Kronerulling for Fritt Ukraina ble stanset

1 month ago 13


Sparebankens innsamlingstjeneste Spleis tillater ikke folkefinansiering som «støtter en stridende part direkte». Dermed stoppet Spleis innsamlingsaksjonen for stortingspolitiker Peter Frølichs organisasjon Fritt Ukraina.

Bård Standals innsamling for organisasjonen Fritt Ukraina ble stanset etter 1.950 kroner. Spleis reagerer på formuleringen «droner, kuler og krutt». Foto: Skjermdump Spleis.no

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Bård Standal fyller 50 år i desember.

I den forbindelse opprettet han en SpleisSpleisEn digital pengeinnsamling, også kalt folkefinansiering, via tjenesten til Sparebank1. til inntekt for organisasjonen Fritt Ukraina.

Men etter kun fire donasjoner ble innsamlingen satt på pause. 1.950 kroner var til da samlet inn.

Årsaken er todelt:

  • Organisasjonen Fritt Ukraina, hvor stortingspolitiker Peter Frølich er styreleder, er ikke registrert hos Spleis.
  • Standal hadde i overskriften til innsamlingen skrevet «droner, kuler og krutt», noe som bryter med Spleis’ vilkår om at man ikke kan støtte «en stridende part direkte, uavhengig av konflikt».

Les på E24+

Fikk hjelp fra nesten 400 da hun fryktet at alt måtte settes på vent

– Dette er veldig oppsiktsvekkende, sier Standal til E24.

Han forteller at de er to som skal feire 50-årsdagen sin sammen neste helg. De har opprettet hver sin Spleis til to organisasjoner.

– Det de har til felles er at de har null i «overheadoverheadOverordnede kostnader som lønn, materialer, reklame og forsikring for organisasjonen selv.». De leverer utstyr rett ned til fronten, som droner og kommunikasjonsutstyr. Fritt Ukraina har hittil samlet inn over 100 millioner kroner. De vekker internasjonal oppsikt, sier Standal.

Trenger spesifisering

Han viser til at blant andre Nato-sjef Jens Stoltenberg har anbefalt nettopp Fritt Ukraina.

– Så samles det inn litt, før den blir satt på pause. Jeg får to e-poster fra Spleis. Begge er oppsiktsvekkende. Den ene sier at Fritt Ukraina ikke har legitimert seg. Selv om de er godkjent av Innsamlingskontrollen og alt.

– Så kommer den andre: De vil bare akseptere innsamlinger til spesifikke formål. Altså denne konkrete bussen, for eksempel.

E24 har sett begge e-postene. I den siste skriver Spleis at de ikke tillater generelle Ukraina-spleiser. «Det må stå tydelig i spleisen hva pengene skal brukes til», heter det.

– Jeg rekker aldri å respondere. I den første e-posten om at de ikke er registrert, får jeg en lenke hvor det fremgår at jeg ikke kan gjøre noe selv, det må denne organisasjonen gjøre. Så da sender jeg en e-post til Peter Frølich og sier at han må gå inn her med denne lenken.

– Han går inn og får da manuelt beskjed om at han ikke får registrert Fritt Ukraina fordi Spleis og Sparebank1 «ikke vil ta stilling i en pågående væpnet konflikt».

La ut Facebook-post

Tirsdag la Standal ut et innlegg både på Facebook og X (tidligere Twitter) hvor han fortviler over Spleis-nekten.

– Så får jeg mail av Spleis, som har sett Facebook-posten, helt sikkert. Hvor de sier at «ja, men vi hadde jo sendt en mail og ikke hørt noe fra deg». Der står det at organisasjonen må legitimere seg. Jeg hadde jo forsøkt selv. Så nå pusher de tilbake om at det er kunden som har gjort feil, sier han.

– Skulle jeg forvaltet denne innsamlingen selv, så hadde det jo gått. Så det er selve organisasjonen, en norsk stolthet internasjonalt, som Sparebank1 mener man ikke kan støtte.

– Jeg tenker det er sånn at hvis man setter opp retningslinjer som hindrer innsamling til Ukraina, så løper man i realiteten Putins ærend, sier han.

– Tillater innsamling til Ukraina

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis forklarer at Standals innsamlingsaksjon har to utfordringer.

– At det blir påstått at vi ikke tillater innsamlinger til inntekt for Fritt Ukraina er ikke riktig, presiserer Mesna først.

– Her handler det om at det er en organisasjon som ikke har registrert seg hos Spleis. Det må alle organisasjoner gjøre for at de skal kunne godkjenne en innsamling.

