Kina-grep løfter aksjer verden over: – Ekstremt viktig for Hydro og Elkem

2 weeks ago 7


Luksus, teknologi og råvareaksjer er blant sektorene som leder an.

Den kinesiske sentralbanken offentliggjorde en gigantstor stimulansepakke i natt. Bilder viser Shanghai. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Den kinesiske sentralbanken gjør en rekke grep for å stimulere til mer aktivitet i økonomien. Utslagene er markante på verdens aksjemarkeder.

  • Blant grepene er et kutt på 0,5 prosentpoeng i bankenes krav til reserver, noe som betyr at det vil være mulig å låne ut mer.
  • I tillegg sier han at sentralbanken vil kutte en av nøkkelrentene, 7-dagers-repro, med 0,2 prosentpoeng, skriver Financial Times.

Det er også satt i gang målrettede tiltak mot eiendomssektoren. Analytiker i Sparebank1 Markets, Ole-Petter Sjøvold knytter spesielt denne pakken til oppgangen for Norsk Hydro og Elkem på Oslo Børs.

– Konstruksjonssektoren i Kina er ekstremt viktig for Hydro og Elkem. Kina står for rundt 60 prosent av global etterspørselen etter aluminium, hvorav konstruksjon sektoren typisk har stått for rundt 20–25 prosent.

Hydro er for øvrig opp 4,24 på Oslo Børs tirsdag formiddag, mens Elkem stiger 4,68 prosent.

Gigantpakke

Blant tiltakene i pakken rettet mot eiendom kuttes det i husholdningenes lånerente med i gjennomsnitt 0,5 prosentpoeng. Egenkapitalkravet til sekundærboliger kuttes også fra 25 til 15 prosent.

Til sammen kuttes kostnadene på lån verdt totalt 5.300 milliarder dollar, ifølge Bloomberg – eller 55.310 milliarder kroner.

Ifølge sentralbanksjef Gongsheng gjelder dette lånene til omtrent 150 millioner mennesker, som får årlige rentekostnader kuttet med 150 milliarder yuan – eller 222,4 milliarder kroner.

– Denne pakken er Kinas største og bredeste støttetiltak på boliglån hittil, siden det dekker både nye og utestående lån, sier Yan Yuejin, nestsjef for analysedelen av Shanghai E-house til Bloomberg.

Og grepene fra sentralbanken er ikke noe man ser ofte, understreker Handelsbanken.

– Kombinasjonen av rentekutt og kutt i reservekravene, med signal om at ytterligere lettelser, hører til sjeldenhetene, og understreker myndighetenes bekymring for den økonomiske veksten, skriver meglerhuset i en morgenoppdatering.

Kraftig oppgang i Asia

Det ble børsfest i Kina og Hongkong etter stimulansepakken. Shanghai Composite endte opp 4,15 prosent. Hang Seng-indeksen steg 4,03 prosent.

Eiendomsaksjer trakk opp, men også råvareaksjer gjorde det bra. Kinesiske Angang Steel steg 8,1 prosent og Hunan Valin Steel endte opp 7,2 prosent.

– Positiv for Europa

Europeiske sektorer med høy eksponering mot Kina, inkludert gruveselskaper, luksusvareprodusenter og bilprodusenter, stiger også markant etter at Kina offentliggjorde tiltakene.

Blant luksusaksjene som stiger mest finner vi LVMH. Gigantkonsernet står blant annet bak kjente merkenavn som Moët og Louis Vuitton. Aksjen stiger rundt 4,3 prosent på Paris-børsen i 10.15-tiden. Richemont og L’Oréal er opp henholdsvis 4,56 prosent og 3,15 prosent.

Noen av selskapene som stiger mest i gruvesektoren er Rio Tinto med 3,66 prosent, Anglo American som stiger 7,07 prosent og Glencore med en oppgang på 4,82 prosent.

– Den kinesiske stimulansen vil være positiv for Europa, da den kan øke konsum og vekst, spesielt for noen av etternølerne som Tyskland, sier Ricardo Gil i Trea AM til Bloomberg.

Slik ser det ut blant de ledende europeiske indeksene i 10-tiden:

  • DAX i Frankfurt er opp 0,66 prosent
  • FTSE100 i London stiger 0,47 prosent
  • CAC40 i Paris er opp 1,27 prosent
  • OMXS30 i Stockholm stiger 0,99 prosent
  • OMXH25 i Helsinki stiger 0,92 prosent
  • Den danske C25-indeksen stiger 0,15 prosent

Samleindeksen Stoxx 600 er opp 0,64 prosent.

Read Entire Article