Øystein Stray Spetalen gikk hardt i minus i fjor. Det bekymrer lite, fremgår det av årsrapporten.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Store negative verdiendringer og tap på investeringer i et datterselskap bidro til å gjøre 2023 til et tøffere år for den profilerte investoren.
Konsernresultatet til hans Ferncliff Holding viser et underskudd på over 85 millioner kroner før skatt i fjor, ned fra et overskudd på 172 millioner i 2022.
Verdiendringene på finansielle instrumenter var alene negative med over 82 millioner kroner.
«Konsernets hovedaktivitet er investeringsvirksomhet og det er dermed eksponert for utviklingen i aksjemarkedet», skriver Spetalen i årsoppgaven.
Shippingsmell
Driftsinntektene var på 109 millioner kroner, ned fra 158 millioner kroner i 2022, hvorav 82 millioner kroner salgsinntekter.
Resterende driftsinntekt består av 27 millioner kroner i netto gevinst fra realiserte finansielle instrumenter.
Mens renteinntektene bidro til å øke finansinntektene til nær 58 millioner kroner, opp fra 45 millioner kroner året før, er inntektene på investeringer i tilknyttede selskaper betydelig ned.
Av notene fremgår det at resultatandelen fra investeringen i UMAS 1, er på negative 59 millioner kroner.
UMAS 1 investerer i skipsfart, og eies av Spetalen via Ferncliff Opportunities, sammen med investor Harald Moræus-Hanssens Uthalden.
– Rustet
Av balansen fremgår det at Spetalen i løpet av 2023 økte eksponeringen mot korte rentepapirer og satt mer penger i banken.
Bankinnskudd og kontanter oppgis til 716 millioner kroner, opp fra 543 millioner kroner året før. Endringen skyldes netto positiv kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter, fremgår det av årsberetningen.
Markedsbaserte aksjeinvesteringer utgjorde 39 millioner kroner, mot 38 millioner kroner på tidspunktet året før.
Kortsiktige obligasjoner var på 107 millioner kroner i 2023, mens de var fraværende året før.
«Styret mener selskapet er rustet til å tåle de markedssvingninger som har vært så langt i 2024, og de som eventuelt vil komme i fremtiden», skriver Spetalen.
Eiendom og aksjer
De langsiktige investeringene er bokført til nærmere to milliarder kroner, opp rundt 50 millioner kroner fra foregående år.
Av dette er over 850 millioner kroner investeringer i eiendom, og nær 850 millioner kroner investeringer i tilknyttede selskaper.
Det inkluderer også rundt 100 millioner kroner i aksjer og andeler, hvorav 64 millioner kroner i investeringer i selskaper notert på Oslo Børs, påpekes det i årsrapporten.
«Dette vurderes å være likvide verdipapirer», skriver Spetalen.
I alt oppgis eiendelene til over 3,4 milliarder kroner, noe ned fra nær 3,6 milliarder kroner i 2022. Ferncliff Holding-konsernet hadde en egenkapital på 2,7 milliarder kroner per utgangen av året (2,8).
«Konsernets resultater og økonomiske stilling viser at konsernet har tilfredsstillende finansiell kraft», skriver investoren.
Dollarlån
Gjelden var på 722 millioner kroner (769), hvorav den kortsiktige gjelden 353 millioner kroner.
Ferncliff mener eksponeringen av valuta og renterisiko per utgangen av 2023 er moderat, og oppgir at rundt 30 prosent av rentebærende gjeld er i dollar.
«Øvrig rentebærende gjeld og de øvrige kostnadene er i norske kroner», skriver investoren.
Doblet formue
Tidligere i sommer ble deler av Ferncliff-konsernets resultater kjent da Ferncliff TIH, som eier Ferncliff Property, Tycoon Industrier og Ferncliff Listet Dai, la frem svake tall for 2023.
Spetalen er blant annet største aksjonær i børsnoterte Saga Pure, og eier større poster i Dolphin Drilling og Vistin Pharma, med flere.
Investoren har en formue på seks milliarder kroner, ifølge Kapitals siste anslag. Det er mer enn en dobling siden 2011, fremgår det.
Les også
Monsteroverskudd for Trond Mohn: Gir bort nær halvparten
Les også
Nikolai Astrups familieselskap dro inn 224 millioner kroner
Les også
Spetalen gikk på investeringssmell
Les også
Ga 133 mill. for tomten – selger luksusleiligheter for en halv milliard
Les også