Kan bli nektet tobakkssalg: – Forslaget bommer grovt

4 months ago 38


Dagligvareutfordrer Foodora Market frykter kroken på døren dersom forbudet blir realitet.

 20 prosent av omsetningen til Foodora Market kan forsvinne dersom regjeringen innfører forbudet. Her er kommunikasjonssjef Mads Blybakken fra en tidligere anledning. Foto: Adrian Nielsen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Regjeringen har foreslått å forby salg av tobakk på nett.

På den måten skal man både hindre at ulovlige produkter kommer inn til Norge, samt gi barn og unge dårligere tilgang til tobakksprodukter.

Dette vil naturligvis ramme rene nettbutikker som Snushjem og Snus365 hardest. Men også tobakkssalg fra nettbaserte dagligvareaktører vil bli berørt.

Det omfatter Oda, Foodora Market og Wolt Market. De frykter at forslaget «vil være ødeleggende for den lille innovasjonen som finnes i norsk dagligvaresektor», som Foodora skriver i sitt høringssvar.

– Vi mener at forslaget bommer grovt.

Les på E24+

Rentegrepet som sparer deg for tusenvis av kroner

Frykter hver femte krone forsvinner

Mens Oda leverer dagligvarer på døren fra og med dagen etter, driver Foodora Market og Wolt Market med ekspresslevering. Der skal det ikke ta mer enn en halvtime fra bestilling til budet ringer på.

Det gjør at handlekurvene preges av mye impulskjøp, og tobakksvarer står for en betydelig andel av salget. I høringssvaret skriver Foodora Market at de estimerer at forslaget vil føre til 20 prosent lavere omsetning.

Foodora Market leverer dagligvarer på døren i løpet av en halvtimes tid. Foto: Adrian Nielsen / E24

Ikke fordi tobakksvarer alene utgjør hver femte krone inn, men fordi de regner med at tobakkskunden da handler også de andre tingene i den fysiske butikken. Foodora Market beskriver dramatiske konsekvenser av å miste hver femte krone.

– Dette er et omsetningstap som en liten dagligvareaktør som Foodora Market ikke vil være i stand til å bære, og vil sannsynligvis føre til nedleggelse av Foodora Market.

Les også

Snussalg på nett kan bli forbudt: – En gave til dagligvarekongene

– Bommer på mål

For Odas del handler ikke dette først og fremst om retten til å selge røyk, men om å ha like spilleregler som andre aktører i dagligvarebransjen. Det sier kommersiell direktør Anders Hansen.

Også han mener at regjeringen «bommer på mål» med forslaget.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at det er lettere å kjøpe røyk for mindreårige på Oda enn på Kiwi. I Oda møter vi kunden fysisk når vi leverer ut øl og tobakk, og vi sjekker legitimasjon dersom vi er i tvil om kunden er under 25 år.

Oda-nettbutikken kan bli tom for røyk og snus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

For å få regjeringen til å skjønne nettopp dette, ba Oda, Foodora Market og Wolt Market i fellesskap om å få et møte med statssekretærene i både Helsedepartementet og Næringsdepartementet. Forespørselen ble avslått.

– Vi antar at de anser saken som tilstrekkelig opplyst, og at de ikke kommer til å gjøre det enda vanskeligere for de minste aktørene i markedet, sier Hansen.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik får du bedre avkastning på sparepengene

Har vurdert alternativ

I høringsnotatet som følger med regjeringens forslag, erkjenner departementet at et forbud kan gi visse uheldige utslag. Derfor har de vurdert et alternativ.

Det går ut på å forby salg av tobakksvarer i nettbutikker som har dette som hovedformål, men å tillate slikt salg for nettbutikker som selger det som en del av vanlig dagligvareomsetning.

Oda og Foodora håper regjeringen ender med denne varianten.

Helsedepartementet ser imidlertid «klare utfordringer». Det dreier seg dels om EØS-regelverket. I tillegg mener regjeringen at dette alternativet ikke vil gjøre tobakksvarer mindre tilgjengelig for mindreårige, slik de ønsker.

De skriver at, ja:

  • Voksne brukere kan få redusert tilgjengelighet.
  • Produsenter og spesialforretninger for tobakksvarer kan bli rammet økonomisk.
  • Etablerte selskaper med fysiske butikker kan få en fordel.

Men redusert tilgjengelighet for barn og unge, på veien mot et tobakksfritt samfunn, er etter departementets syn viktigere.

Forslagets høringsfrist var 1. september.

Mener Bank ID er tryggere

Medlemsorganisasjonen SMB Norge har gjennomført en spørreundersøkelse om tobakksbruk blant mindreårige. Den viser hvor forfeilet regjeringens forslag er, mener de.

SMB Norge har spurt ungdom i alderen 15 til 17 år, som har benyttet tobakk det siste året, om hvor de får tak i produktene. Tre av fire svarer at det er gjennom venner/bekjente.

Jørund Rytman

Sjef i SMB Norge.

Kun 2,9 prosent svarer at de har kjøpt i en nettbutikk.

På bakgrunn av undersøkelsen vil SMB Norge-sjef Jørund Rytman «sterkt advare» mot å innføre forbudet.

– Dette vil kun ramme norske arbeidsplasser som selger en lovlig vare, og vil da være et forbud mot den tryggeste måten man kan kjøpe og selge denne type produkter på. Legitimasjon med BankID sikrer at kun
myndige personer kan kjøpe disse lovlige produktene, sier han.

Det skal sies at undersøkelsen kun har 102 respondenter, og en betydelig andel av disse ville ikke oppgi hvor de får tak i tobakksproduktene.

Les på E24+

Jonas Helmikstøls nye gründer-eventyr: – Kan bli større enn Easee

Read Entire Article