EFTA-domstolen har avgjort saken om klimaeffekten av oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- EFTA-domstolen gir støtte til miljøorganisasjoner i saken om klimaeffekten av oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil.
- Dommen krever en vurdering av klimaeffektene av forbrenningen av oljen før oljefelt godkjennes.
- MDG ser på dette som en seier for mer åpenhet om utslippene fra norsk olje.
- Dommen åpner også for godkjenning i ettertid.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Greenpeace og Natur og Ungdom vant en sak om norske oljeutbygginger i EFTA-domstolen i Luxembourg, opplyser de i en pressemelding.
Domstolen slår fast at det er ulovlig å godkjenne nye olje- og gassfelt uten å vurdere klimaeffektene av utslippene som oppstår når oljen forbrennes, skriver Greenpeace i meldingen.
– EFTA-domstolen slår klart og tydelig fast at det er ulovlig å åpne nye oljefelt og samtidig ignorere klimaskadene. Nå må staten følge loven, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace.
To av de omstridte feltene – Breidablikk og Tyrving – produserer allerede olje, mens det største feltet, Yggdrasil, er under utbygging. Dette er en stor investering på langt over 100 milliarder kroner.
Dommen fra EFTA-domstolen åpner imidlertid for etterfølgende vurdering og godkjenning av prosjektene, på visse vilkår.
Fortsetter å behandle søknader
Miljøorganisasjonene er kritiske til at staten har fortsatt å tillate utbygging og oljeproduksjon på feltene, til tross for flere rettslige seire.
– Jeg er glad EFTA-domstolen er enig med oss i at folket fortjener den typen informasjon før staten godkjenner nye oljefelt, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.
Det har vært flere runder om de tre oljefeltene i retten i Norge. Høyesterett avgjorde nylig at saken skulle behandles på nytt i lagmannsretten.
Saken skal behandles i lagmannsretten 1.–5. september.
– Ikke helt uventet
Det er advokat Omar Saleem Rathore hos Regjeringsadvokaten som fører saken for Energidepartementet.
– Resultatet er ikke helt uventet, slik rettsutviklingen har vært på dette området de siste årene, sier Rathore i en kommentar.
– Det var behov for en rettslig avklaring av spørsmålet, derfor tok Energidepartementet initiativ til å be EFTA-domstolen om råd. Departementet er også godt i gang med å tilpasse saksbehandlingen for slike utbyggingsprosjekter, sier han.
Nå blir det opp til lagmannsretten hva som skjer med feltene, påpeker han.
– Efta-domstolen sier ikke at tillatelsene i denne saken er ulovlige og etter dagens avgjørelse gjenstår flere spørsmål som lagmannsretten må ta stilling til når saken skal behandles i september.
Han påpeker også at domstolen åpner for godkjennelse i ettertid.
– Det er positivt at Efta-domstolen slår fast at utbyggingsprosjekter kan godkjennes i ettertid, både mens det pågår og til og med etter at det er ferdigstilt, sier Rathore.
– For de tre omstridte prosjektene er det allerede gjort slike vurderinger.
MDG er fornøyde
Dette er en seier for miljøet, mener parlamentarisk leder i MDG, Une Bastholm.
– Nå er det hevet over enhver tvil at regjeringen må være åpne og ærlige om de enorme utslippene norsk olje fører til etter at olja er eksportert, sier hun i en kommentar E24 har fått tilsendt på e-post.
Bastholm sier at MDG i mange runder har etterspurt åpne, demokratiske tall over utslippene.
– Men oljestatsråden Terje Aasland har avvist det og har heller bestilt egne rapporter som skjuler de reelle utslippene. Nå har han tapt så det synger, sier Bastholm.