Midt i samarbeidsmodellen

4 months ago 26


 Rådhusgaten 25 i Oslo. Foto: Eirik Elvevold/E24

Saken om næringstoppens snikfilming eksploderer midt i den norske samarbeidsmodellen.

  • Torbjørn Røe Isaksen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Nyheten om næringstoppen som snikfilmet en journalist og to andre personer mens de delte hus under Arendalsuka, slo ned som en bombe, som klisjeen sier.

Mannen er siktet av Agder politidistrikt for seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd etter straffelovens paragraf 298. Ifølge siktelsen skal han ha filmet flere fornærmede på baderom og i dusj over tre dager, har VG fått opplyst.

Mannen skal ha delt leilighet med én politiker, to kvinnelige kolleger og en journalist i Dagens Næringsliv under Arendalsuka tidligere i august. Alle i leiligheten vil trolig få status som fornærmet, ifølge VG.

Den siktede mannen har vært ansatt i en viktig stilling i Maritimt Forum, men sluttet i jobben forrige uke.

Kameraet som ble beslaglagt fra mannen, skal inneholde materiale fra flere år tilbake i tid. Det er ikke kjent om noe av det eldre materialet også er fra steder hvor mannen har vært i kraft av sin tidligere stilling.

Det er en alvorlig sak for de fornærmede, men også svært trist for alle involverte.

Samtidig har den også en samfunnsmessig side. Både gjennom koblingen til Arendalsuka og til en organisasjon som er viktig, selv om den kanskje ikke er kjent i den brede offentligheten.

Les alle E24-kommentarer her

For alle som beveger seg innenfor den norske samarbeidsmodellen, er Maritimt Forum en svært viktig aktør.

Og et interessant eksempel på modellen i arbeid.

De holder til i Rådhusgaten 25 i Oslo, kontorlokalene som forrige uke ble ransaket av politiet. Dette er Redernes hus, en markant bygning med sitt hjørnetårn, sine slipte steinplater, utsmykkede inngangsportal og utsikt over Oslofjorden.

Bygget manifesterer den diskrete, men mektige rollen Rederiforbundet og de maritime næringene har i norsk samfunnsliv.

Les på E24+

Er dyrtiden over?

Maritimt Forum er ikke bare nok en næringsorganisasjon. De 700 medlemsvirksomhetene representerer begge sider av bordet, både arbeidsgivere og arbeidstagere.

Styreleder er Even Aas fra Kongsberggruppen (for øvrig også styremedlem i Norsk Industri). De største fagforeningene på maritim side er representert, fra LO og Unio, og både Norsk Industri, NHO sjøfart og Rederiforbundet har personer i styret.

I praksis driver organisasjonen også lobbyarbeid for de maritime næringene. Forumet gir en mulighet til å samle seg om felles prosjekter og lande enighet om kontroversielle saker.

Maritimt Forum er skreddersydd for å skape enighet om de lange politiske linjene. Sammensetningen er nøkkelen til dets innflytelse, ved siden av koblingen mange av aktørene har til politikken.

Dette er den andre saken i år hvor en sentral person i det norske trepartssamarbeidet havner i politiets søkelys. Tidligere leder i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, er fortsatt under etterforskning av Økokrim for sin pengebruk i NHO-organisasjonen.

Denne saken er annerledes. Allikevel vil den også kunne påvirke arbeidet som foregår i den norske samarbeidsmodellen.

Read Entire Article