Tollfrykten virker overdrevet, og det blir neppe rentekutt på en god stund, mener meglerhuset.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Nordea Markets mener frykten for Trumps tollkrig er overdrevet og at norsk økonomi kan få økt vekst uten rentekutt.
- Sjeføkonom Kjetil Olsen ser en positiv utvikling drevet av økt privat forbruk, økt boligbygging, høy aktivitet i oljeindustrien og store investeringsplaner i Europa.
- Meglerhuset anslår at veksten i fastlands-BNP blir 1,7 prosent i 2025, og 1,6 prosent i 2026.
- De venter ingen rentekutt i år eller neste år.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Mye har vært skrevet og sagt om handelskrigen Trump har startet. Det er lett å få inntrykk av at svært mørke skyer henger over både verdensøkonomien og norsk økonomi. Tollfrykten virker imidlertid overdrevet, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Spørsmålet fremover er hvordan tollene til USAs president vil påvirke verdensøkonomien og norsk økonomi, skriver han i meglerhusets ferske konjunkturrapport.
– Trumps handelskrig vil neppe rive beina under oppgangen i norsk økonomi, mener Olsen.
– Mye ligger til rette
Nordea Markets er blant meglerhusene som over tid har hatt størst tro på en sterk utvikling for norsk økonomi fremover, og en tilsvarende liten tro på at det blir behov for rentekutt.
Les på E24+
Slik investerer du nå: – Man skal kjøpe dippene som kommer
Det er flere ting som gjør at Olsen ser for seg oppgang i Norge, selv med usikkerheten Trumps handelskrig fører med seg:
- Den direkte eksporten fra Norge til USA er liten, og de direkte effektene på norsk økonomi er små.
- Det er svært usannsynlig at EU innfører toll mot Norge som et mottiltak mot amerikansk toll, blant annet fordi norsk produksjon i liten grad konkurrerer direkte med EUs.
- Det er planlagt store investeringer i Tyskland og EU, som vil stimulere europeisk økonomi. I Europa er veksten på vei opp, til tross for tollkrigen.
- Toll og usikkerhet er negativt for økonomien både i verden og Norge, men handelsavtaler kan minke tollnivået og de negative konsekvensene.
- Her hjemme i Norge er veksten også på vei opp, drevet av økt privat forbruk og at høyere boligpriser gir økt boligbygging. Dermed er det de rentesensitive delene av norsk økonomi som nå hjelper til, selv uten rentekutt.
- I tillegg er det høy lønnsvekst i Norge, høy aktivitet i oljeindustrien, og regjeringens pengebruk stimulerer økonomien.
– Mye ligger derfor til rette for at veksten i norsk økonomi vil ta seg opp etter et par år med nokså laber vekst. Det er lett å glemme oppi all viraken Trump skaper, konkluderer Nordea-økonomen.
Nordea Markets’ anslag for den norske økonomiske veksten (fastlands-BNP) er 1,7 prosent i 2025 og 1,6 prosent i 2026. Norges Bank har til sammenligning spådd 1,2 prosent vekst begge årene.
Null rentekutt
Med det bakteppet er det lite rom for rentekutt.
Nordea Markets holder fast ved sin prognose om at Norges Bank ikke kommer til å sette ned renten hverken i år eller neste år. I så fall vil den fortsatt ligge på 4,5 prosent i slutten av 2026.
Prisveksten vil trolig holde seg på rundt tre prosent så lenge som ut 2026, over sentralbankens mål på to prosent, tror meglerhuset. Om det ikke kommer noen overraskelser her, vil det være utviklingen i arbeidsledigheten og norsk økonomi som blir avgjørende for renten.
– Får vi rett i våre vurderinger om at veksten er på vei opp og at ledigheten vil holde seg lav, er det ikke grunnlag for mange rentekutt fra Norges Bank, skriver Olsen og seniorstrateg Sara Midtgaard i rapporten.
– Ser ut til å greie seg godt
Norges Bank har på sin side signalisert to rentekutt i 2025. Nordea-økonomene påpeker at sentralbankens prognose legger til grunn at dagens rentenivå virker innstrammende på økonomien, og at rentenivået på et tidspunkt vil gi en svakere økonomisk utvikling og høyere ledighet.
Der er Olsen og Midtgaard uenige med Norges Bank.
– Norsk økonomi ser ut til å greie seg godt og de rentesensitive delene av norsk økonomi er nå på vei opp, selv uten rentekutt.
Likevel vil de ikke helt utelukke kutt i år, om Norges Bank tar utgangspunkt i at ledigheten skal opp neste år.
– Det vil i så fall gi en stimulans til norsk økonomi som i våre øyne vil kunne bidra til at ledigheten etter hvert kommer noe ned, ikke opp. Vi tror derfor uansett at rentekuttene blir svært få, dersom de i det hele tatt kommer.