I Brussel kan ingen høre deg skrike

2 months ago 25


 Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters / NTB

Det legges kommissærkabal i EU.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste Brussel-spaltister skriver fra EU-hovedstaden hver sjette uke og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Fra tittelen på en minneverdig episode av den danske TV-serien Borgen, har «I Brussel kan ingen høre deg skrike» blitt popularisert og utgjør nå et standard ordspråk både i og utenfor Danmarks grenser. I episoden av Borgen møter den folkekjære statsminister Birgitte Nyborg utfordringer da hun skal utnevne ny EU-kommissær. Den heldige utvalgte ser nemlig utnevnelsen som et slag i ansiktet, et politisk sjakktrekk som vil gjøre ham irrelevant.

Dette står i stor kontrast til dagens situasjon i nettopp Danmark, hvor de siste ukene i stor grad har handlet om hvem som skal bli den heldige nominerte til en av EUs topposter.

Episoden illustrerer likevel det som for få år siden var en realitet i europeisk storpolitikk: Brussel ble ofte tilholdssted for politikere som var for brysomme, skandaløse eller for sterke konkurrenter til å ha på den nasjonale scenen.

Men med et Europa i endring, hvor EU blir viktigere, er det rett og slett gått prestisje i en Brussel-utnevnelse.

Alle spaltene «Fra Brussel»

Siden valget i juli har det politiske hjulet rullet i Brussel. Tiden er kommet for at kommisjonspresident Ursula von der Leyen (ofte forkortet VDL) skal legge medlemskabalen for sin nye kommisjonkommisjon"EU-kommisjonen, eller Europakommisjonen, er et av styringsorganene i EU. Kommisjonen har som oppgave å forberede saker og stille forslag til Rådet og Parlamentet, men har også en betydelig egen vedtaksmyndighet." Kilde: snl.no. Det kan sammenlignes med å finne ministre til regjeringen her hjemme.

Hvert medlemsland nominerer en kandidat, før fordeling av ansvarsområder og ministerposter foreslås av VDL. Deretter følger endelige høringer i Europaparlamentet. Europarlamentarikerne har som tradisjon å grille kandidatene i høringsrundene, hvor det vanligvis er 2–3 kandidater som trekker det korteste strået og må vende slukkøret hjem til deres respektive hovedsteder. Høringene er ment for å vurdere å utelukke interessekonflikter, men er ofte dominert av partipolitikk hvor «et øye for et øye» er regjerende filosofi.

Til tross for VDLs uttalte ønske om en kjønnsbalansert Kommisjon, ser det etter passert deadline for nominasjon dårlig ut. Kun 8 medlemsland har nominert kvinner, og dette inkluderer to kommissærer allerede satt: Kommisjonspresident VDL fra Tyskland og Estlands Kaja Kallas som EUs utenrikssjef.

Les på E24+

Det er noe med Kamala

For å bli nominert, bør en kandidat være på godfot med sittende nasjonal regjering. Fra et nasjonalt perspektiv er det viktig å sikre innflytelse gjennom relevante og høytstående poster. Det er nemlig stor avstand mellom høystatusposter som handel og konkurranse på den ene siden og ansvarsområdet for demografi på den andre siden.

En som ikke er på godfot med Brussel, og som dermed kan vente seg en degradering, er Ungarns Viktor Várhelyi – nåværende kommissær for neighbourhood and enlargement. Et viktig ansvarsområde fordi flere beslutninger om nye medlemsland er i vente de neste fem årene.

Ungarns president Viktor Orbáns har igjen nominert navnebroren, men det er sannsynlig at det kjølige forholdet mellom Brussel og Budapest vil føre til en vanskelig vei videre for Várhelyi. Det spekuleres bredt i om en annen kandidat står klar i kulissene. En slik kandidat må nok uansett ta til takke med et langt mindre viktig ansvarsområde enn i dag.

En annen snakkis å følge med på er kampen om EUs klimapost. For øyeblikket ser det ut til at spanjolene med Teresa Ribera, nåværende visestatsminister og minister for økologisk omstilling, er favoritt over danskenes Dan Jørgensen, nåværende minister for utviklingssamarbeid og global klimapolitikk. Tungen på vektskålen kan bli Riberas uttalte skepsis til atomkraft – en het potet i Brussel som kan hjelpe danske Jørgensens kandidatur i riktig retning.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Som ved enhver ny regjering kommer det også nye ansvarsområder og ministerposter – EU er intet unntak. Fiskeri, boliger og boligmarkedet, Middelhavet og forsvar er nye poster det knyttes varierende begeistring til.

En ny kommissær for forsvarsindustrien, med et ventet mål om å forbedre det europeiske indre markedet for forsvar og militært materiell, er uten tvil sårt tiltrengt.

Det er likevel usikkert hvorvidt de mest innflytelsesrike medlemslandene vil gå for denne uriasposten hvor EU mangler mandat og er avhengig av politisk goodwill fra medlemslandene. Medlemslandene med høyest forsvarsbudsjett, Estland og Polen, ble tidlig nevnt som hete kandidater. Med Kaja Kallas godt plassert som EUs utenrikssjef, kan veien ligge klar for Polens nominerte Piotr Serafin. Men store mediehus som Politico melder at Serafin er mer sannsynlig å gå for et mer tradisjonelt høystatus ansvarsområde, som budsjett. Uten backing fra et sterkt medlemsland, er risikoen at posten i seg selv vil bli intet mer enn en reisende gallionsfigur, uten den gjennomslagskraften Europa desperat trenger i disse tider.

Det er med andre ord mange hensyn som skal og bør tas mens kabalen legges. Mens vi venter, er en ting klart: Synet på Brussel og EUs rolle er i endring.

Fra et sted hvor utdankede politikere skrek ut i intet (for å sette det på spissen) har en toppost i Brussel blitt en måte å sikre nettopp ditt medlemslands nasjonale interesser og innflytelse.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i KI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article