Klart for rentethriller i USA: – Fed bør slå til

3 months ago 24


Enkelt eller dobbelt rentekutt? I USA er analytikere og markedet uenige.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Her fotografert etter forrige rentebeslutning i juli. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Klokken 20.00 norsk tid onsdag kveld slipper Den amerikanske sentralbanken (Fed) sin ferske rentebeslutning.

Nils Kristian Knudsen, valuta- og rentestrateg i Handelsbanken, sier at det er enighet om bakteppet denne gangen: Det går mot rentekutt.

Det store spenningsmomentet vil dreie seg om Fed slår til med enkelt eller dobbelt kutt.

– Jeg tror det er greit å omtale det som en «close call». Det er ganske tydelig at det er sprik i feltet denne gangen, sier Knudsen.

CME Group sitt renteverktøy, som beregner i sanntid hva markedet tror Fed kommer til å gjøre, viser en sannsynlighet på 67 prosent for et dobbeltkutt og 33 prosent for et enkeltkutt.

Analytikere er imidlertid ikke enige, og ifølge Bloombergs konsensusestimat venter de et kutt på 0,25 prosentpoeng.

Les på E24+

Hva en Trump-seier vil bety for den amerikanske økonomien

– Det ene utelukker ikke det andre

Knudsen sier at det store spenningsmomentet blant annet er knyttet til den oppdaterte vurderingen fra rentekommitéen på hvordan utsiktene ser ut. Han mener det er tydelig at de fleste mener at renten nå er litt for høy.

– Nå som det er ventet flere kutt fremover, så er min vurdering at ikke alt står og faller på denne avgjørelsen.

– Hvis vi får et kutt på 0,25 prosentpoeng på onsdag, så kan vi godt få 0,50 prosentpoeng ved neste korsvei. Så det ene utelukker ikke det andre, fortsetter han.

Valuta- og rentestrategen mener at dynamikken vi har nå vil vedvare en stund, der rentebeslutningene de kommende månedene vil være dataavhengige.

– Bør slå til

Styringsrenten i USA ligger nå i intervallet 5,25 til 5,5 prosent, noe den har gjort siden juli i fjor.

Sentralbanksjef Jerome Powell varslet etter forrige rentemøte i juli at «et rentekutt kan ligge på bordet på møtet i september».

De siste ukene har flere viktige makrotall gitt forventning om at det kun kommer et enkeltkutt fra Fed.

Arbeidsmarkedstallene for august kom inn lavere enn ventet på forhånd, samtidig som arbeidsledigheten falt tilbake. Inflasjonstallene for august kom samtidig inn som forventet.

Før helgen ble derimot markedet mer i tvil igjen, da sannsynligheten for enkelt eller dobbelt kutt var nesten like stor, ifølge markedet.

Nils Kristian Knudsen, valuta- og rentestrateg i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Knudsen sier at usikkerhet rundt arbeidsmarkedet er et argument for å kutte med 0,5 prosentpoeng, da det er etterslep i effekten av rentesettingen.

– Hvis man skal støtte opp om arbeidsmarkedet, så bør Fed slå til nå. Effekten av kuttene vil ikke merkes i realøkonomien før godt ut i neste år. I utgangspunktet, hvis man ikke er så bekymret for inflasjonen, så taler det for at man kan ta i 0,5 prosentpoeng for å være fremoverskuende, sier han.

Knudsen trekker frem at i motsetning til arbeidsmarkedet, så vil aksje- og obligasjonsmarkedet få effekten omgående.

– Hvis de kutter med 0,25 prosentpoeng, og er tydelige på at de gradvis vil fortsette å normalisere, så kan det også være godt nok for markedet.

Les også

Demokrater ber om «trippelkutt» i USA

Venter svingning i kronekursen

Effekten av den amerikanske rentebeslutningen vil også vise seg her hjemme. Nils Kristian Knudsen sier at et rentekutt fra USA i utgangspunktet vil være støttende for den norske kronen uansett hvor stort det er.

Økonomen mener vi vil få utslag i kronekursen uavhengig av utfallet av rentemøtet, og at bakgrunnen for kuttet vil være avgjørende for om kronen trekker i positiv eller negativ retning.

Man bør uansett være forberedt på at kronen vil svinge en del denne uken, mener han.

– Hvis Fed kutter med 0,5 prosentpoeng fordi de ikke er bekymret for utsiktene fremover, og ønsker seg en hurtigere normalisering, vil det være positivt for kronen, sier han.

– Men hvis Fed kutter med 0,5 prosentpoeng fordi de er bekymret, vil det skape større usikkerhet om den økonomiske konjunkturen og være mer oppdrivende for markedene, så vil det gi en midlertidig svekkelse for kronen.

Knudsen trekker frem at vi går en annen tid i møte nå som Fed starter å kutte renten. Nå som flere av Norges viktigste handelspartnere har begynt å kutte rentene, vil det også gi mer handlingsrom for Norges Bank, sier han.

– Premisset er at kronen ikke går svakere igjen. Hvis det skjer, så snevres handlingsrommet med tanke på vår egen rentesetting.

Nils Kristian Knudsen venter svingninger i kronekursen denne uken søm følger av rentemøtet i USA. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Data vil bli avgjørende

DNB Markets skriver i en morgenrapport mandag at markedet tar høyde for et kutt på 0,5 prosentpoeng på onsdag, selv om konsensus blant analytikerne er på 0,25 prosentpoeng.

Meglerhuset mener det er flere gode argumenter for et moderat kutt.

– For det første er den ingen klare tegn på oppbremsing av økonomien ennå. Økt ledighet skyldes i hovedsak at flere ønsker jobb, ikke at flere sies opp. Dessuten vil et stort kutt kunne signalisere at Fed er bakpå og dermed skape markedsuro. Det kan også bli tolket som at Fed forsøker å hjelpe demokratene knappe to måneder før valget, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i rapporten.

Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er enig i at økonomien har gitt solide tall, som kan tale for å gå moderat frem.

Knudsen mener derimot ikke at et dobbeltkutt kan skape bekymring for at Fed har havnet bakpå.

– Jeg synes ikke det er noe man kan stadfeste. Jeg vil heller si at det tyder på at pengepolitikken har virket, og at man har kommet til et tidspunkt der man kan kutte med 0,5 prosentpoeng. Det er fremdeles data som vil bestemme farten på rentekuttene fremover.

Les også

Avisartikkel kan ha satt fyr på rentehåp

Les også

Gullprisen stiger til ny rekord før rentethriller i USA

Read Entire Article