NHH-professor: – SAS har ikke ett problem, de har mange

4 months ago 38


Det er mer enn lønn til de kabinansatte som bekymrer SAS for tiden, mener NHH-professor Frode Steen.

SAS-fly ved gate på Oslo Lufthavn Gardermoen fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I det SAS så vidt har kommet ut av en rekonstruksjon der de fleste aksjonærene tapte alt, rammes selskapet igjen av streik.

NHH-professor Frode Steen påpeker at SAS ikke styrer når Riksmekleren innkaller partene til megling, men erkjenner at tidspunktet er bekymringsfullt.

– SAS har ikke ett problem, de har mange problemer. Skuten lekker, og de merker nå når de skal ut av rekonstruksjon, at andre flyselskaper spiser seg inn på kundene deres, sier Steen til E24.

Frode Steen, professor i samfunnsøkonomi, Norges Handelshøyskole (NHH). Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

– At folk i selskapet sier de er bekymret overrasker meg ikke. Det er mer enn lønn til de kabinansatte som bekymrer SAS for tiden.

Les på E24+

Derfor kommer SAS-streiken nå

Trappes opp

Fredag gikk 120 kabinansatte i SAS ut i streik etter at de ikke kom til enighet med SAS-ledelsen i tarifforhandlingene. Konflikten dreier seg både om lønn og arbeidsvilkår.

Over 40 SAS-flyginger innenlands eller til Norge er kansellert mandag. Et tilsvarende antall flyginger ble innstilt søndag.

Fra onsdag trappes streiken opp.

Les også

SAS-streiken: Møte mellom partene mandag ettermiddag

– Ødeleggende effekt

Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank, som i mange år dekket SAS da selskapet var børsnotert, mener tidspunktet er svært uheldig.

– En streik som dette vil ha en svært stor ødeleggende effekt på omdømmet. Husk at SAS står i en situasjon der selskapet er på terskelen til å komme ut av konkursbeskyttelse, og til å fokusere, også ledelsesmessig, på å konkurrere med andre, på vei inn i Skyteam, sier Pedersen til E24.

Analysesjef Jacob Pedersen, Sydbank. Foto: Sydbank / DAM

Han anslår at streiken vil kunne gi SAS 25–30 millioner kroner i tapte dagsinntekter, hvis hele den norske virksomheten stopper opp.

– Det siste man trenger er en streik i det norske markedet, der SAS i særdeleshet er mer strategisk utfordret av Norwegian. Dette må man finne en rask løsning på, sier Pedersen.

Allianseskifte

De siste to årene har SAS vært igjennom en domstolsstyrt konkursprosess for å overleve.

Aksjen har blitt tatt av børs og et konsortium ledet av fransk-nederlandske Air France-KLM, med den danske stat og danske Lind Invest på eiersiden, er i ferd med å ta over spakene.

Det medfører også at SAS forlater det Lufthansa-tunge flysamarbeidet Star Alliance til fordel for Air France-KLM-dominerte Skyteam.

En rekke SAS-flyginger står som kansellert på avgangs- og ankomstskjermen på Oslo Lufthavn Gardermoen mandag. Foto: Lise Åserud / NTB

Presses

Det har også gjort SAS mest lønnsomme kunder, forretningsreisende, til fritt vilt.

Mens Lufthansa har teamet opp med Norwegian-eide Widerøe, tilbyr Norwegian selv SAS’ gullkunder tilnærmet fri overgang til høyeste nivå i selskapets lojalitetsprogram.

– Lufthansa tar en posisjon som KLM hadde før for å hente SAS-kunder inn i nettverket sitt. Alle disse tingene er med på spise seg inn på SAS. I tillegg har de tapt markedsandeler, og vi ser at SAS ikke er like synlig på destinasjoner i Norge og ut av Norge som de var, sier professoren, og fortsetter;

– En streik inn i dette er selvfølgelig ikke bra i det hele tatt.