Mesna understreker samtidig at en innsamling fint kan løpe uten at organisasjonen hverken registrerer seg eller godkjenner innsamlingen. Men for at organisasjonen skal få utbetalt penger, må den være registrert på Spleis.

Standal sier at Peter Frølich fikk en lenke og forsøkte å registrere organisasjonen på nett. Det har Spleis ikke sett spor av.

– Jeg har ikke klart å finne noen som har vært i kontakt med Frølich. Vi vet ikke hvem han har vært i kontakt med, og vi finner ikke Frølich i systemet, sier hun.

– Det andre er at denne innsamlingen som lå der brøt med vilkårene våre. Innsamler fikk, i henhold til vår praksis, beskjed om dette 28. august, og han fikk beskjed om å justere beskrivelsen i innsamlingen. Da det ikke ble gjort ble den til slutt satt på pause, sier hun.

Spleis tillater ikke innsamlinger «som støtter en stridende part direkte, uavhengig av konflikt», heter det i vilkårene.

Det Spleis reagerte på var en formulering i formålet til innsamlingen, hvor Standal har skrevet at pengene blant annet skal gå til «droner, kuler og krutt».

– Vi ville at formålet og beskrivelsen skulle endres til at det kom tydelig frem at det var humanitære formål dette gikk til. Det er helt vanlig for alle, sier hun.

Standal har etter denne uttalelsen bekreftet at han gjerne endrer overskriften, om det er det som må til.

Frølich: – Må faktisk hjelpe soldatene også

Peter Frølich sier at de tidlig fikk beskjed om at innsamling til soldater ikke er tillatt.

– Fritt Ukraina samler inn penger til sivilt utstyr for ukrainske styrker. Biler, overvåkningsdroner, båtmotorer, sko, generatorer, førstehjelpsutstyr – ting de trenger for å overleve og beskytte friheten sin. Uten hjelp til soldatene vil Ukraina opphøre å eksistere, skriver Frølich i en melding.

– Det er fint at Spleis sier de vil hjelpe Ukraina, men da må man faktisk hjelpe soldatene også. Så enkelt er det.

Fritt Ukrainas givere forstår ikke hvorfor Spleis avviser å hjelpe soldater, fortsetter Frølich.

– Det er jo trist, for Spleis brukes av mange. Vi tar gjerne en prat for å høre om de kan endre praksis.

Nå håper Frølich at Spleis «løsner opp» og tar stilling på Ukrainas side, skriver han.

– Ukrainerne er helt klare på at uten hjelpen fra tusenvis av norske donorer, hadde Russland drept flere og okkupert mer land. Vi kan ikke levere våpen, men innsamling til varer man kan kjøpe på gaten i Norge, bør selvsagt være tillatt på Spleis.

Han viser til at Spleis-konkurrent Bidra.no aksepterer kronerullinger for ukrainske soldater.

– Så dette er ikke så vanskelig om man bare bestemmer seg. Jeg tror Spleis bare synes det er farlig med alt som har med soldatutstyr å gjøre.

– Sånn skjer gjerne når man har levd i dyp fred i 80 år og ikke har merket selv hvordan det er å ha en fremmed makt som vil utslette ditt lands eksistens.

Spleis: Har samlet inn 71,6 mill.

– Det stemmer ikke at vi ikke tillater innsamlinger for Ukraina, gjentar Mesna i Spleis.

De har ifølge Mesna hatt 2.339 innsamlinger til Ukraina, som har samlet inn til sammen 71,6 millioner kroner, siden Russlands fullskala-invasjon i 2022.

– Vi er helt åpne for å samle inn penger til Ukraina. Vi vil ikke samle inn til utstyr som kan brukes til strid i konflikter. Vi tillater imidlertid innsamlinger til humanitære formål. Det gjelder uansett hvilken krig eller konflikt det er snakk om, ikke bare Ukraina.

nettsidene til Fritt Ukraina heter det at organisasjonen samler inn penger til utstyr som går direkte til de ukrainske styrkene og sivilforsvaret.

Leveransene består av klær, biler, overvåkningsdroner og strømgeneratorer. Vi frakter utstyret direkte til mottagerne i Ukraina.

Dette har Spleis fått med seg.

– De leverer både militært og humanitært. Det er nettopp derfor det er så viktig for oss at innsamler spesifiserer at det går til humanitære formål, sier Mesna.

– Når Fritt Ukraina godkjenner innsamlingen, så godkjenner de også at pengene skal gå til det.

Read Entire Article