Kollaps i Akers grønne verdier: – Har vært krevende

1 month ago 15


På toppen utgjorde de grønne investeringene nesten en fjerdedel av Aker. Nå har verdiene stupt.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Fornybar og grønn teknologi har gått gjennom en periode som har vært generelt krevende for de fleste involverte, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

E24 møter Eriksen på oljemessen ONS i Stavanger.

Kjell Inge Røkkes Aker noterte flere fornybarselskaper under den grønne euforien på Oslo Børs, men investorenes interesse har kjølnet siden den gang.

Det har også den grønne verdiutviklingen i Aker, som har et bein i både olje og fornybar energi.

  • På toppen, tilbake i 2021, sto fornybar og grønn teknologi for nesten en fjerdedel av Akers portefølje på over 80 milliarder kroner, ifølge konsernets kvartalsrapporter.
  • Ved forrige korsvei, i andre kvartal i år, var andelen barbert til seks prosent av en portefølje på 75 milliarder kroner.

– Skuffet

Eriksen oppsummerer status i de grønne bransjene.

– Det har vært mindre aktivitet, lavere lønnsomhet og større risiko i prosjektene enn det som skaper vekst.

Les også

Aker BP: Frykter brems i leverandørindustrien

Han peker på at Akers tre innganger til fornybar energi.

Aker Horizons-selskapet Mainstream utvikler sol-og vindprosjekter, mens Aker Solutions er leverandør og Industry Capital Partners (ICP) er Akers investeringsselskap.

– Vi har også vært en del av utfordringene. Konsekvensen er at ting har tatt lengre tid og vært mindre lønnsomt, også hos oss.

– Kursutviklingen i Aker Horizons taler for seg selv. Aker er største aksjonær og er også skuffet over det.

Les også

Vil holde produksjonen oppe til 2035

Verdiras

På børsen har fornybarselskaper med store vekstplaner møtt på kraftig motvind etter at rentene har blitt satt kraftig opp og det har vært utfordringer i leverandørkjedene.

Bare i år har kursen i fornybarsatsingen Aker Horizons falt over 40 prosent, mens nedgangen de siste to årene er på mer enn 80 prosent.

Mens Akers andel av selskapet var verdt over 15 milliarder kroner for noen år siden, har verdien nå krympet til 1,1 milliarder.

Les på E24+

Kommer endelig fornybarrevolusjonen?

Industry Capital Partners, ledet av tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad, har fått en trå start og har skrinlagt målet om å hente 1000 milliarder kroner til det grønne skiftet.

Samtidig har Aker-systemet realisert milliardverdier i karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture, gjennom transaksjonen med SLB.

– Behov for skala

– Lønnsomheten i prosjektene må opp for å få aktivitet. Kapitalen følger profitt. Og til syvende og sist er det de private markedene, og ikke subsidier, som må drive omstillingen, sier Eriksen.

Han sier at lønnsomheten er bedre innen enkelte områder, som sol og landvind.

– Det man går gjennom er det samme man har sett i umodne industrier på andre områder. Det er behov for skala for å drive kostnader ned, og det tar tid, men det kommer.

Eriksen sier at skala kommer med aktivitet og prosjekter.

– Det er litt høna og egget, men på enkelte områder er det ingen vei utenom et samspill med myndighetene for å tilrettelegge for utbygginger, og i noen tilfeller støtte til teknologiutvikling som er nødvendig for å drive omstillingen videre, sier han.

Read Entire Article