Næringsministeren lover turistskatt til Lofoten

4 months ago 32


Cecilie Myrseth (Ap) har besøkt reiselivsaktører i Lofoten og legger frem to forslag til høsten for å imøtekomme rop om hjelp. – Kan ikke drive med cowboyvirksomhet.

Reinebringen nesten helt ytterst i Lofoten er blant de mest populære turmålene for turistene som kommer til øyrgruppa. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Lofoten-innbyggere har denne sommeren tatt til orde for mer statlig styring av turismen. De er lei av bobiler som parkerer overalt, lange fergekøer og menneskelig avfall.

Næringsministeren besøkte selv de nordnorske øyene forrige uke og kommer hjem med to grep hun vil innføre denne høsten:

  • Besøksbidrag (turistskatt)
  • Sertifiseringsordning for guider

– Vi skal, i motsetning til forrige regjering, legge frem et etterlengtet forslag som skal sikre at turistene som kommer på besøk hit må være med og betale for fellesgodene, sier Cecilie Myrseth (Ap) til E24.

Næringminister Cecilie Myrseth (Ap), her på Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Vil komme til høsten

Det har vært snakk om en turistskatt i Lofoten i over 15 år. På spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid, svarer Myrseth at den forrige regjeringen ikke ønsket en slik skatt.

I tillegg har kommuner kommet med ulike forslag til hvordan en turistskatt kan se ut.

– Det har vi brukt tid på. Nå sitter vi i innspurten på et ganske så komplisert lovarbeid.

– Problemet er at turister kommer i bobiler, eller bil og telt. Hvor skal de betale turistskatt til? Skal det være en port for å komme inn i Lofoten?

– Jeg tror ikke vi skal bygge noen port eller mur til Lofoten, sier Myrseth.

– Dette er nybrottsarbeid, så innretningen og detaljene må vi komme tilbake til, men vi skal sende et forslag på høring og målet er å gjøre det så raskt som mulig.

Myrseth ønsker ikke cowboyvirksomhet eller mur rundt Lofoten, men turistskatt og en ordning for guider. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Allerede i regjeringens politiske plattform ble det bestemt at det skal utarbeides forslag til en nasjonal ordning for tur- og reiselivsguider.

Guide er ikke en beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg for guide.

Til høsten vil et forslag om nødvendig sertifisering for å få lov til å guide bli lagt frem av Myrseth.

– Det er viktig å sikre at de som skal guide deg rundt i fjellene våre faktisk har en form for kompetanse. Vi kan ikke drive med cowboyvirksomhet.

Ser på flere løsninger

Næringsministeren sier hun skjønner utfordringene de lokale i Lofoten møter, og at hun vil vurdere alle forslagene som har kommet frem. De gjelder alt fra restriksjoner på korttidsleie gjennom Airbnb og innskrenking av allemannsretten.

Lofotens øyer skal være et slags utstillingsvindu for hvordan bærekraftig turisme kan se ut i Norge. Det innebærer arbeid på tvers av sektorer og kommuner for å blant annet redusere miljøpåvirkning, støtte lokal økonomi og bevare kultur og natur.

– Kan det være bærekraftig at folk fra hele verden flyr inn for å besøke Lofoten?

– Jeg tror jo folk kommer til å reise på ferie, også i fremtiden. Og så må jo vi stille oss spørsmål om hvilken type turister vi ønsker. Vi ønsker oss jo betalingsvillige turister som legger mer penger igjen og blir her lengre.

I Norge er reiseliv utpekt som en vekstnæring, altså en næring det blir satset på nasjonalt.

På spørsmål om man kan kalle økende flytrafikk til Norge for bærekraft, forklarer Myrseth at alle næringer har et fotavtrykk, men at målet med reiselivet er å gjøre fotavtrykket så lite som mulig.

Ønsker grepene velkommen

Daglig leder Trygve Steen i reisebyrået XXLofoten mener grepene fra næringsministeren er bra, men at det ikke er nok for å regulere turismen.

– Jeg er positiv til turistskatt, men da må den treffe alle. Jeg er bekymret for at den kun vil treffe dem som allerede bruker hoteller, og dermed ikke gjør noe med uregulert overnatting.

Daglig leder Trygve Steen i reisebyrået XXLofoten ønsker flere grep for å takle uregulert turisme. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Han mener også at det er fint å stille krav til guider, men skulle ønske at ministeren også så på en lignende ordning for bedrifter.

Andre forslag Steen fremmer er en maksgrense på utleie av egen bolig eller fritidsbolig på 30 dager, som ifølge Steen vil føre til mindre press på naturen i form av hyttebygging og knapphet på boliger til lokalbefolkningen. Et annet forslag er regulering av allemannsretten: At den kun skal gjelde norske beboere.

Kjøkkensjef Siv Hilde Lillehaug på Restaurant Lofotmat i Henningsvær, et fiskevær og populært turistmål, sier at grepene fra næringsministeren er etterlengtet.

– Besøksbidrag er helt nødvendig for å få fortgang på utbygging av infrastruktur og tilrettelegging, sier hun.

Lillehaug mener også at inntjeningen fra turistskatten bør brukes til å utdanne lokale guider ved øykommunene.

– Jeg har for eksempel foreslått at Henningsvær burde ha verter som ønsker velkommen og veileder besøkende både om parkering, toaletter, søppelhåndtering så vel som tilbud som gallerier, butikker og spisesteder.

Siv Hilde Lillehaug er kjøkkensjef på en restaurant i Henningsvær, og er lei den uregulerte turismen. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Hun har en klar beskjed til næringsministeren:

– Ministeren må bruke muskler for å få gjennomført dette øyeblikkelig. Det holder ikke med høringer i hytt og pine. Vi oversvømmes av dopapir og søppel, sier Lillehaug.

Read Entire Article