Nordea Markets: Tror på kun tre rentekutt før 2027

1 month ago 14


Vi får langt færre rentekutt fremover enn markedet priser inn, tror Nordea Markets.

Kjetil Olsen og Nordea Markets tror Norges Bank neste år vil være forsiktig med styringsrenten. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Etter at Norges Bank på litt over to år har satt opp styringsrenten fra 0 prosent til dagens 4,5 prosent, er neste spørsmål når sentralbanken begynner å kutte rentene.

Markedet priser inn tre kutt når neste år rundes av, og at styringsrenten vil være på 3 prosent innen slutten av neste år, noe sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener er å være «på ville veier».

– Vi får langt færre rentekutt enn som så, og færre enn i mange andre land, skriver han i den halvårlige rapporten Economic Outlook, som ble lagt frem onsdag morgen.

To rentekutt får vi neste år, før styringsrenten settes ned med et tredje kutt til 3,75 prosent i 2026, skal vi tro Nordea Markets-prognosene.

Les på E24+

John Browne kom ut av skapet – mistet jobben

Prisvekst på vei ned

Storbanken tror kronekursen kan få støtte fra rentekutt i utlandet og dermed gi rom for rentekutt hjemme.

– Vi tror fortsatt det drøyer til neste år før Norges Bank veldig forsiktig kutter renten, skriver Nordea i rapporten.

Inflasjonen har vært lavere i Norge enn det Norges Bank har lagt til grunn, men Nordea Markets venter at den siste distansen ned mot inflasjonsmålet på 2 prosent vil gå sakte.

– Høy lønnsvekst og en svak krone gjør at det vil ta tid før prisveksten er i nærheten av inflasjonsmålet til Norges Bank, skriver Nordea.

I juli endte prisveksten på 2,8 prosent, mens kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi og avgifter, landet på 3,3 prosent.

Bedre utsikter

Selv uten veldig mange rentekutt i horisonten, er det grunn til å være optimistiske på vegne av norsk økonomi, skal vi tro Nordea Markets.

Tre punkter blir trukket frem som begrunnelse for at det går bra i økonomien:

  • Oljeinvesteringene har fått et løft i kjølvannet av skattepakken som ble gitt under pandemien
  • Eksportnæring og turisme har fått et løft som følge av den svake kronen.
  • Mer oljepengebruk i offentlige budsjetter

– Vi vet at investeringsaktiviteten på sokkelen vil holde seg høy i flere år. Vi vet også at lønnsomheten i eksportnæringen vil være svært god selv om kronen skulle styrke seg noe. Det vil sørge for god aktivitet også her i lang tid, skriver Nordea Markets.

Banken anslår at arbeidsledigheten vil være på 2,1 prosent ved utgangen av året, bare et lite knepp over de 2 prosent arbeidsledige ved utgangen av august.

Tror på «litt» sterkere krone

Kronekursen har lenge blitt sett på som en joker med tanke på hvordan rentekomiteen i Norges Bank vurderer styringsrenten.

Kronekursfallet har fortsatt gjennom sommeren, og sammenlignet med to år tilbake i tid er kursen rundt 20 prosent lavere mot euro.

Nordea Markets har i sine prognoser at én euro ved utgangen av 2024 vil koste 11,75 kroner, omtrent det samme som kronen handles for denne uken.

Nordea understreker at utviklingen i kronekursen er usikker, blant annet som liten valuta i en urolige finansmarkeder.

– Vårt grunnsyn er likevel at vi på sikt kommer til å få en litt sterkere krone, skriver de i rapporten.

– Når vi fremover tror på en litt sterkere krone er det blant
annet fordi vi mener resesjonsfrykten i USA er overdrevet, heter det i rapporten.

Prisveksten i USA beveger seg jevnt nedover mot inflasjonsmålet på 2 prosent, og på rentemøtet i september er det bredt ventet rentekutt.

– Lavere renter ute i et slik scenario vil kunne støtte kronen hvis Norges Bank samtidig venter med rentekutt her hjemme, skriver Nordea Markets.

Read Entire Article