Bergensmilliardæren prøvde å selge to antikke gullmynter i fjor, men han skulle aldri hatt dem, mener franske og italienske myndigheter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Milliardær Trond Mohn har fått inndragningsforelegg fra Oslo-politiet etter å ha prøvd å selge to antikke gullmynter.
- En mynt er stjålet fra et italiensk museum, mens den andre er ulovlig utført fra Frankrike.
- Mohn må nå returnere myntene eller møte i retten.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oslo politidistrikt har utstedt et inndragningsforelegg for å få utlevert to antikke gullmynter som milliardær Trond Mohn forsøkte å selge på auksjon i fjor.
Det bekrefter politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen overfor E24.
Den franske mynten er beviselig ført ut av landet uten tillatelse fra franske myndigheter, og den italienske har blitt stjålet fra et museum i Italia, slår Meeg-Bentzen fast.
– Det betyr ikke at det er en skyldkonstatering, men hele hensikten er at vi mener Mohn er i besittelse av to mynter som tilhører den franske og den italienske stat.
Les på E24+
Eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå
Mohns advokat Arild Dyngeland i Schjødt har takket nei til å kommentere inndragningsforelegget.
Mohn har siden i fjor sommer vært siktet for heleri og brudd på kulturminneloven. Franske myndigheter ba da norsk politi om bistand til å beslaglegge en gullmynt som de fant i auksjonskatalogen til Oslo myntgalleri.
Denne mynten er en såkalt «aurei», preget av den romerske keiseren Quintillus, som regjerte noen få måneder i år 270. Det gjør mynten til en sjeldenhet.
Millionverdier
Quntillus-mynten skulle ha utropspris på 300.000 kroner på den planlagte auksjonen. NRK skrev i fjor at mynten imidlertid skal være verdt nærmere 1,5 millioner kroner.
– Vi mener, på bakgrunn av den informasjonen og dokumentasjonen vi har fått fra de respektive lands myndigheter, at disse myntene rettmessig tilhører de respektive stater, sier Meeg-Bentzen.
En annen antikk gullmynt, denne fra år 69 og preget med keiser Vitellius, ble også beslaglagt i samme tidsrom.
Italienske myndigheter ba på samme måte som de franske om at mynten ble utlevert i fjor, viser en kjennelse fra Oslo tingrett, som E24 har fått innsyn i.
Denne mynten hadde en planlagt utropspris på 60.000 kroner under den samme auksjonen.
Truer med rettssak
Nå må Mohn enten gi slipp på myntene, eller forberede seg på rettssak, ifølge Meeg-Bentzen.
– Mohn er velkommen til å samtykke eller godta forelegget. Da vil saken bli avsluttet fra vår side og myntene ført tilbake til de respektive land.
– Og hvis han ikke gjør det?
– Da er det sendt inn til tingretten med spørsmål om å beramme hovedforhandling. Da vil det bli ført forskjellige vitner, blant annet representanter fra de aktuelle stater som vil begrunne hvorfor disse myntene skal tilbakeføres.
Han legger til at politiet ikke har tatt stilling til eventuelle sivile krav Mohn måtte ha mot dem han har kjøpt myntene av. Det må han i så fall selv forfølge i det sivile sporet.
– Et inndragningsforelegg handler ikke om hvorvidt Mohn har gjort noe galt eller ikke, det er utelukkende for å gjenopprette en urett som tidligere har skjedd mot disse landene, presiserer politiadvokaten.
Fransk vrak
Mynten som Frankrike vil ha tilbake, stammer opprinnelig fra et skipsvrak som har ligget på havbunnen utenfor Korsika siden Romerrikets storhetstid. Mynter fra gullskatten begynte først å sirkulere på samlermarkedet på 50-tallet, ifølge Morgenbladet.
Mohn har på sin side hevdet overfor NRK at denne forhistorien ble undersøkt av en tysk domstol på slutten av 90-tallet.
– Den gullmynten var i sin tid beslaglagt av tyske myndigheter og ble frigitt på slutten av 90-tallet. Hvis franske myndigheter hadde kontaktet tyske myndigheter, så hadde de forstått at den mynten er fri, sa han til kanalen.
Les også
Gullmynt solgt for rekordsum i Oslo
Morgenbladet har tidligere skrevet at den franske mynten ble frigitt som følge av en teknikalitet, fordi den tyske delstatens høyesterett besluttet at de ikke kunne yte juridisk assistanse til Frankrike. Mohn lot seg imidlertid ikke rikke.
– De tror de har eierskap til den, og det har de ikke, fordi saken har vært så grundig undersøkt av det tyske politiet. Men hva det tyske og det franske politiet kommuniserer, det er jo ikke jeg den rette til å svare på, sa Mohn.
Ville ikke snakke
Den italienske mynten skal ha blitt stjålet fra et museum i Parma i 2009, ifølge Morgenbladet. Også politiadvokat Meeg-Bentzen bekrefter at de mener den stammer fra et museums-innbrudd i Italia.
– Den italienske mynten er et godt gammeldags tyveri. Det var et innbrudd på et museum.
– Har politiet undersøkt hvor Mohn har fått disse myntene fra?
– Vi har konsentrert oss om å få myntene returnert tilbake til de respektive landene. Det har vært politiets viktigste oppgave i denne saken.
Trond Mohn har selv ikke villet forklare seg om myntene.
– Mohn har konsekvent ikke villet snakke med politiet. Det er hans rett. Hvis Mohn ønsker å vedta forelegget er han velkommen til å gjøre det.
– På generelt grunnlag kan jeg si at handel med stjålne antikviteter eller oldtidsskatter er et økende problem i Europa.