Laksegiganten Mowi betaler 776 millioner i utbytte etter svakt kvartal

1 week ago 11


Kvartalet har vært utfordrende med mye vintersår og perlesnormaneter, men nå ser situasjonen vesentlig bedre ut, ifølge Mowi-sjefen.

MILLIARDÆREN John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av den norske staten (Folketrygdfondet). Foto: Ints Kalnins / Reuters

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres

Lakseoppdretterens inntekter falt til 1,33 milliarder euro i første kvartal, fra 1,36 milliarder på samme tid året før.

– Første kvartal var biologisk utfordrende for Mowi i Norge på grunn av vintersår og unormalt høye forekomster av perlesnormaneter, samt en svært kald vinter, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim.

– Jeg er derfor glad for at situasjonen har bedret seg vesentlig i andre kvartal, tilføyer han.

Samtidig foreslås det å betale ut 1,5 kroner per aksje i et kvartalsvis utbytte til eierne, totalt 776 millioner kroner. Forrige kvartal lød utbyttet på 1,9 kroner per aksje.

Det operasjonelle driftsresultatetoperasjonelle driftsresultatetDet selskapet tjener på driften før renter og skatt samt verdijusteringer på fisken i sjøen mht. laksepris, vekt mm. falt til 201 millioner euro (2,35 milliarder kroner) i første kvartal, ifølge en tidligere oppdatering, fra 322 millioner året før.

Slaktevolumet i årets tre første måneder var på 96.500 tonn.

Vinterens problemer med perlesnormaneter og vintersår har resultert i at en lavere andel av den norske fisken er av superior-kvalitet. Dette er den beste fisken som får høyest priser.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

Fisk med sår og skader blir klassifisert som produksjonsfisk. Det er den dårligste kvaliteten på laks som går til menneskemat. For å verne om omdømmet til norsk sjømat, er det forbudt å sende slik fisk til utlandet før den er «feilrettet».

En oversikt fra Mattilsynet viser at andelen slik fisk hos Mowi i Norge på det verste var oppe i 48 prosent i år.

Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks. Den viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene.

Hittil i år har Mowi-aksjen steget rundt 8 prosent. På Oslo Børs verdsettes selskapet til om lag 100 milliarder kroner. Før dagens tall anbefalte de aller fleste analytikerne kjøp av aksjen.

Milliardæren John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av Folketrygdfondet.

Les også

Mowis søksmål om grunnrenteskatten avvises

Read Entire Article