Klart for ankesak: Posten krever over 600 mill. av gammelt kartell

4 months ago 41


Posten mener de har betalt overpris for 1.877 lastebiler. Nå får et ulovlig europeisk priskartell fra 90-tallet nok en rettsrunde i Norge.

Volvo var blant aktørene som ifølge EU-kommisjonen utvekslet priser med europeiske konkurrenter i perioden 1997–2011. Dermed kunne Posten ta Volvo Norge til retten i Oslo, selv om Volvo Norge avviser å ha deltatt i kartellet. Her står en Volvo FH utstilt i Hannover i Tyskland i oktober 2008. Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP / NTB scanpix

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Totalt har anskaffelsene av de 1.877 lastebilene kostet Posten over 1,4 milliarder kroner.

Det er 241 millioner kroner for mye, ifølge Posten.

Partene er enige om at det pågikk et ulovlig prissamarbeid mellom lastebilprodusentene fra 1997 til 2011.

I februar i fjor kom Oslo tingrett frem til at det var sannsynliggjort at kartellet påvirket lastebilprisene ut til kundene.

Les på E24+

Lastebilkartellet: Startet på «koselig» hotell i Belgia

Likevel var det ikke mulig å legge noen av partenes analyser til grunn som pålitelige, slo retten fast.

Dermed ble de fire lastebilaktørene Daf, Volvo/Renault, Man og Daimler frifunnet for Postens erstatningskrav på 900 millioner kroner i Oslo tingrett.

604 millioner – og renter

I ankesaken, som starter 10. september, har Posten justert erstatningssummen til 604 millioner kroner. Summen inkluderer den påståtte overprisen og såkalt avsavnstap, altså det Posten mener å ha tapt på ikke å kunne investere 241 millioner kroner andre steder.

Det kommer frem av Postens sluttinnlegg til Borgarting lagmannsrett, ført i pennen av advokat Kari Sigurdsen i Haavind.

I tillegg kommer forsinkelsesrenter fra august 2017 som løper frem til dommen faller i lagmannsretten.

Ifølge regjeringens kalkulator for forsinkelsesrente vil det utgjøre omtrent 166 millioner kroner ved rettssakens siste dag.

– Posten er uenig i tingrettens bevisvurdering, og dette er en av grunnene til at saken er anket inn for lagmannsretten, skriver advokat og partner Kari Sigurdsen i Haavind i en e-post til E24.

Posten vil gjøre nærmere rede for sitt syn når saken behandles i lagmannsretten, legger hun til.

35 dager

Nå må også Volvo/Renault, Daf, Man og Daimler forberede seg på en lang omkamp. Det er satt av 35 dager i Borgarting lagmannsrett – frem til 22. november i år.

– Volvo/Renault kan ikke se at saken står i noe vesentlig annen stilling enn den gjorde i tingretten, sier advokat Kaare Andreas Shetelig i Wikborg Rein, som representerer Volvo/Renault.

Advokat Thomas G. Naalsund i Wiersholm, som representerer MAN og Scania-eier Traton, gir Shetelig støtte i det.

– Saken står så vidt vi forstår i samme stilling, og vi mener det samme som for tingretten, sier han.

Det samme sier advokat Fredrik Ellingsen i Selmer, som sammen med kollega Ole-Andreas Torgersen representerer Daimler.

Advokat Eirik Raanes i Thommesen har så langt ikke besvart E24s henvendelse for kommentar. Han representerer Daf Trucks.

Les på E24+

Før tingrettsbehandlingen: Posten krever 900 millioner fra europeisk lastebilkartell

Inngikk forlik

Det var opprinnelig produsentene Volvo/Renault, Man, Daf, Daimler, Iveco og Scania som fra 2011 ble etterforsket av EU-kommisjonen.

Kommisjonen mente at produsentene brøt EUs konkurranselover ved å samarbeide om prisene på lastebilene de solgte.

Kartellet, som EU-kommisjonen senere har kalt dem, møttes regelmessig og flere ganger i året, enten det var på messer, hoteller eller oftest på produktdemonstrasjoner. Formålet var å utveksle prislister og samkjøre bruttoprisene på lastebiler i EØS-området.

I juli 2016 inngikk samtlige utenom Scania et forlik med kommisjonen. Volvo/Renault, Daimler, Iveco og Daf ble ilagt en bot på totalt oppunder 28 milliarder kroner – den største boten i Kommisjonens historie.

Produsenten Man fikk full immunitet for selv å ha varslet fra om kartellvirksomheten, mens Scania på sin side nektet for å ha noe med samarbeidet å gjøre. I stedet ble sistnevnte ilagt en egen bot av EU-kommisjonen på rundt 8,2 milliarder kroner.

Denne boten er fortsatt ikke rettskraftig. Derfor er Scania kun partshjelper i rettssaken mellom Posten Norge og de øvrige.

For selskapet Ivecos del ble saken begjært forlikt 6. september i fjor.

Les også

Kan få ringvirkninger: Tine saksøker fire lastebilprodusenter etter kartellvirksomhet

Read Entire Article