Høyre vil ha omkamp om LoVeSe

1 month ago 8


Partiet vil gå til valg på å utrede og eventuelt gjenåpne tre omstridte oljefelt utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Krf og Venstre sier det er uaktuelt.

Høyrepolitiker Ove Trellevik i energi- og miljøkomiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres..

Tidligere har Høyre-politiker Ove Trellevik uttalt at partiet vil gjenåpne olje- og gassfeltet Nordland VI utenfor Lofoten.

Feltet utenfor Røst, en øykommune ytterst i Lofoten, ble stengt av Stoltenberg-regjeringen i 2001. Dette av hensyn til fiskeriinteresser og natur.

Nå programfester partiet at de ønsker å utrede dette feltet og eventuelt gjenåpne det, samt utrede to andre felt ved navn Nordland VII og Troms II.

I det første utkastet til partiprogram står det at Høyre vil:

  • konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI.
  • konsekvensutrede Nordland VII og Troms II og særlig vurdere konsekvensene for biologisk mangfold og sårbare økosystemer.

Feltene omtales gjerne som LoVeSe - felt som ligger utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det har tidligere vært stor motstand mot utvinning av olje og gass i dette området.

Samtidig har Industri Energi og Fellesforbundet vært tydelige på at de ønsker konsekvensutredning og tilgang til akkurat disse feltene på norsk sokkel.

Les også

Vil åpne omstridt oljefelt: – En sovende lisens

– Uaktuelt

– Vi mener dette er helt uaktuelt, sier Ola Elvestuen i Venstre i E24.

– Dette er et av de viktigste gyteområdene og de største fiskeriområdene for torsk i verden.

Elvestuen mener heller at politikere nå må forsterke innsatsen for å begrense klimaendringene.

– Dette ble avgjort i 2013 og det er ingen grunn til å åpne disse feltene.

Ola Elvestuen sitter i energi- og miljøkomiteen for partiet Venstre. Foto: Ragnhild Vartdal/E24

Han får støtte av Krf-politiker Kjell Ingolf Ropstad.

– Dette er uaktuell politikk for KrF. Disse sårbare områdene har blitt lagt bort og miljøutfordringene er ikke blitt mindre siden den gang, tvert i mot, sier han til E24.

«Lukerative»

Ifølge førsteamanuensis Berit Kristoffersen ved UiT Norges arktiske universitetet er det ikke mer enn en politisk tillatelse som skal til for at feltet Nordland VI kan bli åpnet. Juridisk ligger alt til rette, dersom regjeringen bestemmer seg for det, har hun uttalt til E24.

Ifølge Kristoffersen, som har gjort feltarbeid i Lofoten og intervjuet folk i oljebransjen, er lisensene til olje- og gassfeltet Nordland VI noen av de mest lukrative på norsk sokkel.

– Det har vært mye leting i Barentshavet hvor man har funnet lite. I et økonomisk perspektiv gir det mye mer mening å utnytte ressursene utenfor Røst.

Samtidig mener Kristoffersen at man lokalt i Lofoten har lagt oljedebatten bak seg, og at øysamfunnet heller vil ønske å se fremover for hvordan de kan utvikle seg til å bli en slags pilot for bærekraftig samfunns- og næringsliv. Det inkluderer også en videre satsing på fiskeri.

Read Entire Article