Millionstrid i Induct – har saksøkt varsler

3 months ago 41


Det kriserammede selskapet tar en bitter arbeidskonflikt til retten, og kan kreve millionerstatning av varsler.

Daværende konsernsjef i Induct Alf Martin Johansen ringer bjellen da Induct ble børsnotert i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I oktober 2022 kjøpte IT-selskapet Induct folkefinansieringsplattformen Bidra AS.

To år senere står de i en bitter konflikt med gründeren bak Bidra.

Nå tar Induct konflikten til retten. I en stevning varslet Induct at de ville kreve 13 millioner kroner av gründeren for det de mener er en «svertekampanje». Nå sier de at kravet vil bli lavere.

– Det er veldig kjedelig at man ikke har ønsket å løse dette på noen annen måte, men vi har ikke annet valg, sier tidligere konsernsjef i Induct og nåværende styreleder i Bidra, Alf Martin Johansen.

Varsel om brudd på hvitvaskingsregler

Bidra ble stiftet i 2011 av Jan Olav Ryfetten, og har vært en konkurrent av folkefinansieringsplattformen Spleis. I likhet med Spleis kan man på Bidra gi penger til prosjekter man ønsker å støtte, eller legge ut pengeinnsamlinger.

Det er gründeren Ryfetten som nå er saksøkt av Induct.

E24 har sett en stevning Induct sendte til Ryfetten i januar.

Der kommer det fram at Ryfetten sin oppgave etter at Induct kjøpte Bidra, var å selge Bidra-produktet til kunder. På kundelisten hadde de blant andre bankgruppen Eika.

I stevningen står det at konflikten bunner i en avtale som førte til at Eika trakk seg fra samarbeidet med Bidra.

Ryfetten jobbet på det tidspunktet som konsulent for Bidra og Induct. Ifølge stevningen skal han ha levert færre kunder enn han tidligere hadde lovet. Dette førte til at Bidra og Induct avsluttet kontrakten.

 Alf Martin Johansen mener Induct ikke hadde annet valg enn å gå til sak mot gründeren bak Bidra. Foto: Terje Pedersen / NTB

Etter dette sendte Ryfetten et varsel til styreleder i Induct, der han uttrykker bekymring for at Bidra nedprioriterer rutiner som skal forebygge hvitvasking, terrorfinansiering og mistenkelige transaksjoner.

Ifølge varselet har rutinene blitt omtalt som «fordyrende og ulønnsomme» i flere møter.

Videre skriver han i varselet at han har hørt at prosjekter ikke blir sjekket ut fordi «de tar for lang tid».

E24 har vært i kontakt med Ryfetten. Han ønsker ikke å kommentere stevningen eller varselet, men er kjent med at E24 gjengir deler av det.

Mener det var sabotasje

Induct og tidligere konsernsjef Alf Martin Johansen mener varslingen er en del av en hevnaksjon fra Ryfetten, og at han iverksatte en svertekampanje hvor han saboterte kundeforhold.

– Hans avtale ble terminert 8. august, og en uke etterpå kom varselet. Han har gjort alt han kan for å få jobb igjen i selskapet. Samtidig har han også snakket med Bidra sine kunder, og påvirket dem med hensikt om at de ikke lenger skulle være kunder hos Bidra.

– Hvordan gjorde han det?

– I rettssaken vil det fremvises Jan Olav sine handlinger i en kronologisk rekkefølge, og da vil det opplyses om hvordan han gjorde det, sier Johansen.

I stevningen varslet Induct at de vil kreve 13 millioner fra Ryfetten for tapt inntekt. Dette er tap Ryfetten selv har sagt at han har påført Induct og Bidra, ifølge Johansen.

– Ryfetten har selv skrevet i e-post at han har skadet selskapet for 13 millioner. Han har påført stor skade, og vi vil dokumentere faktiske tap Ryfetten har påført selskapet, sier han.

Johansen sier det reelle kravet de vil legge frem i rettssaken vil være lavere en det originale kravet på 13 millioner, men han ønsker ikke å gå inn på hva det endelige kravet kommer til å være.

– Vi vil dokumentere faktiske tap Ryfetten har påført selskapet, og det er mindre enn 13 millioner, sier Johansen.

– Det er han som prøver seg på gjengjeldelse

I varselet beskriver Ryfetten at Induct har nedprioritert rutiner som skal hindre at plattformen benyttes til hvitvasking. Det mener Johansen er oppspinn.

– Vi har gått igjennom alle rutinene etter dette. Det var ingen endringer fra før Induct tok over Bidra, til etter. Vi har spurt Ryfetten om beviser for påstandene hans, men det har vi ikke fått, sier han.

– Vi følger selvsagt alle rutiner.

Han aviser at søksmålet er gjengjeldelse mot en varsler.

– Dette er gjengjeldelse fra Jan Olav sin side. Alt har kommet etter at hans engasjement ble sagt opp. Det er han som prøver seg på gjengjeldelse overfor meg, sier Johansen, og legger til:

– Vi har forsøkt å komme til enighet og forlik med Ryfetten helt siden termineringen av konsulentavtalen, og har ikke ønsket noen rettssak. Dessverre er det ingen andre muligheter for å få stoppet de ubegrunnede og udokumenterte påstandene enn å få provosert frem bevisene gjennom en rettssak.

Jan Olav Ryfetten sier til E24 at han avviser at det er snakk om gjengjeldelse fra hans side. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Børskrise

Partene møtes etter planen i Follo og Nordre Østfold tingrett den 5. september. Det er satt av to dager til rettssaken.

Induct har hatt en tøff periode på børs.

Markedsverdi har falt med 68,75 prosent de siste tre årene. Bare siden august i fjor er verdien i selskapet halvert på børs. De har i dag en markedsverdi på i underkant av 50 millioner kroner.

Alf Martin Johansen eier 12,5 prosent av aksjene i Induct gjennom sitt selskap NPP Capital. Jan Olav Ryfetten har fremdeles en aksjepost i Bidra, gjennom konsulentselskapet Mannaz som eier to prosent av Induct.

Read Entire Article