Lav lønnsomhet for AF Gruppen

1 month ago 22


AF Gruppen leverte lav lønnsomhet og gikk på en smell på et nederlandsk offshoreprosjekt i andre kvartal.

Illustrasjonsbilde fra AF Decom. Foto: Helene Pettersen / AF Decom

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det kommer frem i en fersk kvartalsrapport fra entreprenørselskapet.

Noen nøkkeltall for andre kvartal (fjorårets andre kvartal):

  • Inntekter: 7,65 milliarder kroner (7,85 mrd. kr)
  • Resultat før skatt (ebt): 21 millioner kroner (292 mill. kr.)
  • Resultat etter skatt: 14 millioner kroner (227 mill. kr.)
  • ordreinngang: 5,6 milliarder kroner
  • ordrebok: 38,2 milliarder

– AF Gruppen opprettholder høy aktivitet i kvartalet, men resultatet preges av nedjusteringer av resultatestimatet på ett av konsernets offshore-prosjekter, sier konsernsjef Amund Tøftum i AF Gruppen i en melding.

Virksomhetsområdet Offshore leverte et negativt resultat i andre kvartal. Nedjusteringene gjelder et prosjekt som AF Offshore Decom utfører på nederlandsk sokkel.

Estimatet for resultatet er nedjustert med om lag 240 millioner kroner uten merverdiavgift. Dette prosjektet er også tidligere omtalt og nedjustert, opplyser AF Gruppen.

AF Gruppen driver blant annet med anleggsarbeid innen vei, jernbane, broer, havner og flyplasser. Det driver også med entrepenørtjenester for boliger og offentlige bygg og næringsbygg, med riving og miljøsanering og med fjerning og gjenvinning av olje- og gassplattformer.

– Høy usikkerhet

– Byggenæringen har de siste årene opplevd høy usikkerhet i markedskrefter som påvirker aktivitet og sysselsetting for de fleste aktørene i bransjen, sier Tøftum.

I kvartalsrapporten peker AF Gruppen på at virksomheten i Norge og Sverige påvirkes av vedvarende geopolitisk uro og høyt rentenivå.

«Rentenivået påvirker investeringsaktiviteten, og vil fortsette å være en stor usikkerhetsdriver fremover for igangsettelse av prosjekter. Endrede rammevilkår krever omstillingsevne og innovasjon, noe som blir avgjørende i bygg- og anleggsbransjen fremover», skriver selskapet.

Kan bli oppgang i 2025

Slik ser AF Gruppen på de ulike markedene sine:

  • Anlegg: mindre sensitivt for konjunkturene på grunn av høy andel offentlige prosjekter. AF Gruppen mener Prognosesenterets analyser indikerer et godt grunnlag for selskapets anleggsvirksomhet.
  • Bygg og eiendom: Høyt rentenivå gjøre det mindre lønnsomt å sette i gang nye prosjekter. Prognosesenteret venter fall i produksjonsverdi på 4,3 prosent i 2024 og en oppgang på 7,2 prosent i 2025, det siste blant annet knyttet til nye sykehusbygg i Oslo. Det er ventet reduksjon i bolig- og yrkesbygg i år, men «i 2025 er alle byggsegmenter forventet å vokse».
  • Energi og miljø: Norge har store ambisjoner på energieffektivisering, og høy strømpris gjør investeringene attraktive. «Ifølge Byggenæringens Landsforening er potensialet for energieffektivisering 20 TWh for bygg i Norge, som vil gi gode markedsmuligheter for AFs energivirksomhet», skriver selskapet.
  • Offshore: AF Gruppen jobber med å sikre tilgang på kranfartøyer til sin virksomhet innen fjerning av offshoreplattformer. Havvindutbygging skaper et stramt fartøysmarked. «AF Offshore Decom jobber med å etablere sterke relasjoner til et utvalg fartøyseiere for å sikre kapasitet de neste årene», skriver selskapet.

I kvartalet fikk AF Gruppen gjennom selskapet Aeron en kontrakt verdt over en halv milliard kroner, for ventilasjons- og kjølesystemer til et stort havvindprosjekt i Nordsjøen i regi av nederlandske TenneT.

Blant AF Gruppens største eiere er Fjeld-familien gjennom ØMF Holding AS, samt Obos, Constructio og det statlige Folketrygdfondet.

Read Entire Article