Meglertopp refser egen bransje: – Blir litt flau

4 months ago 26


Meglersjef Christoffer Askjer mener mange i bransjen er for opptatte av å snakke opp boligmarkedet. Andre boligtopper kjenner seg ikke igjen.

Christoffer Askjer, administrerende direktør i Sem & Johnsen, mener eiendomsmeglere har en jobb å gjøre med å skape tillit hos forbrukerne. Foto: Mathias Ogre/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg er lei av at min egen bransje er ute og mener noe bare når ting går bra og er positivt. Mange meglere er bare opptatt av å fremsnakke seg selv og snakke opp markedet, sier Christoffer Askjer, administrerende direktør i Sem & Johnsen.

Han er lei av at ingen eiendomsmeglere kan si det høyt når markedet går tregere, og mener de fleste bør bli flinkere til å si hvordan ting egentlig er.

Onsdag tok meglertoppen til orde på LinkedIn, hvor han skrev et innlegg han innledet med:

«Vi bøyer oss gjerne i hatten for de som klarer å ta ut 50 prosent vekst i et marked som har vokst med åtte prosent».

Les på E24+

Boliginvestor og «naver»: – En veldig bra løsning

Askjer setter spørsmål ved hvordan det er mulig at «alle» meglerfirmaer vokser mer enn markedet selv, som har steget 8,3 prosent så langt i år.

Han mener det blir for dumt at eiendomsmeglere utelukkende snakker om at markedet skal oppover hele tiden.

– Jeg blir litt flau på vegne av egen bransje. Meglere åpner bare munnen når ting går bra, og det er ikke det forbrukerne trenger. Man må kunne si at ting går dårlig, sier Askjer.

– Fremstår ikke troverdig

Sem & Johnsen-sjefen tror at mange meglertopper er redde for å fremstå som passive og lite fremoverlente dersom de uttaler seg om at markedet er tregt, i frykt for at det kan skape problemer innad.

– Hvis man bare snakker når ting går oppover, så vil man ikke skape tillit hos forbrukerne. Det vil heller gi motsatt effekt, at man ikke fremstår som troverdig. Folk har ikke ligget under en stein, og vet at hverdagen ikke kun er jubel og champagne hele tiden, sier Askjer.

Les også

Simon har startet boligjakten i Oslo: – Mye på markedet nå

Boligprisene på landsbasis steg med 1,6 prosent i august, med en sesongjustert oppgang på 0,5 prosent. Oppgangen i Oslo var på kun 0,2 prosent, noe Askjer kaller for paddeflatt.

Askjer trekker frem at det i Oslo ble lagt ut 13 prosent flere boliger enn i august i fjor, mens det bare er solgt åtte prosent flere. Dette indikerer et lavere prispress, da folk har mer å velge mellom, sier han.

Derfor reagerer han på at flere meglerfirmaer i forkant spådde kraftig prisvekst i august, i tillegg til å melde om så høyt trykk at flere slet med å finne ledig tid til visninger.

– Det virker som at enkelte bransjeledere leter etter tall som at de kan gå ut med i mediene og si at ting går bra. Jeg synes forbrukerne fortjener mer enn som så, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Christoffer Askjer er redd for at mannen i gata vil slutte å tro på at eiendomsmeglere forteller dem fakta, men tro at de bare kommer med «oppgulp» om at prisene skal opp hele tiden.

– Jeg kaster sikkert stein i glasshus, men jeg tror at vi som meglere har en jobb å gjøre med å skape tillit hos forbrukerne, sier han.

Askjer understreker at det er nødvendig å uttale seg når det er full fart i markedet.

– Men vår viktigste jobb er å være rådgivere for kundene, og da må vi også ha baller til å si det om ting går trått. Folk er ikke dumme, og de fleste skjønner at alt ikke kan gå oppover i det uendelige.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, mener de treffer godt med sine prognoser om boligprisene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, kjenner seg ikke igjen i det Askjer sier. Hun mener derimot at det er aktørene i bransjen som oftest treffer best på prognoser.

– Jeg synes ikke at vi snakker for vår syke mor, men jobber med å gi så realistiske prognoser som mulig. Vi har ikke noe ønske om å snakke opp markedet. Det vil kun gjøre ting verre, for da slutter folk å tro på oss, sier Meier.

Hun synes de som aktører er gode på å si når ting ikke er rosenrødt, og når de har perioder der nesten ingen kommer på visning. Meier opplever derimot at mediene er mest glad i å skrive om når det er store kontraster i markedene, og at det er lett å la seg påvirke av det.

– Når det er snakk om boligpriser har jeg ikke følelse av at vi som bransje bommer mer enn sjeføkonomene, noe som kan ha med at vi står med begge beina i markedet.

Hedda Ulvness, administrerende direktør i EIE eiendomsmegling, mener hun som bransjeaktør har som plikt å formidle tendensene i markedet så nøyaktig som mulig. Foto: Cicilie S. Andersen/E24

– Har et poeng

Hedda Ulvness, administrerende direktør i EIE eiendomsmegling, sier at deres ønske som meglerkjede er å danne et riktig bilde av markedet.

– Jeg har hatt som prinsipp lenge at jeg skal formidle det jeg ser så direkte og ærlig som mulig, uten hensyn til at ting går opp eller ned. Det er min plikt å si ifra når jeg ser at markedet snur, basert på data som vi har. Vi ser det først, og da er det naturlig at vi flagger det først, sier Ulvness.

Hun sier at bransjen er jevnt over ganske samstemte når det gjelder konsensus, og at de har gode verktøy for å måle både volumer, liggetid og antall markedsførte boliger.

– Askjer har et poeng, med at vi sikkert kan være mer forsiktige med å diskutere kjedenes egen vekst og utvikling. Men jeg tror samtidig at vår utvikling gjenspeiler de underliggende tendensene i markedet. Det er også grunnlaget for at jeg uttaler meg, sier hun.

Renate Sørestrand-Hansen, administrerende direktør i DNB Eiendom, sier at det viktigste for dem er å gi et så riktig bilde av markedet som mulig. Foto: Stig B. Fiksdal

Renate Sørestrand-Hansen, administrerende direktør i DNB Eiendom, er enig med Ulvness at det er viktig å tegne et riktig bilde av boligmarkedet, siden mange nordmenn har store deler av egenkapitalen sin der.

– Vi prøver absolutt ikke å skape et tabloid bilde av hvordan ting er, sier hun.

Meglersjefen sier at de for eksempel aldri la skjul på at høsten i fjor var tøff, eller at det er stort behov for flere boliger.

– Ofte tenker vi at vi er litt kjedelige når vi deler ting med pressen, men det er en trygghet at ting ikke svinger fra uke til uke. Samtidig så mener jeg at folk bør være litt kritiske når de leser om boligmarkedet i media.

Les også

Megler solgte 13 boliger på én uke: – Mange som virkelig bruker mye penger

Les på E24+

Misfornøyd med banken? Slik flytter du fondene

Les også

Redaktør og journalist har kjøpt hus til 31 mill.

Read Entire Article