Tirsdag ble nordmannen i 30-årene, som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, varetektsfengslet i fire nye uker.
PST sa i forkant av fengslingsmøtet at de mener mistanken mot nordmannen er styrket.
Mannens forsvarer Marius Dietrichson sier at hans klient ikke har drevet etterretningsvirksomhet, men et senter som driver med politiske analyser. Dietrichson sier hans klient i dette arbeidet har hatt kontakt med ulike aktører og stater, og mener han med det bare har gjort jobben sin.
I fengslingskjennelsen kommer det frem at retten mener mannen fortsatt kan mistenkes for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, selv om de mener mistankegrunnlaget ikke er spesielt sterkt.
Siden mannen ble pågrepet på Oslo lufthavn mandag 1. juli, har det også dukket opp nye beviser i saken, går det frem av kjennelsen.
«Føringsoffiser i Kina»
Mannen ble første gang varetektsfengslet tirsdag 2. juli.
Siden den gang har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomført flere vitneavhør og gjort en stor mengde beslag.
Samtidig har ikke den spionsiktede nordmannen villet la seg avhøre, har seniorrådgiver Eirik Veum i PST tidligere bekreftet til NRK.
I den ferske kjennelsen går det frem at en rapport fra 25. juli kaster nytt lys over saken.
Ifølge kjennelsen fremgår det av rapporten at «det i beslaget er funnet chatt mellom siktede og det som antas å være en føringsoffiser i Kina».
En føringsoffiser er den i en etterretningstjeneste som har ansvaret for oppfølging av agenter.
I samme rapport kommer det frem at «man har funnet chatt som fremstår å være en oppdragsdialog».
Flere vitneavhør mangler
Selv om PST allerede har gjort flere avhør av vitner, gjenstår det en del jobb, kommer det frem i kjennelsen:
«Politiet har foreløpig ikke tilstrekkelig oversikt over alle som kan være aktuelle vitner i saken fordi aktuelle vitner fremkommer i det digitale beslaget etter hvert som politiet behandler det tilrettelagte materialet. Aktor opplyste at det så langt er rundt 20 vitner i saken som politiet ennå ikke har avhørt.»
PST ønsker ikke å kommentere innholdet i fengslingskjennelsen.
NRK har så langt ikke lykkes i å komme i kontakt med forsvarer Marius Dietrichson etter at fengslingskjennelsen ble offentliggjort. Han har tidligere sagt at hans klient nekter straffskyld.
Publisert 30.07.2024, kl. 17.22 Oppdatert 30.07.2024, kl. 17.28