Monsteroverskudd for Trond Mohn: Gir bort nær halvparten

3 months ago 27


Etter to år hardt i minus, bød fjoråret på en solid opptur for Trond Mohns investeringsselskap.

Trond Mohn, her fotografert under Trond Mohn Games i friidrett på Fana Stadion i Bergen, juni, 2023. Foto: Geir Olsen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Skipssalg, verdiøkning og lavere finanskostnader bidro til at Trond Mohns private investeringsselskap, Meteva AS, fikk et knallår i 2023.

Årsresultatet endte på over 867 millioner kroner.

Det sammenlignet med et underskudd på 723 millioner kroner året før, en dobling av underskuddet i 2021, begge som følge av kraftige negative verdijusteringer.

Bergensinvestoren, som er kjent for å gi gaver, delte ut 415 millioner kroner i gaver i fjor, viser årsregnskapet. Det er nær 48 prosent av overskuddet.

Les på E24+

Stor E24-oversikt: Disse 100 har betalt mest skatt til Norge de siste ti årene

– En stor glede

Det er også tre ganger så mye som i 2022, mens selskapet gikk med underskudd.

Gaverekorden ble satt i 2019, da den bergenske milliardæren ga bort 812 millioner kroner til veldedige formål.

Investoren har vært spesielt glad i å gi til breddeidrett, forskning og sykehus.

– Jeg kommer til å gi mye mer i tiden fremover. Det er en stor glede å gi, og jeg oppfordrer andre velhavende til å gjøre det samme, sa Mohn til VG i desember ifjor.

Tar utbytte

Men ikke alt gis bort.

Av fjorårets overskudd på 867 millioner kroner, overføres i overkant av 452 millioner til selskapets egenkapital.

Av dette unner Mohn seg et utbytte på 49,9 millioner kroner, fremgår det.

Sterkt finansresultat

I årsberetningen skriver Mohn at Metevas driftsinntekter på 71,4 millioner kroner er knyttet til gevinst ved salget av skipet «Island Champion», som ble solgt ved inngangen til året.

Ettersom konsernet i hovedsak driver investeringsvirksomhet, er det finansresultatet som preger fremgangen mot foregående år.

Konsernets finansresultat var på 815 millioner kroner i 2023, sammenlignet med et underskudd på 712 millioner kroner året før. Meteva AS sto for 806 millioner kroner (-717).

Årsresultatet for konsernet var på 877 millioner kroner (-723).

Egenkapitalen i konsernet var på nær 3,2 milliarder kroner per utgangen av 2023, opp fra nær 2,8 milliarder kroner året før.

Bokført lavere

Av notene fremgår det at Metevas markedsbaserte aksjer og aksjefond ved årsskiftet var bokført til nær 1,4 milliarder kroner, tett på anskaffelsesverdien.

Markedsbaserte obligasjoner ble bokført til 15,9 millioner kroner, der anskaffelseskostnaden oppgis til over 860 millioner kroner.

Andre investeringer i finansielle omløpsmidler er på sin side bokført til noe over 1,4 milliarder kroner, med anskaffelsesverdi på nær 2,1 milliarder kroner.

I sum er investeringer for over 4,3 milliarder kroner bokført til 2,8 milliarder kroner per årsskiftet.

Solgte familievirksomheten

Kapital anslår at Mohn per utgangen av 2023 hadde en formue på 6 milliarder kroner i 2023, og at investoren totalt har gitt bort over fem milliarder kroner til veldedige formål.

Formuen stammer i stor grad fra salget av familiebedriften og pumpeprodusenten  Frank Mohn AS for 13 milliarder tilbake i 2014.

Salget førte til åpen konflikt mellom Trond Mohn og sønnen Frederik Mohn.

Konflikten varte ut 2014, da sønnen ble kjøpt ut, og striden forlikt. Siden har de to samarbeidet om blant annet eiendomsprosjekter.

– Vi er vel forlikte, det er en god følelse, sa Mohn til VG ifjor.

Frederik Mohn satset store deler av farsarven i riggmarkedet, og er i dag en av Transoceans største aksjonærer. Kapital anslår at hans formue var på 8,7 milliarder kroner ved årsskiftet.

Æresdoktor

Trond Mohn har over tiår donert flere milliarder kroner til veldedige formål.

Han står også bak Trond Mohns forskningsstiftelse, som har gitt store gaver til forskningstiltak ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen, samt Universitetet i Tromsø.

Mohn er også æresdoktor ved begge universiteter.

– Jeg har stor respekt for våre forskere og sammenligner dem med toppidrettsutøvere. De har lange arbeidsdager, konsentrert arbeid og de samarbeider godt. Å bidra til at de kan forske, er en stor ære, sa Mohn til VG i desember ifjor.

I 2014 donerte Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn én milliard kroner til stiftelsen, som da het Bergens forskningsstiftelse.

Investoren har ikke besvart E24s henvendelser så langt tirsdag.

Les også

Milliardær ut mot Dæhlie og skatteflyktninger: − Det er usolidarisk

Les også

Frederik Mohn satser nytt: – Vi mener boligmarkedet er i ubalanse

Les også

Trond Mohn vil starte kjernekraftverk i Norge

Les også

Mohn vil slå forretningsmann konkurs

Les også

DN: Trond Mohn ga 100 millioner til tvillingbroren

Read Entire Article