Nok en lakseoppdretter trues med gigantmulkt

4 months ago 34


Mowi sier det ulovlig høye lusepåslaget kom overraskende, og at de nå er tilbake under grensen.

LUSEGRENSEN SKAL overholdes hele tiden ifølge Mattilsynet, men så lenge oppdretterne kommer tilbake under grensen innen fristen, får overskridelser ingen konsekvenser. Foto: Marit Hommedal / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Mattilsynet har varslet Mowi om en mulkt på 465.526 kroner per dag hvis de ikke får ned lusenivåetlusenivåetLakselus er en parasitt på laksefisk som er svært plagsomt for laksen og dyrt for oppdretterne, og som har blitt en av de største utfordringene i bransjen og en stor trussel mot villaks på anlegget Skipningsdalen i Flekkefjord kommune i Agder innen 9. september.

Varselet kom etter at lusenivået ble innrapportert på 0,93 voksne hunnlus i snitt per fisk. Det er nesten dobbelt så mye som maksgrensen på 0,5 lus.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi, som er Norges største oppdretter, sier at de har kommet under grensen igjen innen fristen.

– Vi fikk dessverre et overraskende påslag av lus, men de ansatte håndterte situasjonen svært godt og fikk nivået under grensen raskt. Det er nå svært lave lusenivå på anlegget, sier han.

Minimalisering av skade

Mattilsynet understreker at lusegrensen skal overholdes hele tiden, og at oppdretterne har ansvaret for forebyggende tiltak.

Formålet er å redusere forekomsten av lus slik at skadevirkningene både på oppdrettsfisk og vill fisk blir minimalisert, samt å redusere resistensutvikling hos lus.

Så lenge Mowi er under grensen igjen innen 9. september, får overskridelsene imidlertid ingen straffereaksjon.

Vedtaket kommer rett etter et lignende varsel til Salmar. Selskapet forklarte luseoppblomstringen med varmere vann i sjøen.

Flere overskridelser

E24 har spurt Mattilsynet hvor vanlig det er at oppdrettsselskapene ligger langt over grensen for mengden tillatt lus.

– Siste måneden er det rapportert inn flere overskridelser på lusegrensen enn tidligere år, og vi ser en del anlegg med mye lus. Det kan ha sammenheng med høyere sjøtemperaturer, svarte saksbehandler Janne Kandal tidligere denne uken.

Lakselus er et dyrt problem for oppdretterne. Behandlingene går hardt ut over laksen og er blant de viktigste årsakene til den rekordhøye dødeligheten. Lakselus er også ansett å være en av de største truslene for villaksen, som er rødlistet.

Blir nivåene av lus for høye i en region, får oppdretterne ikke vokse og produksjonen må reduseres. Da kan de gå glipp av millioninntekter.

I sommer har svært lave nivåer av villaks ført til stans i laksefisking i flere elver. Påvirkning fra lakseoppdrett og klimaendringer er de største truslene mot den atlantiske laksen, ifølge Miljødirektoratet.

Les også

Truer med mulkt på over en halv million per dag for lakselus

Les også

Reagerer etter laksefiske-stansen: – Oppdrettslaks er den verste synderen

Les også

Bruker hundretalls millioner på laserkrig mot lakselus

Les også

Skal redde oppdrettslaksens omdømme

Read Entire Article