerhet om selve rentebeslutningen på forhånd.
– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Les på E24+
Ekspertene: Dette blir boligprisvinneren i høst
Lavere prisvekst
Ved det forrige rentemøtet i juni holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Den vil trolig holdes på det nivået ut året, var beskjeden.
Samtidig la sentralbanksjef Ida Wolden Bache frem renteprognoserrenteprognoserNorges Bank legger frem renteprognose hvert andre rentemøte, og kalles for en rentebane. Den legges frem i Pengepolitisk rapport, hvor det også kommer anslag for andre deler av økonomien. På dette rentemøte legges det ikke frem slike prognoser., som indikerer tre kutt i 2025.
Sentralbanken forsøker å få prisveksten ned mot målet på rundt to prosent. Renten brukes som et verktøy for å dempe aktiviteten i økonomien, og dermed prisveksten.
Forrige uke tikket prisveksten for juli inn. Den viste at kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenPrisveksten, men uten endringer i avgifter og energipriser. , som Norges Bank er mest opptatt av, fortsatte nedover til 3,3 prosent. Siden november har prisveksten falt samtlige måneder.
Les på E24+
Eksperter: Dette må til for at euroen skal koste åtte kroner
Svakere krone
Kronen har imidlertid fortsatt å svekke seg og ligger på historisk lave nivåer.
Ekspertene har pekt på kronen som en viktig faktor som taler mot å kutte renten, samtidig som en stadig fallende prisvekst kan tale for rentekutt.
– Kronekursen er fortsatt betydelig svakere enn antatt av Norges Bank, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbankens morgenrapport.
Han forklarer at en svak krone kan bidra til å holde prisveksten oppe på lengre sikt ved at importerte varer blir dyrere.
Kronekursen påvirkes av rentenivået og renteforventningene i et land, og dets handelspartnere. I utgangspunktet er det mest attraktivt å plassere penger der renten er høy og man får mest igjen.
Internasjonalt har flere sentralbanker begynt å kutte renten. Det inkluderer Den europeiske sentralbanken (ESB), den svenske Riksbanken og den britiske sentralbanken. I USA venter markedet rundt fire kutt i år, og sentralbanken sier at et rentekutt kan ligge på bordet i september.