Mystisk vikingskatt fram i lyset

1 month ago 17


Gjemt bort i en bergsprekk for over tusen år siden…

Norges nest største vikingskatt er full av gåter.

Og gir stadig ny kunnskap om vikingtiden.

Den mystiske vikingskatten fra Sørlandet.

Slemmedalsskatten ble funnet ved en tilfeldighet av en mann som anla hage i Grimstad i 1981. I en bergsprekk, bare få centimeter under jorda lå et sølvsmykke ...

Snart dukket det opp mer ...

... blant annet fem mynter fra England og Sentral-Asia. Myntene forteller at skatten er lagt ned omtrent år 930.

Åtte halsringer av sølv, sju sølvarmringer, fire armringer i gull, en fingerring, en medaljong og et halskors av gull, knoppene av en stor ringspenne av sølv og fem mynter, fra England og Sentral-Asia.

Til sammen mer enn 2 kilo sølv og 300 gram gull.

Skatten hadde ligget urørt i over tusen år.

Funnet fikk internasjonal oppmerksomhet, og regnes som Norges nest største skattefunn fra vikingtiden – etter Hoenskatten fra Viken.

– Det utrolig spennende med Slemmedalsskatten, er at den spenner over store deler av vikingenes verden, fra Dublin og Irland i vest til Midtøsten og Silkeveien i øst og det Karolingiske riket på kontinentet.

– Det kan virke som om gjenstandene er oppsamlet over lang tid. Skatten har et kristent kors som kan være et tidlig uttrykk for kristen tro på Agder. Også er det mye gull- og sølvgjenstander.

Blant annet denne gullringen, som det ikke er funnet maken til noen andre steder.

– Den har en dekor som ikke er funnet noen andre steder.

Dette er en av fire armringer av gull. Vikingene brukte gull og sølv som byttemiddel og til alliansebygging.

– Det er ikke funnet så mye gull etter vikingene i Skandinavia, så det at det er så mye i Slemmedalsskatten, er spesielt. Det var bare eliten som hadde gull.

Slemmedalsskatten inneholder noen av de kraftigste sølvhalsringene som er funnet i Norge.

– Det er fortsatt mye ny kunnskap vi kan få ved å studere disse halsringene, blant annet ved å se på håndverksteknikker som er brukt. De kan se ganske like ut, men de har forskjeller i måten de er lagd og utformet på.

Over førti år etter at den ble funnet, gjør nye metoder at forskerne fortsatt lærer noe nytt om vikingtiden ved å studere funnet fra Grimstad.

– Vi stiller stadig nye spørsmål. Blant annet om vikingenes kontaktnett og om maktkonsentrasjon. Hver enkelt gjenstand kan gi kunnskap, men også hele funnet samlet.

For selv om vi ikke vet hvem som eide dette armbåndet eller alle de andre gjenstandene i skatten ...

– Så kan vi i hvert fall slå fast at det var noen i samfunnseliten, og noen med godt kontaktnett.

Men hvorfor ble de verdifulle gjenstandene lagt i fjellsprekken?

Tradisjonelt har arkeologer forklart skattefunn med at gjenstandene kan ha blitt gjemt bort så ingen skulle ta verdisakene i ufredstid, eller de ble kanskje lagt der som del av et rituelt offer.

– Vi vet ikke hvorfor gjenstandene ble lagt ned, men i vikingtiden har det ikke vært et skille mellom religiøst og verdslig slik som vi har i dag. Det er litt ulike deponeringstradisjoner i forskjellige områder, så det er ikke sikker det bare er én forklaring.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om gjenstandene i Slemmedalsskatten.

Blant annet har skandinavene gjort om disse beslagene som ble brukt som pynt på sverdbelter på kontinentet, til smykker de kunne henge i kjede rundt halsen.

– Noen har behersket norrønt og påført runer – navn og kallenavn – på baksiden av beslaget. Og så har dette hengt på brystet. Men hvorfor har de gjort det?

– Slemmedalsskatten er mer enn bare gull og sølv. Vi kommer også nært på menneskene. Det syns jeg er veldig, veldig gøy.

De siste årene har Slemmedalsskatten ligget i magasin i Oslo. Tilgjengelig for forskere, men ikke for publikum.

I høst lånes gjenstandene ut fra Kulturhistorisk museum til Kuben museum og arkiv i Arendal.

Skatten er ikke vist i landsdelen hvor den ble funnet siden 1983, og interessen før åpningen søndag, er stor.

– Det er et av de mest mystiske og spennende funnene vi har fra Agders vikingtid. Vi gleder oss til å vise skatten her hvor den ble funnet.

Slemmedalsskatten skal flyttes til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy når det åpner i 2026.

Read Entire Article