Nettleien skal stige: Ber regjeringen oppfylle eget løfte

3 weeks ago 16


Nettleien skal opp, ifølge NVE. Men regjeringen kan hjelpe dem som betaler mest ved å oppfylle sin egen regjeringserklæring, påpeker Distriktsenergi.

Illustrasjonsbilde av en kraftlinje. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

NVE anslår at nettleien vil skyte i været frem mot 2030, kunne VG nylig fortelle.

Det får daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi til å riste bekymret på hodet.

Nå som strømprisene i Sør-Norge endelig har kommet litt ned etter prissjokket i 2021 og 2022 frykter han at økt nettleie skal skape ny frustrasjon.

Det kan skape motstand mot den planlagte energiomstillingen i Norge, frykter bransjeorganisasjonen.

– Økningen er nødvendig for å vedlikeholde nettet og få inn nye kunder i kraftnettet, så den er på sett og vis på sin plass, sier Lockert til E24.

– Det som er utfordringen er at nettleien øker over hele Norge, og den øker jo ofte mest der hvor nettleien er som høyest fra før, sier han.

Knut Lockert

Daglig leder i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi

Dette viser NVEs nettleiestatistikk:

  • husholdningene betaler i snitt 39 øre kwt i nettleie, før avgifter tas med
  • nettleien varierer mellom 26 øre og 73 øre kwt, utenom avgifter
  • 19 lokale nettselskaper har en nettleie på over 50 øre kwt, før avgifter

Nederst i saken kan du se hvordan ditt lokale nettselskap ligger an.

Regjeringen har lovet utjevning

Lockert minner om at regjeringspartiene Ap og Sp har lovet å utjevne nettleien. Ifølge Hurdalsplattformen vil de «innføre en utjevningsordning som bidrar til jevnere nettleie i hele landet».

– Det er jo en lissepasning til regjeringen hvis de tar tak i det de har sagt de skal gjøre, nemlig å utjevne nettleien. Da vil de treffe de som har det verst i dag, og som også vil få forsterket ulempen med å bo der hvor nettleien er dyr hvis man ikke utjevner tariffen, sier Lockert.

– Dette har vært utredet faglig av NVE-myndigheten RME. De spilte inn til departementet at de kan gjøre en utjevning over statsbudsjettet fra år til år, eller lage en mer permanent ordning, sier Lockert.

Hvis alle nettkunder i Norge betalte ett øre ekstra per kilowattimen, vil det ifølge Distriktsenergi komme inn nok penger til å halvere kostnaden for kundene i områdene med aller dyrest nettleie.

– Det vil koste cirka 200 kroner per husstand. Da har du en pott på cirka 900 millioner kroner, som kan brukes til å utjevne nettleien. Da vil ingen betale mer enn 30 øre kilowattimen i nettleie. Mer skal det ikke til, sier Lockert.

Les også

Elvia jekker opp nettleien – forventer et prishopp til

Dagen før valget i 2021 lovet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i E24 at han blant annet ville utjevne nettleien. Dette er også nedfelt i begge regjeringspartienes programmer.

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister og Sp-leder

Men ifølge Distriktsenergi har saken ligget i skuffen i hele denne perioden.

– Vi mener det er en feilprioritering, særlig av en regjering som består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som skal være distriktspartiene, sier Lockert.

Også Solberg-regjeringen lovet i sin tid å utjevne nettleien, gjennom Granavolden-plattformen som ble lagt frem da KrF gikk inn i regjeringen i 2019.

– En ekstra skatt

– Er dette som en ekstra skatt på dem som bor i distriktene?

– Ja, det syns jeg det blir. Det er jo en ekstra skatt på ulempen ved å bo der hvor vi faktisk ønsker at det skal bo folk, sier Lockert.

Les på E24+

Dette avgjør vinterens strømpriser

Sigurd Rafaelsen (Ap) sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han vil ikke umiddelbart love at regjeringen oppfyller sitt løfte fra Hurdalsplattformen.

– Det er noe man må jobbe videre med og se på, sier Rafaelsen til E24.

Sigurd Rafaelsen

Stortingsrepresentant (Ap)

Økt nettleie over hele landet

NVE venter oppgang i nettleien på grunn av omfattende investeringsplaner på hele 170 milliarder kroner i kraftnettet, som dekkes gjennom nettleien. Og den er det du og jeg som betaler.

  • Trøndere kan vente seg et hopp i nettleien på 30 prosent
  • Østlendingene får en økning på 25 prosent
  • I Nord-Norge ventes nettleien å øke i underkant av 25 prosent
  • På Sørlandet og Vestlandet ventes økningen på rett under 20 prosent

Store nettselskaper som Elvia, Glitre Nett, BKK Nett og Tensio er blant dem med relativt lav nettleie. En rekke nettselskaper i distriktene har derimot færre kunder å dele regningen på, og ligger i en del tilfeller høyere i pris.

Ifølge NVEs statistikk er husholdningenes nettleie (utenom avgifter) for tiden høyest hos nettselskaper i Austevoll, Andøy og Varanger. Lavest er den for kunder hos selskaper i Hallingdal, Ringerike og Luster samt på Voss.

Regner man også med avgifter, er flere nordnorske nettselskaper blant de billigste, siden kundene i denne regionen har fritak for en del avgifter.

Tidligere E24-saker om utjevning av nettleien:

Read Entire Article