En eim av forrige børsuro ligger i luften. Skal september igjen bli elendig?
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
September er her. Med uvær på Østlandet – og noen nye investornerver.
Så langt lever måneden opp til sitt slette finansielle ry. Som årets verste på børsene.
Lange renter faller. Oljeprisen ramler. Kronen svekkes. Den såkalte fryktindeksen Vix klatrer.
Og børsene er ned. Anført av vekstindeksen Nasdaq i New York, og Nikkei-indeksen i Tokyo. Begge har falt over 4 prosent det siste døgnet.
En eim av déjà vu har blandet seg med høstluften.
Minnene går til markedsskrellen i begynnelsen av august. Uroen som jaget enhver eier av aksjer, fond, rentepapirer, råvarer eller kryptovalutaer ut av hengekøya.
Les på E24+
Tre aksjer som trakk børsen ned
Men september er opplagt fremdeles i støpeskjeen.
Så langt ser vi en svært blek kopi av august. Utover et markant fall i oljeprisen, holder børser flest foreløpig rimelig god stand. Ingen krakker. Oslo Børs er bare ned en 3 prosent så langt denne uken. Og vaker rundt nullpunktet onsdag.
Også fryktindeksen Vix er foreløpig på rimelig normale nivåer. Vi er langt unna høydene en måned tilbake. Høydene som indikerte at mange investorer var grepet av mer eller mindre panikk.
Småsparere flest kan sitte rolig. Det er ikke naturlig at børser kun setter nye rekorder. Iblant vil vi også se fall og korreksjoner. For investeringer langt frem i tid, spiller det liten rolle.
Attpåtil har kronesvekkelsen dempet fallet i nordmenns utenlandske investeringer. Som alltid når den globale investorstemningen surner, faller kronen markant mot euro og dollar.
Les også
Nedgang på Oslo Børs
Noe ligger likevel latent. Overraskende høye amerikanske ledighetstall, kombinert med japanske bølger, røret opp under uroen sist. Frykten for resesjon og tilbakegang er blitt et latent børstema.
Sist var egentlig ikke ledighetstallene så ille likevel. Blant annet var de kortvarig og kunstig blåst opp av en helt reel orkan.
Men vi er utsatt ved mer dårlig nytt. Stadig svever børser flest på eller nær tidenes toppnivåer. Mange enkeltselskaper er priset skyhøyt over nåværende inntjening.
Ikke minst et knippe amerikanske teknologigiganter. Priset på forventningen om rå inntjeningsvekst fra kunstig intelligens. Ved skuffelser kan luften sive ut. En børskomet som har kjent på den fallhøyden de siste dagene, er giganten Nvidia.
Samtidig har ferske tall over USAs industriproduksjon vært daffe. Og Kinas vekstmotor harker kraftig.
Det er litt av årsaken til at oljeprisen har nådd nye bunnivåer for året. Og til at Oslo Børs kan slite med å gjenta fjorårets sjeldne september-oppgang. Den gang da med energiprisene i ryggen.
I det minste kan det hjelpe at aksjer flest her er mer edruelig priset enn i New York.
Les på E24+
– Muligheten for et knallmarked er redusert
Rentekutt fra den mektige amerikanske sentralbanken (Fed) blir en kommende global milepæl. For tiden ser det mest sannsynlig ut med ett enkelt rentekutt 18. september.
Men det er også mulig vi får et dobbelt på 0,5 prosentpoeng. I seg selv kan en tenke at det vil bli tatt godt imot av investorene. Billigere tilgjengelig penger kan gi investeringer et løft.
Men mye avhenger nok av hvorfor sentralbanken kutter.
Investorer flest har inntil nå håpet rentekuttene ville innledes på et optimalt tidspunkt. Før ledigheten skyter i været. Aksjer har vært priset for en tilnærmet perfekt og såkalt myk landing.
Kommer et kraftig kutt primært for å avverge eller dempe økonomiske fall og stigende ledighet, kan pengepolitikken få en eim av panikk over seg. En frykt for at Fed egentlig var for sent ute.
Og da kan mange investorer igjen få et sildrende behov for å trykke på salgsknappen. Med begge hender.
Første store lakmustest kommer med nye amerikanske ledighetstall fredag. Skyter ledigheten opp, kan krusningene denne uken være et forvarsel om mer.
September kan fortsatt potensielt leve opp til sitt finansielle ry.
Flere kommentarer:
Les på E24+
Er dyrtiden over?
Les på E24+
Frykten er borte – men hvor lenge?
Les også