Vi får langt færre rentekutt fremover enn markedet priser inn, tror Nordea Markets.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Etter at Norges Bank på litt over to år har satt opp styringsrenten fra 0 prosent til dagens 4,5 prosent, er neste spørsmål når sentralbanken begynner å kutte rentene.
Markedet priser inn tre kutt når neste år rundes av, og at styringsrenten vil være på 3 prosent innen slutten av neste år, noe sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener er å være «på ville veier».
– Vi får langt færre rentekutt enn som så, og færre enn i mange andre land, skriver han i den halvårlige rapporten Economic Outlook, som ble lagt frem onsdag morgen.
To rentekutt får vi neste år, før styringsrenten settes ned med et tredje kutt til 3,75 prosent i 2026, skal vi tro Nordea Markets-prognosene.
Les på E24+
John Browne kom ut av skapet – mistet jobben
Prisvekst på vei ned
Storbanken tror kronekursen kan få støtte fra rentekutt i utlandet og dermed gi rom for rentekutt hjemme.
– Vi tror fortsatt det drøyer til neste år før Norges Bank veldig forsiktig kutter renten, skriver Nordea i rapporten.
Inflasjonen har vært lavere i Norge enn det Norges Bank har lagt til grunn, men Nordea Markets venter at den siste distansen ned mot inflasjonsmålet på 2 prosent vil gå sakte.
– Høy lønnsvekst og en svak krone gjør at det vil ta tid før prisveksten er i nærheten av inflasjonsmålet til Norges Bank, skriver Nordea.
I juli endte prisveksten på 2,8 prosent, mens kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi og avgifter, landet på 3,3 prosent.
Bedre utsikter
Selv uten veldig mange rentekutt i horisonten, er det grunn til å være optimistiske på vegne av norsk økonomi, skal vi tro Nordea Markets.
Tre punkter blir trukket frem som begrunnelse for at det går bra i økonomien:
- Oljeinvesteringene har fått et løft i kjølvannet av skattepakken som ble gitt under pandemien
- Eksportnæring og turisme har fått et løft som følge av den svake kronen.
- Mer oljepengebruk i offentlige budsjetter
– Vi vet at investeringsaktiviteten på sokkelen vil holde seg høy i flere år. Vi vet også at lønnsomheten i eksportnæringen vil være svært god selv om kronen skulle styrke seg noe. Det vil sørge for god aktivitet også her i lang tid, skriver Nordea Markets.
Banken anslår at arbeidsledigheten vil være på 2,1 prosent ved utgangen av året, bare et lite knepp over de 2 prosent arbeidsledige ved utgangen av august.
Tror på «litt» sterkere krone
Kronekursen har lenge blitt sett på som en joker med tanke på hvordan rentekomiteen i Norges Bank vurderer styringsrenten.
Kronekursfallet har fortsatt gjennom sommeren, og sammenlignet med to år tilbake i tid er kursen rundt 20 prosent lavere mot euro.
Nordea Markets har i sine prognoser at én euro ved utgangen av 2024 vil koste 11,75 kroner, omtrent det samme som kronen handles for denne uken.
Nordea understreker at utviklingen i kronekursen er usikker, blant annet som liten valuta i en urolige finansmarkeder.
– Vårt grunnsyn er likevel at vi på sikt kommer til å få en litt sterkere krone, skriver de i rapporten.
– Når vi fremover tror på en litt sterkere krone er det blant
annet fordi vi mener resesjonsfrykten i USA er overdrevet, heter det i rapporten.
Prisveksten i USA beveger seg jevnt nedover mot inflasjonsmålet på 2 prosent, og på rentemøtet i september er det bredt ventet rentekutt.
– Lavere renter ute i et slik scenario vil kunne støtte kronen hvis Norges Bank samtidig venter med rentekutt her hjemme, skriver Nordea Markets.