Signaler om svakere økonomiske tider tynger både oljeprisen og børsmarkedet. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management tror også noe annet ligger bak.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Oslo Børs fortsetter ned etter kraftig børsfall på Wall Street tirsdag, som sprer seg til Asia i morgentimene.
Minnebrikke-og AI-selskapet Nvidia var nær ti prosent ved stengetid i USA, og bidro til at teknologiindeksen Nasdaq falt 3,26 prosent. Det sender asiatiske underleverandører og sammenlignbare selskaper også hardt ned.
– Bortskjemte
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management opplever at markedet er litt tilbake til der man var i begynnelsen av august.
Men, mens markedet da var preget av frykt for økonomisk tilbakegang (resesjon), spør man seg nå hvorvidt Nvidia, som er priset til 40 ganger inntjeningen, eller Microsoft, som er priset til over 30-ganger inntjeningen, er riktig, mener han.
– Vi er bortskjemte. Nvidia har gått bedre enn ventet, men ikke så mye som folk kunne drømme om, og faller dermed på tallene. Men fremtidsestimatene har kommet opp, sier Næss til E24.
Les også
«Verdens viktigste selskap» Nvidia omsatte for 30 milliarder dollar
– Høye forventninger
Han støttes av aksjeforvalter Anders Johansen i Danske Bank.
– Børsene har steget mye og var tilbake på samme nivå som før fallet i august. Det er høye forventninger i markedet, sier Johansen til E24.
Det er også forskjell på prisingen i aksjemarkedet og rentemarkedet, påpeker Johansen.
– Rentemarkedet har vært vært mer pessimistisk enn aksjemarkedet, og det er fortsatt mye optimisme priset inn i aksjemarkedet, sier Johansen.
Avtakende aktivitet
Svake signaler fra amerikansk industri sendte et kaldt gufs inn over Wall Street tirsdag.
Da viste aktivitetsindeksen ISM Manufacturing for august noe bedring fra juli, men holdt seg under 50 for femte måneden på rad, og kom inn på 47,2.
En verdi over 50 indikerer tiltakende aktivitet, mens under 50 indikerer avtakende aktivitet.
– Fortsatt bra
Næss tror ikke det er spesiell resesjonsfare og peker på at amerikansk økonomi fortsatt går bra.
Han viser til at analytikernes fremtidsestimater for amerikanske selskaper holder seg. Samtidig støttes det av alternative data, som kredittkortbruken, tross ti dagers etterslep.
– Kredittkortbruken gikk uvanlig bra for noen uker siden, og det går fortsatt bra, sier forvalteren.
– Høyt priset
September har også historisk sett vært den svakeste børsmåneden i året.
Det er en tid der mange kan begynne å bekymre seg, og bli usikre på husholdningenes pengebruk, som kan ramme de gode tidene for selskapene, forklarer Næss.
Men hovedutfordringen er at deler av aksjemarkedet er svært høyt priset, mener han.
– Er det veldig høyt priset, så skal det påvirke avkastningen. Jeg tror det er dét som preger markedet, og at kanskje markedet vil fokusere mer på verdsettelsen fremover, sier Næss.
Han legger til at foruten våpenprodusenten Kongsberg-gruppen og panteselskapet Tomra, finnes ikke det mange selskaper på Oslo Børs som er veldig høyt priset.
Oljefall
Mandag falt oljeprisen nær 3,8 dollar fatet til 73,8 dollar, som dro med seg store deler av oljerelatert sektor. I motsatt ende bidro fallet til å styrke storforbrukere av drivstoff, som blant annet luftfart.
Tirsdag morgen er oljeprisen ned over en halv dollar, sist omsatt for 73,2 dollar fatet.
Signaler om at Libya vil styrke oljeproduksjonen igjen har satt oljeprisen under press, ifølge CNBC. Libya, som har de største oljereservene i Afrika, har tidligere kuttet produksjonen med 700 000 fat per dag på grunn av en lokal blokade.
Kina-nyheter
Opec og samarbeidslandenes (Opec+) planer om å øke produksjonen kombinert med økt bekymring for svakere etterspørsel i Kina bidrar også til å trekke ned oljeprisen.
Kina er verdens største oljeimportør og verdens nest største oljekonsument.
Den kinesiske PMI-indeksen som ble offentliggjort i helgen viste nedgang for fjerde måned på rad. Samtidig falt den offisielle innkjøpssjefsindeksen for august til 49,1, som indikerer avtagende aktivitet. Det er det laveste nivået på seks måneder.
Stabile utsikter
Næss påpeker at selv om makrotallene fra Kina lenge har vært svake, ligger de børsnoterte kinesiske selskapene an til en inntjeningsvekst på 12 prosent i år, og 11 prosent neste år.
– Det er bra for de fleste om oljeprisen faller fordi tilbudet øker, men det er negativt for alle om oljeprisen faller fordi man får lavere økonomisk vekst, sier investeringsdirektøren.
Det er i første rekke oljeprisen i det korte bildet, og for umiddelbar levering (spot), som har kommet ned, påpeker han.
– Ser man på det lange bilde, er utviklingen ikke dramatisk endret fra en måned siden, der man fortsatt venter oljeprisen å stabilisere seg rundt 67–68 dollar fatet. Og ser man fem år frem, så har oljeprisforventningene egentlig tikket oppover, sier Næss.
Les også
Nvidia-sjefens formue barbert med 107 milliarder
Les også
Nordea Markets: Tror på kun tre rentekutt før 2027
Les også
Amerikanske børser falt kraftig: – Ser ikke spesielt hyggelig ut
Les på E24+
– Muligheten for et knallmarked er redusert
Les på E24+