Kan sette foten ned for kinesiske interesser i Kirkenes

1 month ago 8


Regjeringen har blitt kritisert for å være uklare når det gjelder Kinas tilstedeværelse i Kirkenes.

 Justis og beredskapsministeren er forberedt på å iverksette tiltak for å beskytte norske interesser i Kirkenes. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl åpner for å stanse kinesiske etableringer i Kirkenes havn, melder Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Regjeringen er forberedt på å si nei til kinesiske aktører dersom det er nødvendig for å ivareta nasjonal sikkerhet, sier Mehl i pressemeldingen.

Bakgrunnen for utspillet er blant annet at ordføreren i Sør-Varanger nylig gikk ut i NRK og sa det var vanskelig å vite hvor man skal trekke grensen for hva som er greit og ikke greit når det kommer til kinesisk tilstedeværelse i kommunen.

– Må ivareta nasjonal kontroll

NRK har også tidligere skrevet om at Havnesjefen i Sør-Varanger har hatt møtevirksomhet med det kinesiske rederiet Cosco.

I pressemeldingen fra Justis- og beredskapsdepartementet skriver de at regjeringen understreker den strategiske betydningen av Kirkenes havn, både for transport, næringsliv og forsvaret.

Neste uke skal statsministeren reise til Kina med en liten næringslivsdelegasjon fra Norge.

Selv om Norge ønsker dialog og samarbeid med Kina på flere områder, erkjenner regjeringen at Kina utgjør en sikkerhetsutfordring. Dette gjelder blant annet etterretningsvirksomhet, påvirkningsarbeid og økonomiske investeringer.

«I tillegg har Kirkenes en svært viktig strategisk beliggenhet for Norge», heter det i pressemeldingen.

Regjeringen vurderer nå sikkerheten ved Kirkenes havn i henhold til sikkerhetsloven, og er forberedt på å iverksette tiltak for å beskytte norske interesser.

– Vi må ivareta nasjonal kontroll og sikkerheten både på kort og lang sikt, sier Mehl, og legger til at nasjonal sikkerhet må veie tyngst, selv om det kan gå på bekostning av lokale arbeidsplasser.

Read Entire Article