Kjøpte «meme»-aksjer for eksens sparepenger – risikerer fengsel

1 week ago 7


Kvinnen skal ha blitt lovet skyhøy avkastning før hun overførte 770.000 kroner til ekskjærestens konto. Pengene så hun aldri igjen.

Den 31 år gamle mannen skal ha brukt ekskjærestens penger på private formål, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Nå er hennes 31 år gamle ekskjæreste dømt til fengsel i ett år og fem måneder for grovt underslag, samt flere bedragerier.

Mannen nektet straffskyld for underslaget da saken nylig ble behandlet i Oslo tingrett. Dommen er ikke rettskraftig.

– Min klient har foreløpig ikke tatt stilling til hvor vidt dommen skal ankes, sier mannens forsvarer Tormod Tingstad til E24.

Det var i januar 2021 at den 31 år gamle mannen ble kontaktet av sin ekskjæreste. Hun søkte på denne tiden etter arbeid, og skal ha spurt mannen om han kjente til noen jobbmuligheter.

I denne dialogen skal mannen ha fortalt ekskjæresten at han visste om en aksje som ville gi veldig god avkastning på kort tid. Det var snakk om aksjer i det amerikanske kinoselskapet AMC Entertainment.

Kvinnen ønsket å tjene penger på å investere sparepengene sine. 31. januar 2021 overførte hun 770.000 kroner fra sin høyrentekonto til mannens bankkonto.

To dager senere skal 31-åringen ha kjøpt aksjer i AMC Entertainment for drøyt 570.000 kroner gjennom sin Nordnet-konto. I perioden mellom 1. februar og 16. mars 2021 skal mannen ha solgt aksjene igjen for 510.292 kroner.

I ettertid skal han ha brukt opp både denne summen, samt de resterende 200.000 kronene, på det som i dommen fra Oslo tingrett omtales som «privat forbruk».

Garanterte at aksjen ville gå til værs

Et sentralt bevis i saken er en udatert avtale mellom partene, som ble inngått i forbindelse med at kvinnen skulle overføre beløpet til 31-åringen.

I avtalen garanterer mannen for at kvinnen ikke vil tape pengene sine, og forplikter seg til å påta seg kostnaden på 770.000 kroner dersom det likevel skulle skje. Videre garanterer mannen for at AMC-aksjen skulle sendes til himmels.

«Jeg NN (tiltalte, journ.anm.) garanterer også 100 % at aksjen øker. Amc aksjen eksploderer til uken forhåpentligvis Mandag 01.02.2021. Vi snakker om at AMC aksjen 20 dobler/ganger seg når den eksploderer.», står det i avtalen, som er gjengitt i dommen fra Oslo tingrett.

Les også

Norgeshistoriens største bankunderslag havner i Høyesterett

Hevdet han lånte pengene

Ifølge dommen skal 31-åringen ha forklart at de 770.000 kronene var et lån fra ekskjæresten, og at han lånte pengene for selv å investere i AMC-aksjer.

I dommen fastslår tingretten at det aldri var tale om et lån, men at den fornærmede kvinnen overførte pengene til 31-åringen for at han skulle investere dem på hennes vegne.

I tillegg til fengselsstraffen, ble mannen dømt for å betale tilbake de 770.000 kronene til ekskjæresten.

Steg 2800 prosent på et år

At aksjen i det amerikanske kinoselskapet ville eksplodere, skulle imidlertid 31-åringen få rett i. I juni 2021 hadde aksjen steget med over 2800 prosent på et år.

AMC er en av de store såkalte «meme»-aksjene – en aksje som stiger mye og raskt etter å ha blitt hausset opp i sosiale medier.

På starten av 2021 hadde småinvestorer, blant annet fra nettsamfunnet Reddit, sendt aksjene i spillkjeden Gamestop til værs. Hensikten var å påføre store tap for aktørene, ofte hedgefond, som hadde shortet shortet veddet på fall i aksjekursenaksjen.

Det samme skjedde med AMC-aksjen våren samme år.

Read Entire Article