Les også

Norwegian vil lokke SAS-kunder med «snarvei» til bonusnivå

– Et kjempeproblem

Han er bekymret for SAS-merkevaren.

– Veldig mye av det du opplever at SAS står for, er levert til kundene av de som streiker nå. Spesielt fordi dyktige, trivelige flyverter har vært varemerket til SAS, for at alle som flyr business skal få litt ekstra, sier Steen.

Samtidig har koronapandemien, den digitale utviklingen og økt kostnadsfokus i næringslivet, krympet kundegrunnlaget, ifølge ham.

– Lojale kunder er viktig for SAS, spesielt de som flyr mye og betaler mye. Det er det som over tid har gjort at selskapet har klart seg. Hvis de kundene forsvinner, så skjønner jeg ikke annet enn at SAS har et kjempeproblem, sier Steen.

Les på E24+

Jakter bonusjegere: – Du får et gullkort kastet etter deg

Må gjøre noe

De kabinansatte i SAS hevder deres kolleger i Norwegian har bedre vilkår.

Hvis dette stemmer, har ikke SAS noe annet valg enn å måtte gjøre noe, mener Steen.

– På et tidspunkt vil potensielle jobbsøkere slutte å vise interesse. Samtidig kan man lure på hvor pengene forsvinner, når pilotene tilsynelatende ikke har høyere lønn enn sine kolleger i Norwegian, og de som streiker heller ikke har det, sier professoren.

– Større streikelyst

Han legger til at SAS omfatter mange ulike fagforeninger, og flere land, noe som gjør det til et komplekst selskap.

Samtidig er det en utfordring at SAS har gått fra krise til krise, og alltid blitt reddet, mener professoren.

– De ansatte har bidratt, ja. Men til syvende og sist har det kommet penger fra eierne. Det gir kanskje en større streikelyst, enn i selskaper som ikke har vært igjennom en slik prosess, sier Steen.

– Ikke ryggrad

SAS erkjenner at de kabinansatte er en lavtlønnet yrkesgruppe, og er villig til å heve lønnen noe. Hvor mye vites ikke.

Flyselskapet har nær 70 milliarder kroner i gjeld og tapte over tre milliarder kroner mellom februar og april i år.

– Det som er utfordrende for oss er at denne lønnsøkningen foreslås kombinert med svært kostbare endringer i arbeidstidsordningen. Slik situasjonen er nå, har ikke SAS ryggrad til å bære det, uttalte SAS’ Norgessjef Kjetil Håbjørg til E24 søndag.

På prøve

Pedersen i Sydbank forstår godt at de ansatte vil ha kompensert for at prisveksten i samfunnet har slanket lønningsposen.

Samtidig mener han en streik på mange måter sender dårlige signaler overfor de nye eierne, som er i ferd med spytte inn over 13 milliarder kroner i SAS.

– Det er ingen tvil om at det har vært en kamp i to år (rekonstruksjonen, journ.anm.), og det passer svært dårlig med en streik nå. Det vil være negativt for selskapet og relasjonene til kundene vil bli satt på prøve igjen, sier analysesjefen.

Les på E24+

311.600 i årslønn og ikke ekstra for helg. Derfor er det flystreik.

Fortsatt i rekonstruksjon

SAS er på overtid med tanke på å være ferdig med prosessene knyttet til selskapets restrukturering.

I seneste kvartalsrapport heter det at selskapet jobbet mot at det skal skje i løpet av sommeren, men at «tidsplanen kan endres».

– SAS er fremdeles i rekonstruksjon. Streiken gir merkevaren SAS nok en nesetyver, og det trenger de ikke. De har heller ikke bruk for mer kostnader i selskapet, sier Steen.

Les også

Analysesjef: – Tror de ansatte har skutt seg selv i foten

Les også

Kan ta kontroll over SAS om to år

Les på E24+

SAS-analytiker: – De burde ha rekonstruert selskapet i 2020

Read Entire Article