Klimaaktivister mobiliserer – oljekonferanse skjerper sikkerheten

4 months ago 16


Over 100 aktivister er ventet i Stavanger neste uke for å demonstrere mot fortsatt oljeutvinning. Arrangører sier de har trappet opp sikkerheten.

Her fra 2022 hvor aktivistene Joachim Skahjem, Emilie Østebø, Ronja Therese Mylius og Vebjørn Bjelland Berg limte seg fast. Foto: Carina Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Neste uke går oljemessen ONS av stabelen i Stavanger, og der ventes det flere aktivister enn tidligere.

I fjor ble innganger blokkert, brannalarmer utløst og aktivister limte seg fast i bygninger.

I år forventes det flere demonstrasjoner og aksjoner. Ifølge Jonas Kittelsen fra klimagruppen Extinction Rebellion (XR) vil over 100 personer ta turen.

– Vi har varslet om at det vil være en del markeringer mot ONS og enkelte selskaper, sier leder av ONS Leif Johan Sevland.

– Vi er forberedt, sier han.

ONS-teamet gjør sitt ytterste for å tilrettelegge for aktivister på konferansen, ifølge Sevland. Samtidig har de sett seg nødt til å skjerpe sikkerheten.

Sammen med sikkerhetsvakter og politi har de planlagt for ulike situasjoner.

– I tillegg er PST i en posisjon nå hvor de har valgt å være mer åpne om hvordan de jobber uten å gå i detaljer. De er tydelig til stede hos oss, og vi har tett dialog, sier kommunikasjonsdirektør Inger Johanne Stenberg i ONS.

Mener ONS grønnvasker oljebransjen

Jonas Kittelsen i XR sier til E24 at organisasjonen har planer om å holde aksjoner både på innsiden og utsiden av konferansen.

– ONS er fossilmaktens høyborg. I femti år har konferansen stått helt sentralt for å ekspandere og legitimere mer olje. Enda viktigere er det et sted der oljeselskaper i økende grad prøver å selge seg inn som grønne.

Kittelsen mener aktørene på konferansen motarbeider klimaforskning og det et regjeringsutvalg råder til: En plan for nedfasing av oljen.

– Vi ønsker å vise at det er folkelig motstand mot en sånn konferanse.

Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion (XR) sier gruppen mobiliserer for å vise motstand mot økt utvinning av olje. Foto: Matthis Kleeb / E24

Han vil ikke avsløre planene til gruppen, men sier at de vil være synlige.

Selv opplever han god dialog med sikkerhetsteamet på ONS og politiet i Stavanger.

– Vi har sagt tydelig ifra, og vi har god kontakt med politiet for å sørge for at ytringsfriheten og sikkerheten til alle deltagerne blir ivaretatt.

Les også

Extinction Rebellion: 129 aktivister arrestert – 2,1 millioner i bøter

Vil finne løsninger

Stenberg i ONS sier at folk i Stavanger ikke må bekymre seg over aksjonene, og at hun har troen på at alt vil gå fredelig for seg.

– Politiet er godt forberedt, sier hun.

ONS-leder Leif Johan Sevland sier at konferansen er et av de fremste møtestedene hvor ulike alternativer til olje og gass diskuteres. Han vil ikke gå med på at den bidrar til grønnvasking av oljebransjen.

– Det er feil, og det er vi sterkt uenig i. Det er ingen i denne næringen som er interessert i bare å stå og se på de klimaendringene som skjer nå. Folk vil gjøre endringer og finne løsninger, sier han.

Leder av ONS, Leif Johan Sevland. Foto: Carina Johansen / ONS

I tillegg til store oljeselskaper er det selskaper som driver med batteri, vindkraft og havvind, til stede på konferansen, understreker Sevland.

I fjor ble ONS beskyldt for å være en konferanse kun for oljebransjen.

Håper på ny protestbølge

Kittelsen fra XR mener det er viktig at det er klimaaktivister på oljemessen.

– Hadde ikke vi vært der, så hadde jo fossilmakten kunne fortalt sin historie uavbrutt. At vi kommer viser at klimaengasjementet finnes, selv om det er lavt. Det vet jeg har vært viktig for mange som sliter med å finne håp i vår tid.

– Kan aktivismen også ha en frastøtende effekt?

– Jeg ser det poenget i liten grad. Vi ønsker å nå ut til de som er bekymret. Målet vårt er at tusenvis skal gå ut i gatene med oss, slik at vi kan få den oppslutningen vi trenger.

Kittelsen mener klimabevegelsen, som andre bevegelser, går i bølger.

– Vi kommer til å få en ny sånn bølge. Spørsmålet er om det kommer i tide og om det får nok politisk kraft.

Read Entire Article