Flertallet av økonomer venter et enkelt rentekutt fra Riksbanken onsdag, men utfallet på ingen måte opplagt.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Onsdag er det klart for rentebeskjed fra den svenske Riksbanken.
Ekspertene ser ikke bort fra at det kan bli et «dobbelt» rentekutt på 0,5 prosentpoeng.
Det vil i så fall senke renten i Sverige fra 3,50 prosent til 3 prosent, det laveste nivået siden februar i fjor.
Les på E24+
Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året
– Trenger rentekutt
– Jeg vil si at sjansen for et dobbelt rentekutt er ganske høy. Den er kanskje ikke 50 prosent, men rett under, sier sjefstrateg Amanda Sundström i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).
Hun heller likevel mot et «enkelt» rentekutt på 0,25 prosentpoeng.
– Det skyldes Riksbankens signaler om at de ønsker å gå gradvis frem, både for å være forutsigbare og for å ta hensyn til usikkerheten i de økonomiske prognosene.
Dersom sentralbanken kutter renten med 50 basispunkter på onsdag, vil den bryte litt med tidligere signaler, ifølge Sundström.
– Men den svenske økonomien trenger rentekutt, helt klart. Veksten er lav og ledigheten har steget. Samtidig ser vi det som mest sannsynlig at de kutter 0,25 prosentpoeng nå, og heller kommer med et dobbelt kutt i november, sier sjefstrategen.
– Frykter ikke lenger inflasjonstrykket
På møtet i august kuttet Riksbanken renten med 0,25 prosentpoeng og beskrev den økonomiske utviklingen som «svak». I etterkant kom det tall som viste at prisveksten i Sverige falt til 1,9 prosent i august.
– Med en inflasjon som er så lav som vi ser nå, har Riksbanken alle grunner til å kutte renten og frykter ikke lenger inflasjonstrykket, sier Sundström.
Den såkalte KPIF-inflasjonenKPIF-inflasjonenkonsumprisindeksen uten endringer i renteutgifter, som sentralbanken bruker som mål for prisveksten, endte på 1,2 prosent i forrige måned. Som i Norge, har sentralbanken i Sverige et mål om å holde prisveksten rundt 2 prosent.
Mer handlingsrom
I likhet med Sundström, tror de fleste økonomer på et enkelt rentekutt onsdag formiddag.
Alle analytikerne i en Bloomberg-undersøkelse mener kuttet blir på 0,25 prosentpoeng, og i overkant av 80 prosent i en SEB-undersøkelse gjør det samme.
Nordea regner også med et enkelt kutt på onsdagens møte, men ser en «økt sannsynlighet» for at Riksbanken går mer kraftig til verks senere i år, ifølge et notat fra sjefanalytiker Torbjörn Isaksson.
Han viser til at inflasjonsutsiktene og det doble rentekuttet fra USA i forrige uke, kan skape mer handlingsrom for andre sentralbanker, inkludert Riksbanken.
Kronekurs på samme nivå
Som i Norge, har den svenske kronekursen skapt bekymring for sentralbanken det siste året. Nå ligger den på omtrent samme nivå som ved rentemøtet i august, ifølge den såkalte KIX-indeksenKIX-indeksenen valutaindeks som beskriver den svenske kronens verdi mot valutaene i 32 land som er viktige handelspartnere for Sverige.
Det kan potensielt være en bremsekloss, ifølge en rapport fra DNB Markets.
– Vi mener Riksbanken må lette gradvis og nøye observere hvordan en økende rentedifferanse mot ESB ESB Den europeiske sentralbanken påvirker kroneutviklingen, skriver sjeføkonom Ulf Andersson i DNB Sverige.
Sundström sier til E24 at Riksbanken tar kronekursen med i vurderingen, og at den i likhet med i Norge påvirker nivået på den importerte inflasjonen.
– Men man vil ikke basere rentebeslutningen på den. Slik det er nå, er ikke kronekursen i seg nok til å holde rentenivået oppe.
Venter signaler om ytterligere to kutt
Når det også ser ut til at prisveksten er under kontroll, får sentralbanken mer rom til å legge vekt på arbeidsledighet og vekst i økonomien, forklarer Sundström.
Frem til nå har Riksbanken åpnet for to til tre rentekutt til (inkludert septembermøtet) i løpet av året. SEB venter at rentebanenrentebanenprognose for fremtidig styringsrente justeres i forbindelse med nye prognoser onsdag.
– Vårt hovedscenario er at den vil tilsi ytterligere to kutt etter septembermøtet, sier Sundström.
Avhengig av størrelsen på kuttet onsdag, vil to ekstra rentekutt bety en svensk styringsrente på 2,50 eller 2,75 prosent ved utgangen av 2024.